 Hygienpasset
De finländska livsmedelsarbetarnas kunskaper om hygien
ska i framtiden testas. För att få ett s.k. hygienpass krävs tillräcklig kunskap om
livsmedelshygien:. om lagstiftning, mikrobiologi, matförgiftning, hygieniska
arbetsmetoder, personlig hygien, renhållning och egenövervakning.
Ett utkast till en förordning har
tagits fram av en arbetsgrupp med företrädare för myndigheterna samt arbetstagar- och
arbetsgivarorganisationerna. Utkastet var på utlåtanderond i januari.
Avsikten är att alla som hanterar lättförstörbara livsmedel avlägger en examen.
Undantagna från kravet är kassapersonal, servitörer och personer som endast hanterar
förpackade livsmedel. Livsmedelsverket gör som bäst upp ett frågebatteri som delvis
redan testats i läroinrättningarna. Totalt kommer batteriet att omfatta tusen frågor,
svarsmodellen är ja eller nej.
Merparten av livsmedelsföretagen torde utbilda sin personal själv men det ska också
vara möjligt att idka självstudier. Material uppgjort av undervisningsstyrelsen kommer
att finnas tillgängligt på Internet.
Lagändringen
om hygienkunskap och social- och hälsovårdsministeriets förordning kommer upp i
riksdagen i höst. Efter det kör Livsmedelsverket igång med det praktiska arbetet. De
första hygientesterna eller -examina torde kunna avläggas redan i januari 2002.
Källa: Livsmedelsverkets
webbplats
Löntagaren 2.7.2001 nr
6/01 |