. vane.jpg (302 bytes)

Samma system i både
telefonen och bilen

 De största plattformarna

De mobila plattformarna blir allt mera avancerade. I framtiden kan samma system användas i allt fler maskiner.

I dag är det mycket prat om mobila plattformar. Att Nokia valde att sluta utveckla för plattformerna Symbian och MeeGo och i stället börjar samarbeta med Microsoft var förstasidesstoff i våra dagstidningar. Men vad är då egentligen en mobil plattform?

När man pratar om mobila plattformer avser man oftast operativsystemet. I varje mobiltelefon sitter det någon sorts operativsystem, precis som i varje dator. Operativsystemet fungerar som ett gränssnitt för att användaren skall kunna använda hårdvaran. Egentligen har det funnits någon form av operativsystem genom hela mobiltelefonens historia, men det är främst på senare tid som deras roll fått större betydelse. I dag kan valet av telefon ske lika mycket på basis av operativsystem som av andra funktioner.

Intresset för smarttelefoner med pekskärm har helt och hållet förändrat hur saker och ting fungerar inom mobiltelefonvärlden. Det var i och med att Apple år 2007 introducerade sin smarttelefon iPhone som saker och ting tog fart. IPhonen var utrustade med operativsystemet iOS som många uppfattade som lättanvänt, vilket bidrog till telefonens framgång. Samma år lanserar också företaget Google, i samarbete med ett antal andra företag, operativsystemet Android.

Det är de här två som kommit att dominera scenen de senaste åren. Trots det är det ändå Nokias gamla system Symbian som ännu är störst. Symbian har på senare tid förlorat kraftigt till de andra två och i och med att Nokia valt att överge systemet så vänder knappast trenden. Det finns också en del andra system, men de här är de viktigaste i Finland.

Vad är det då som är så speciellt med de här dagens operativsystem jämfört med tidigare? Om man bara tittar på telefoner så ligger stor fokus i dag på att det skall vara lätt att surfa på internet och att använda sociala medier. Men telefonerna kan också användas till mycket mer. Alla system kommer i dag med sin egen så kallade applikationsbutik. Det vill säga det finns en hel del olika tilläggsprogram som enkelt kan köpas hem till telefonen på ett betydligt lättare sätt än tidigare. Det här gör också att telefonen kan få betydligt mera funktioner än tidigare.

Men det som särskiljer dagens operativsystem från tidigare är möjligheten att i en större utsträckning använda dem i annat än mobiltelefoner. Både iOS och Android används i surfplattor, men det slutar inte där. Operativsystemen kan användas som gränssnitt för menyerna i en tv eller som instrumentpanel i en bil. Det här betyder att de mobila plattformarna kan få en allt större betydelse i framtiden. Men än så länge är det främst i mobiltelefoner eller surfplattor som man hittar någon av plattformerna.

 

De största plattformarna:

Android
Det system som kanske växer mest för tillfället. Finns på en massa olika tillverkares produkter.

Black Berry OS
Finns egentligen inte i Finland, men rätt vanligt i till exempel USA och England.

iOS
Har den största applikationsbutiken. Endast tillgängligt på Apples egna produkter.

Symbian
Har funnits i form eller annan i många av Nokias telefoner de senaste tio åren. Har stora marknadsandelar i Kina och Indien. Osäker framtid efter att Nokia gick in för Windows Phone 7.

Windows Phone 7
Hör egentligen inte alls till de stora men kan eventuellt lyckas bra med Nokia som stöd. Ännu väldigt nytt, men har fått ta emot en del beröm från recensenter.

 


Löntagaren 29.3.2011 nr 2/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)