. vane.jpg (302 bytes)
arbetskydd.jpg (3430 bytes)

Pass på väg

pune.gif (67 bytes)  Trygga livsmedel har blivit något av ett slagord i dag i då hela livsmedelsbranschen är i omvälvning. Den senaste tiden har vi konsumenter matats med galna kosjukan, mul- och klövsjuka, svinfeber, listeriabakterier och dioxinskandaler.

Som ett motdrag kan EU:s direktiv och pinfärska vitbok om trygga livsmedel ses. Hygienkraven i sig har också blivit striktare och nu planeras ett s.k. hygienpass i Finland.

Henri Lindholm, socialsekreterare på Finlands Livsmedelsarbetarförbund, konstaterar att förbundet generellt stöder principen om säkra och trygga livsmedel. Det har Livs också framhållit i ett utlåtande till riksdagens social- och hälsovårdsutskott om det planerade hygienpasset.

– Med alla sjukdomar ute i Europa är det viktigt att skydda såväl konsumenter, producenter som arbetstagare. De allt längre transportsträckorna utgör också en riskfaktor, småskaligheten med t.ex. ett eller ett par mejerier i varje kommun i Finland hör till det förgångna. Kraven skärps också då vår livsmedelsbransch som tidigare var en utpräglad hemmamarknad nu har exporten som drivande kraft, påpekar han.

Hygienpasset måste gälla alla

I framtiden testas livsmedelsarbetarna kunskaper om hygien. År 2004 införs ett s.k. hygienpass. Hur allt ordnas i praktiken är ännu inte helt klart.

– Kanske blir det certifiering i framtiden. I dag finns inga generella krav för livsmedelsarbetarnas hygienkunskap utan varje arbetsplats har sina egna krav. Kraven på hygienkunskap måste gälla alla med minst tre månaders jobb i branschen så vi minimerar risken för snuttjobb. Också hyresarbetskraft ska avlägga examen. Arbetsgivaren ska stå för kostnaderna och Livs förutsätter att arbetsgivaren tar hand om både avgift och ersätter förlorad arbetstid, framhåller Lindholm.

I början av juni ordnade Livs kurser i hygienkunskap i Åbo och Kuopio i början av juni. Kurserna är ett led i den EU-finansierade kampanjen för trygg mat, som EU-ländernas konsumentförbunden arrangerar och ersätter en del av den utbildning som krävs för det framtida hygienpasset.

– Våra medlemmar har i gemen varit positiva till ett hygienpass. Även om de värsta excesserna hittills undvikits hos oss, t.ex. ifråga om hormon- och antibiotikatillförsel och djurtransporter är det givet att också de finländska livsmedelsarbetarna vill vara med och producera högklassiga livsmedel, framhåller Lindholm.

Ändå är branschen utsatt för press från många håll. Arbetsgivarna vill ha flexibel arbetstid under högsäsong, ett krav som Livs lyckats stå emot i tio år. Utvecklingen går mot större enheter och internationaliseringen. Är framtidens melodi t.ex. gemensamma nordiska företag i mejeribranschen, frågar sig Lindholm.

– Utbrändheten gäller här i allra högsta grad. Utredningar visar att folk inte orkar jobba hårdare, dessutom är de rädda att mista jobbet. Under de senaste åren har tusen jobb försvunnit årligen. Förverkligar Valio sina planer försvinner 400 arbetsplatser igen.

Henri Lindholm pekar också på några frågetecken kring EU-utvidgningen. Hur produceras t.ex. maten i ett framtida EU-Polen, ett land med en enorm kapacitet för livsmedelsprodukter.

– Hela balansen kan rubbas i Europa. Och hurudan blir produktionen då amerikanska storföretag idag köper upp företag i Östeuropa. Kraven på hemmamarknaden i USA är inte så strikta, det ser vi bl.a. av metoderna i köttbranschen, varnar Lindholm.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 2.7.2001 nr 6/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 6/2001

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Arbetsglädje
runu.gif (924 bytes) Förbundsnytt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiset & statistik
runu.gif (924 bytes)
Arbetarskydd
    Hygien är o och o

Hygienen A och O
Hygienpasset
Pass på väg

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska