Som ett motdrag kan EU:s direktiv och
pinfärska vitbok om trygga livsmedel ses. Hygienkraven i sig har också blivit striktare
och nu planeras ett s.k. hygienpass i Finland.
Henri Lindholm, socialsekreterare på Finlands Livsmedelsarbetarförbund,
konstaterar att förbundet generellt stöder principen om säkra och trygga livsmedel. Det
har Livs också framhållit i ett utlåtande till riksdagens social- och
hälsovårdsutskott om det planerade hygienpasset.
Med alla sjukdomar ute i Europa är det viktigt att skydda såväl konsumenter,
producenter som arbetstagare. De allt längre transportsträckorna utgör också en
riskfaktor, småskaligheten med t.ex. ett eller ett par mejerier i varje kommun i Finland
hör till det förgångna. Kraven skärps också då vår livsmedelsbransch som tidigare
var en utpräglad hemmamarknad nu har exporten som drivande kraft, påpekar han.
Hygienpasset måste gälla alla
I framtiden testas livsmedelsarbetarna kunskaper om hygien. År 2004 införs ett s.k.
hygienpass. Hur allt ordnas i praktiken är ännu inte helt klart.
Kanske blir det certifiering i framtiden. I dag finns inga generella krav för
livsmedelsarbetarnas hygienkunskap utan varje arbetsplats har sina egna krav. Kraven på
hygienkunskap måste gälla alla med minst tre månaders jobb i branschen så vi minimerar
risken för snuttjobb. Också hyresarbetskraft ska avlägga examen. Arbetsgivaren ska stå
för kostnaderna och Livs förutsätter att arbetsgivaren tar hand om både avgift och
ersätter förlorad arbetstid, framhåller Lindholm.
I början av juni ordnade Livs kurser i hygienkunskap i Åbo och Kuopio i början av
juni. Kurserna är ett led i den EU-finansierade kampanjen för trygg mat, som
EU-ländernas konsumentförbunden arrangerar och ersätter en del av den utbildning som
krävs för det framtida hygienpasset.
Våra medlemmar har i gemen varit positiva till ett hygienpass. Även om de
värsta excesserna hittills undvikits hos oss, t.ex. ifråga om hormon- och
antibiotikatillförsel och djurtransporter är det givet att också de finländska
livsmedelsarbetarna vill vara med och producera högklassiga livsmedel, framhåller
Lindholm.
Ändå är branschen utsatt för press från många håll. Arbetsgivarna vill ha
flexibel arbetstid under högsäsong, ett krav som Livs lyckats stå emot i tio år.
Utvecklingen går mot större enheter och internationaliseringen. Är framtidens melodi
t.ex. gemensamma nordiska företag i mejeribranschen, frågar sig Lindholm.
Utbrändheten gäller här i allra högsta grad. Utredningar visar att folk inte
orkar jobba hårdare, dessutom är de rädda att mista jobbet. Under de senaste åren har
tusen jobb försvunnit årligen. Förverkligar Valio sina planer försvinner 400
arbetsplatser igen.
Henri Lindholm pekar också på några frågetecken kring EU-utvidgningen. Hur
produceras t.ex. maten i ett framtida EU-Polen, ett land med en enorm kapacitet för
livsmedelsprodukter.
Hela balansen kan rubbas i Europa. Och hurudan blir produktionen då amerikanska
storföretag idag köper upp företag i Östeuropa. Kraven på hemmamarknaden i USA är
inte så strikta, det ser vi bl.a. av metoderna i köttbranschen, varnar Lindholm.
INGEGERD EKSTRAND