. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (1627 bytes)

Vad är de för ena som huserar på Facebook?

pune.gif (67 bytes)  Av alla medlemmar i FFC:s förbund finns var tredje på facebook och av dem som är under 35 år finns två av tre (TNS Gallup, december 2009).

Enligt Facebooks egna uträkningar finns det redan 1,8 miljoner finländska användare.

t-bb-coach.jpg (43383 bytes)

På Facebook kan man bland annat:

  • samla kring sig ett nätverk av bekanta och samarbetspartners som man kan diskutera aktuella frågor med. Exempelvis rapporterar många kommunalpolitiker aktivt från kommun- eller stadsfullmäktiges möten och frågar ibland efter sina Facebookvänners åsikter i frågor som skall behandlas.
  • i sin profilstatus ta upp samhällsfrågor som är viktiga för en, eller nyheter och synpunkter. I exempelvis en arbetskonflikt kan man i sina egna uppdateringar berätta vad konflikten handlar om och varför det är viktigt för arbetarna att driva sina egna rättigheter. Via diskussionen på Facebook kan man få sina diskussionsparter att inse att strejkernas syfte inte är att bråka, utan att åstadkomma rättvisa arbetsvillkor.
  • för sin fackavdelning, för lokalavdelningen eller för en samhällelig kampanj skapa en grupp, vars medlemmar fritt eller begränsat kan diskutera sinsemellan och dela bilder, videoklipp eller annat material med varandra. Exempelvis Europafackets aktionsdag den 29 september samlade mycket långt sina deltagare via Facebookgrupper.
  • skapa en plats för information, där alla som "gillar" får uppdateringarna automatiskt på sin egen Facebookplats. Exempelvis har FFC på Facebook en egen sida som uppdateras minst en gång i veckan. Sidan kan lätt användas vid olika kampanjer och den lämpar sig väl som informationskanal för en organisation eller offentlig person.
  • informera om evenemang och inbjuda deltagare till dem. Om evenemanget är öppet för alla kan de inbjudna snabbt bli otroligt många, då kompisens kompis kompis sprider kallelsen vidare.
  • följa med aktuell debatt, nyheter och evenemang via uppdateringen på sidor, i grupper och bland kamrater.

Också detta finner du på webben:

Anmäl din boss
Vänsterunga utmanade i en webbkampanj arbetstagare att berätta om lagstridigheter, avtalsbrott och andra missförhållanden på sina arbetsplatser. Webbkampanjens syfte har varit att lyfta fram fall i offentligheten och föra kampanj för att förändra olägenheterna.
www.ilmiannapomosi.net (också på svenska)

McTauko
Diskussionen startade efter artiklar i PAM:s medlemstidning (9/2010, 10/2010). I dem berättade man hur arbetarna på Finlands McDonald’s tvingades till oavlönade pauser under tystare perioder. De oavlönade pauserna kunde vara allt från fem minuter till flera timmar. Artiklarna väckte livlig debatt också på webbsidorna hos andra tidningar som citerade artikeln och bland annat på Facebook.
www.pam.fi

Facebookstuvarna
Aki Kakko startade Olen vapaaehtoinen ahtaaja AKT-lakossa (Jag är frivillig stuvare under AKT-strejken) på Facebook under stuvarstrejken i mars. På sidan värvades arbetare istället för de stuvare som var i strejk. Sidan väckte livlig diskussion och omkring 500 människor anmälde sig som arbetstagare via sidan. I juni grundade Kakko ett personalrekryteringsbolag för logistikbranschen.
www.facebook.com

Morotsmaffian
Morotsmaffian är en grupp som verkar i flera länder för bromsad klimatförändring och ekologisk konsumtion. Gruppen organiserar sin verksamhet via nätet men arrangerar också olika evenemang och happenings. Det finns ingen som leder maffian, utan nätverket verkar endast via aktiva frivilliga.
www.porkkanamafia.fi

JENNI KARJALAINEN

Löntagaren 9.12.2010 nr 10/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 10/2010

-> Till första sidan LÖN 10/2010

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Fackets informations-
    revolution

Webben ger röst åt de aktiva
Hon byggde egen facksida
Gemenskap för människor
Vad är de för ena som huserar på Facebook?
Stå för vad du skriver på nätet

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Medarbetaren
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr