
Säg vad får oss mera lyriska än en värmande god soppa kokad med kärlek och enkla goda
råvaror. Soppa men nog med stor variation beträffande ingredienserna är en ständigt
återkommande maträtt hemma hos mig under vinterhalvåret. Ingredienserna får variera
allt beroende på säsong och utbud. Grönkål (Brassica oleracea Sabellica), kallas
också bladkål och har mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar.
Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Lutein är ett
näringsämne inom familjen karotenoider. Samma karotenoider finns också i andra
färgstarka grönsaker; spenat, broccoli, majs och ärtor.
Illgrön
soppa med fetaröra
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g broccoli
100 g grönkål
1 l vatten
1 ½ dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt, peppar
Fetaröra
1 ½ dl kvarg
2 msk basilika
100 g fetaost
Fetaröra:
Blanda ihop kvargen med fetaosten. Mixa med stavmixer till en slät konsistens. Strö den
något klippta basilikan över oströran.
Hacka löken och fräs i lite olja. Tillsätt broccolibitar, vitlök och grönkål skuren
i mindre bitar, vatten och buljongtärningar. Låt koka 10 minuter. Tillsätt grädden och
mixa med stavmixer. Avsmaka med peppar och eventuellt salt.
Servera med fetaröran på soppan och ett gott bröd.
  FLER
MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR
Löntagaren 29.3.2011 nr
2/11
|