. vane.jpg (302 bytes)

Efter fyra frostiga år där Sveriges statsminister vägrat träffa både fack och arbetsgivare lägger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin nu upp ny taktik.

Påverka och opinionsbilda

pune.gif (67 bytes)  Stora demonstrationer och tiotusentals namnunderskrifter var svenska LO:s svar då den borgerliga alliansen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen rivstartade med att förändra och försämra arbetslöshetsförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken efter valsegern 2006.

– Vi fick aldrig en bra dialog med regeringen. Arbetsmarknadsministern träffade vi någon gång men statsministern ville överhuvudtaget inte träffa oss, säger Wanja Lundby-Wedin som skrev till Reinfeldt både som ordförande för LO och Europafacket.

- Det är viktigt, viktigare än man tror, att man försöker undvika grändsdargningskonflikter mellan förbunden, säger LO_ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Foto: MIKAEL SJÖBERGWanja Lundby-Wedin, 58.
Sitt första fackliga uppdrag som arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal fick hon som tjugoårig, nyutbildad undersköterska på Danderyds sjukhus 1972. År 1981 anställdes hon som lokalombudsman på Kommunalarbetarförbundet för att 1987 bli chef för avtalsavdelningen. 1994 blev Wanja LOs vice ordförande och är dess ordförande sedan 2000. År 2007 valdes hon till ordförande för Europeiska fackliga samorganisationen EFS.

Statsministern vägrade också träffa TCO och SACO men också Svenskt Näringsliv. I stället ville han möta de vanliga medborgarna och de enskilda företagen.

– Det har varit ganska frostiga fyra år och nu blir det ju fyra år till med samma regering, säger LO-ordföranden och pekar på riksdagsvalet i september. Där högerpartiet moderaterna kallade sig det enda arbetarpartiet ...

Den här gången ska LO — som har fackligpolitisk samverkan endast med Socialdemokraterna — försöka påverka den borgerliga politiken konstruktivt så långt möjligt.

– Men vi måste också opinionsbilda mot en politik som slår mot våra medlemmar. Nu börjar försämringarna få effekt. Arbetslösa får inte arbetsmarknadsutbildning så de kan ta de jobb som finns, sjuka ramlar ur sjukförsäkringen och tvingas stå i arbetslöshetskon.

– Det blir en väldig press på löntagarna att ta jobb på vilka villkor som helst. Det gör det svårare för oss att upprätthålla lägstlönerna i avtalen därför att arbetslöshetsförsäkringen är dålig.

LO en samlingsplats för förbunden

Den stora avtalsrörelsen är över och gav förhöjningar på årsbasis på 1,8 procent. LO-ordföranden menar att det är olyckligt att det blev olika avtalsperioder mellan tjänstemän och arbetare.

Förbunden förhandlar. LO:s uppgift är att samordna förhandlingarna. Efter att förutsättningarna — som det samhällsekonomiska utrymmet — stakats upp hålls lokala avtalskonferenser där medlemsförbunden lyfter fram viktiga frågor de vill ha med i avtalsrörelsen.

Underlagsrapporter mejslas fram och behandlas av ett 15-manna avtalsråd som består av LO:s och de 14 förbundens avtalssekretare. Styrelsen och slutligen repskapet beslutar om vilka krav som ska finnas med i de slutliga avtalskraven. Styrelsen tar sedan beslut om nivån på lönekraven. Förbunden tillfrågas om de vill delta i samordningen, sedan förhandlar alla förbund själva men avtalsrådet och styrelsen håller täta möten. Det första avtalet bestämmer vanligtvis nivån för löneutrymmet.

– I dag har vi överhuvudtaget en mycket klarare arbetsfördelning mellan LO och medlemsförbunden än då jag kom till LO för 16 år sedan. Då var det mycket mer konkurrens om vem som gör vad. Det tyckte jag var heltokigt! LO är ju inget förbund som ska konkurrera med övriga, säger Wanja Lundby-Wedin och tillägger:

– Vi har jobbat under många år för att få LO att verkligen bli en samlingsplats för förbunden. LO är en plats för gemensamt beslutsfattande, där det i huvudsak handlar om att nå konsensus.

Styrelsen fattar sällan konkreta beslut utan kommer ofta med rekommendationer till förbunden. Ett undantag är dock gränsdragningskonflikter.

– Vem organiserar när posten inte längre kör bara post? Är det SEKO eller Transport som organiserar? Och butiksbagerierna, hör personalen till Livs eller Handels? Styrelsen tar beslut och det kan inte överklagas, men principerna diskuteras på kongresserna i samband med beslut om organisationsplanen.

Medlemstappet ska vändas

Regeringens a-kassepolitik ledde till att LO under 2007 tappade en halv miljon medlemmar, och nu är nere i ca 1,5 miljon. Organiseringsgraden är nu 70 procent.

Det gör ordföranden bekymrad. Starka kollektivavtal där arbetsgivaren köper arbetsfred av oss förutsätter kraft att förhandla fram bra avtal.

– Vi ska också vara så starka att vi är trovärdiga för arbetsgivaren. Om merparten är oorganiserad minskar vår styrka. Men inte sjutton ska en borgerlig regering lyckas sänka organisationsgraden därför att man försämrar arbetslöshetsförsäkringen. Vi ska vända den utvecklingen. Ett delmål är att nå 75 procent till kongressen 2012, säger LO-ordföranden beslutsamt.

Lätt blir det inte om regeringen lyckas gifta ihop sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen så att arbetslöshetsförsäkringen inte längre är en medlemsförsäkring utan allmän och obligatorisk.

– Det är inte bara ett fackligt egenintresse. Det är ett samhällsintresse om vi ska kunna behålla modellen.

LO satsar på att hålla kvar gamla medlemmar men också rekrytera nya, med hjälp av sociala medier, fackets hjälptelefon som fungerar året om och satsa också mer på den gamla metoden, att gå ut i skolor och arbetsplatser. Kanske måste vi också vara beredda att diskutera lägre medlemsavgifter för dem som är nya på arbetsmarknaden.

Rekryteringen stärks av ett nystartat organiseringsråd, direkt underställt LO:s styrelse.

– Förbunden kunde ställa upp ett mål för organiseringsgraden, t.ex. 75 procent vid kongressen 2012, säger Wanja Lundby-Wedin som då fyller 60 och faller för åldersstrecket. Men hon tänker inte sluta arbeta till nytta för medlemmarna, utan jobba lokalt och i olika projekt, t.ex. engagera sig i arbetet för hemlösa i Stockholm.

– Jag behöver inga pengar, jag har ju min pension, ler hon.

LO år 2025

Wanja Lundby-Wedins framtidsvision är att LO bidragit till att det år 2025 är självklart för löntagare att gå med i facket, därför att man ser nyttan med idén.

– Varje individ är fri att fatta egna beslut. Vi ska använda kollektiv kraft att frigöra individer. LO ska vara en organisation som välkomnar alla.

– Vi lever på medlemmarnas pengar och måste vi visa dem att de bestämmer över organisationen.

– Vi ska visa medlemmarna att vi blir som bäst när vi blir bredare än att bara titta till medlemmar.

– När vi ser till ungdomarna, när vi ser till nya svenskar som kommit in på arbetsmarknaden, när vi engagerar oss i de papperslösas villkor, då blir vi som bäst!

Text: INGEGERD EKSTRAND
Foto: MIKAEL SJÖBERG

 

Löntagaren 9.12.2010 nr 10/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)