. vane.jpg (302 bytes)
Herr O -  Mikael Fors

MIKAEL FORSS
Mikael Forss har en bakgrund
som forskare i nationalekonomi
men är numera närmast
yrkesbyråkrat och amatörfilosof

Internetrevolutionen

Den snabba utvecklingen av webbaserade kommunikationer har bland mycket annat medfört att det har blivit allt svårare att censurera och hemlighålla kunskap. Det betyder att hemlighetsmakeri och spridande av falsk information i propagandasyfte inte längre kan förbli ett maktmedel på samma sätt som förr.

Lögner riskerar nämligen alltid att avslöjas, och nya sanningar kan spridas med vindens hastighet. Den nya informationen behöver tyvärr inte vara sann den heller, men öppenhet och fri yttranderätt gör att det numera bör vara mycket svårare än förr att sprida direkta lögner offentligt.

Detta är en i alla bemärkelser revolutionär utveckling, för under hela den kända historieskrivningens tid har så gott som alla makthavare använt sig av mera eller mindre sofistikerade propagandametoder och falsk information. Redan farao Ramses II av Egypten överdrev kraftigt sina framgångar under fälttågen mot hettiterna på tolvhundratalet f.Kr. Nittonhundratalsdiktatorerna Hitler, Stalin och Mao var som känt veritabla mästare på området.

Wikileaks-avslöjandena och de delvis därav följande händelserna i bland annat Tunisien, Egypten och Libyen visar vad de nya medierna är i stånd att åstadkomma. I Kina försöker många, kanske tiotals miljoner medborgare lyfta på webbgardinen, medan statsmakten ännu gör allt för att hålla den nerdragen.

Detta blir en näst intill omöjlig sits för den moderna diktatorn. Om man vill hänga med i den tekniska utvecklingen måste man ge åtminstone några medborgare mera eller mindre fritt tillträde till internet. Å andra sidan, om allt för många får det, vad händer då?

Blir världen bättre av allt detta? På längre sikt troligen ja. Men på kortare sikt kan det leda till en våg av våld och konflikter av den sort som vi just nu bevittnar i Nordafrika. Vi har all orsak att bäva för vad som kan hända när dessa krafter släpps fria i Kina, Nord-Korea, Burma osv.

Enligt en anekdot lär en dåtida kinesisk statsman ha sagt till president Kennedy att det ännu är för tidigt att utreda konsekvenserna av franska revolutionen. Det må vara en anekdot, men den innehåller ett stort mått av sanning, som blivit allt mera uppenbar under senare tid.

För om vi vill kan vi se nutidens politiska turbulens som ett led i den process på väg mot ett öppet demokratiskt samhälle som den franska revolutionen startade. Vi är ingalunda klara med den saken här i västerlandet heller, vilket alla skandaler och "härvor" nästan dagligen bevisar!


Löntagaren 29.3.2011 nr 2/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)