. vane.jpg (302 bytes)

På estraderna är allt väl men det kokar bakom kulisserna. Trepartssamarbetet har fått punktering i höst.

Trepartssystemet prövas

 Trepartssystemet

pune.gif (67 bytes)  Det brister i förtroende mellan EK och FFC och det hämmar utvecklingen av avtals- och förhandlingssystemet, sade ordförande Lauri Lyly vid FFC-fullmäktige i november.

Lyly hänvisade till FFC:s och STTK:s beslut att dra sig ur beredningen av en reform av avtals- och arbetsfredslagstiftningen. Inom EK väckte detta ont blod och beskyllningar om ansvarslöshet.

– Ovilja att utveckla en gemensam samordning av förhandlingarna, ensidiga lönegränser, ovilja att jämna ut a-kasseavgifterna, talen om att begränsa strejkrätten, oviljan att förnya centralorganisationsavtalen, räknade Lyly upp som arbetsgivarsidans "synder" som har naggat förtroendet parterna emellan.

FFC-ordföranden är ändå inte redo att slänga trepartsförhandlingarna på soptippen, för det behövs fortfarande ett fungerande förhandlingsmaskineri mellan parterna.

– Det finns så många utmaningar på arbetsmarknaden att vi helt enkelt måste fortsätta vårt samarbete, slog Lyly fast.

Vårt land har långa traditioner av gemensamt avtalande. Istället för att fackfolket skulle välla ut på gatorna med banderoller och knogjärn har vi litat på styrkan i gemensamma förhandlingar och avtal. Fackföreningsrörelsens tålamod har trots detta satts rejält på prov den senaste tiden.

Ändrade tider och seder

Det finns många förklaringar till att trepartssystemet har förvittrat. Här finner vi gravläggningen av de inkomstpolitiska helhetsuppgörelserna och globaliseringsprocessen, som har satt käppar i hjulet för nationella avtal. Inom EK är det expostindustrin som svingar taktpinnen och där finns inget intresse för koncensus i hemlandet.

Arbetsgivarsidan har gjort ett klart strategiskt val: man vill komma överens om saker och ting på de enskilda arbetsplatserna men ändå förhandla om arbetsfred på förbundsnivå. I en dylik förhandlingssituation har arbetsgivarsidan ett obestridligt övertag.

Om alla förhandlingar förs ner till den lokala nivå behövs inte längre något trepartssystem, eller det behövs uteslutande när arbetsgivarna vill förbinda löntagarna vid beslut som försämrar arbetarnas ställning.

Också svängningarna i de politiska konjunkturerna avspeglas på förhandlingskulturen. Uppfattningen om samhället och det samhälleliga beslutsfattandet har förändrats. Vid förhandlingsborden sitter nu en generation som inte på samma sätt som tidigare sätter värde på trepartssystemet.

Löntagarorganisationerna har beskyllt Vanhanens och Kiviniemis regeringar för passivitet. Ett tiotals trepartskommittéer har tillsatts, men det förefaller som om man inte förväntar sig av dem några resultat eller är beredd att förbinda sig vid eventuella resultat.

Om parterna är oeniga försöker man inte längre söka någon kompromiss, utan ministeriet för frågan vidare enligt sina egna synpunkter. Det har till och med hänt att trepartsberedningen stoppas om arbetsgivarsidan motsätter sig förslagen medan däremot beredningen fortsätter om det är löntagarsidan som motsätter sig ett förslag.

Dags se sig i spegeln

Under de senaste åren har löntagarorganisationerna varit den aktör i samhället som kraftigast har krävt gemensamma avtal och en fortsättning på traditionen med trepartsförhandlingar. I det så kallade socialinpot, som föddes ur arbetet med att reformera socialskyddet i den så kallade Satakommittén, lyckades parterna ännu finna varandra för en överenskommelse om att reformera arbetslöshets- och pensionsskyddet.

Ett program för sysselsättning och hållbar tillväxt fick parterna ihop i år. Parternas gemensamma åtgärdsförslag på nittio punkter var också ett resultat, även om det under förhandlingarnas gång dök upp tjänstemannaförslag på arbetsgruppernas agenda, som man inte hade kommit överens om gemensamt.

Sedan gick det inte att finna en överenskommelse när det gällde reformen av avtals- och arbetsfredslagstiftningen. Resultatet blev en bitter strid om vem som var mest skyldigt till magplasket.

Ordförande Lauri Lyly säger att facket borde analysera sin egen funktionsförmåga.

– Vi borde vara beredda att behandla också frågor som är svåra för oss, och ur dem bygga koncensusbeslut.

Trepartsförhandlingssystemet ger också fackets ombudsmän gråa hår. Arbetsgrupperna kräver mängder av resurser men resultatet blir ofta magrare än den energi som har gått åt.

I bästa fall har trepartssystemet gett avtalsmaskineriet en långsiktighet som har burit över de politiska svängningarna. Det här har varit viktigt i synnerhet i frågor som har berört alla landets medborgare, såsom utvecklingen av vårt socialskydd och pensionsfrågorna. Så hade knappast den stora pensionsreformen 2005 kommit till med endast de politiska beslutsfattarnas muskelstyrka.

För politikerna har trepartsprocesserna erbjudit möjligheten att lägga ut svåra och tråkiga beslut som deras väljare knappast hade svalt. För politikerna skulle det med andra ord vara mycket behändigt om de obehagliga besluten om förlängd pensionsålder skulle fattas inom ramen för trepartsmaskineriet.

Lös knutarna

Löntagarcentralernas ordförande har sökt utvägar för att lösa knuten genom att föreslå grundandet av en gemensam förhandlingsdelegation för arbetsmarknadsorganisationerna. Delegationen vore det forum där man kunde bygga inbördes förtroende och en gemensam syn i arbetsmarknads-, den ekonomiska och skattepolitiken.

För EK duger inte det gemensamma förhandlingsbordet. Organisationens arbetsmarknadschef Eeva-Liisa Inkeroinen torpederade löntagarbasarnas förslag direkt, då det gavs offentlighet.

Om trepartsmaskineriet fortsätter sitt sönderfall kommer olika frågor att avgöras av allt mindre kretsar, på förbunds- och arbetsplatsnivån. Vid vägens slut står då en mer splittrad, men också radikalare fackföreningsrörelse, med allt fler strejker, demonstrationer och bojkotter som följd.

FFC-chefen för intressebevakningen Niklas Elomaa är ändå hoppfull. Han förutspår att de värsta scenarierna om splittring inte kommer att förverkligas. Många saker kommer ändå att förändras på ett sätt som vi inte kan föreställa oss nu, skriver Elomaa i boken Yksin sovittu som utkom i höst.

Elomaas vision är att FFC, STTK och Akava före år 2020 grundar en gemensam förhandlingsorganisation, PNJ, Löntagarnas förhandlingsorganisation, som kommer att få också arbetsgivarsidan att spetsa öronen.

Text: PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

 

Trepartssystemet

  • Parter är löntagarna, arbetsgivarna och staten.
  • Löntagarnas representanter är de tre löntagarcentralerna, arbetsgivarna representeras av organisationerna för den privata och den offentliga sektorn och staten av regeringen och ministerierna.
  • Den internationella arbetsorganisationen ILO rekommenderar att arbetslagstiftning alltid bereds på trepartsbasis.

 

Löntagaren 9.12.2010 nr 10/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)