. vane.jpg (302 bytes)
 


Säg vad får oss mera lyriska än en värmande god soppa kokad med kärlek och enkla goda råvaror. Soppa men nog med stor variation beträffande ingredienserna är en ständigt återkommande maträtt hemma hos mig under vinterhalvåret. Ingredienserna får variera allt beroende på säsong och utbud. Grönkål (Brassica oleracea Sabellica), kallas också bladkål och Foto: PATRIK LINDSTRÖMhar mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Lutein är ett näringsämne inom familjen karotenoider. Samma karotenoider finns också i andra färgstarka grönsaker; spenat, broccoli, majs och ärtor.

Illgrön soppa med fetaröra

1 gul lök
4 vitlöksklyftor   
1 msk olivolja   
500 g broccoli   
100 g grönkål   
1 l vatten   
1 ½ dl grädde    
2 grönsaksbuljongtärningar    
Salt, peppar
   

Fetaröra    
1 ½ dl kvarg
2 msk basilika           
           
100 g fetaost

Fetaröra:
Blanda ihop kvargen med fetaosten. Mixa med stavmixer till en slät konsistens. Strö den något klippta basilikan över oströran.
Hacka löken och fräs i lite olja. Tillsätt broccolibitar, vitlök och grönkål skuren i mindre bitar, vatten och buljongtärningar. Låt koka 10 minuter. Tillsätt grädden och mixa med stavmixer. Avsmaka med peppar och eventuellt salt.            
Servera med fetaröran på soppan och ett gott bröd.

 

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR


Löntagaren 29.3.2011 nr 2/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)