. vane.jpg (302 bytes)

Mikael ForssMikael Forss

Orientens ljus

pune.gif (67 bytes)  "Ex Oriente Lux — från östern ljuset" är ett gammalt västerländskt talesätt som syftar på att högkulturens vagga — eller snarare vaggor— ligger i Östern och att Asien frambringat många stora vishetsläror och lärare, då inte minst kristendomen. Talesättet är givetvis också en konkret anspelning på solen vilken som bekant går upp i öst, från Europa betraktat.

Knappast hade väl någon under förra årtusendets sista sekler kunnat tänka sig att österns länder med Kina och Indien i spetsen en dag dessutom skulle framstå som de ledande länderna i världens ekonomiska och tekniska utveckling. Under senare hälften av 1900-talet gick ju tankarna i en helt annan riktning. Kina och Indien var snarast symboler för underutveckling, överbefolkning, svält och nöd.

"Vi i Västerlandet utgör en minoritet av världsbefolkningen."

Det efterkrigstida Japan gav ändå ett smakprov på vad som komma skulle, eller kunde komma. Hård arbetsmoral, hög motivation och ett kvalitetstänkande som vida översteg det som Västerlandets folk var vana vid. Sedan kom de "asiatiska tigrarna" Sydkorea, Singapore med flera. Och nu som sagt Kina och Indien.

Detta innebär en viss skillnad. Dessa två nationer svarar ensamma för ca en tredjedel av världsbefolkningen och för över hälften av Asiens befolkning. Av omkring sju miljarder människor är alltså var tredje kines eller indier. Både Kinas och Indiens ekonomier är stadda i kraftig tillväxt. Utbildningsnivån stiger drastiskt. Kunskaperna i engelska samt akademiska och tekniska ämnen är redan goda i Indien, och de förbättras hela tiden i Kina.

Om ett företag tänker sig att expandera sin verksamhet och skaffa sig marknader, vart bör de då vända sina blickar? Mot detta nya "österns ljus" naturligtvis. Om det så gäller bilar, elektronik eller mjukvara för datorer är det där de nya marknaderna och huvuddelen av den nya tillverkningen kommer att finnas i framtiden.

Om vi i denna situation bor i gamla Europa eller Nordamerika och likt de gamla bembölingarna lever i tron att "ljuset" går att stoppa i en säck och bära in i huset — då är det hög tid att tänka om!

I stället för att övermodigt pracka på Österns män och kvinnor vår egen filosofi och våra möjligen förlegade arbetsmetoder kan vi ännu bli tvungna att ödmjukt öppna våra sinnen och försöka lära av dem. Av deras hängivna energi och beundransvärda anpassningsförmåga. Resultaten talar sitt tydliga språk.

För ledarna i väst kan det bli till att vallfärda, inte till österns badstränder, urgamla tempel och skinande palats utan till de moderna skyskraporna och deras flitiga och kunniga inbyggare.

Med det här vill jag inte ha sagt att vi inte själva skulle ha något att lära ut. Det har vi helt säkert när det gäller att utveckla infrastruktur, miljöskydd, arbetarskydd, socialpolitik osv. Säkert också när det gäller teknik och affärer. Däremot är det klart att vi i längden måste vänja oss vid att ta hänsyn till det faktum att vi i Västerlandet utgör en minoritet av världsbefolkningen och en relativt sett allt mindre marknad.

Ju snabbare vi inser detta faktum desto lättare är det för oss att framgångsrikt delta i den globala världshandeln, påverka världens samhällsutveckling i en gynnsam riktning och samtidigt rädda våra egna jobb och vår egen välfärd.

 

Löntagaren 9.12.2010 nr 10/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)