. vane.jpg (302 bytes)
arbetskydd.jpg (3430 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Ökad belastning ökar behovet av
psykiskt arbetarskydd

Kommunfacket lär ut metod för arbetskontroll

pune.gif (67 bytes)  Stress, burnout och psykiska problem i ett allt osäkrare arbetsliv är inget nytt men de har som lyfts fram i offentligheten på allvar först under de senaste årtiondena. Det psykiska arbetarskyddet uppmärksammas i det färska förslaget till ny lag om skydd i arbetet. I den nya lagen om företagshälsovård tas också arbetsorganisering, arbetsbelastning och samarbete mera uttalat upp.

– Den psykiska belastningen handlar dels om kvantitet, dels om kvalitet. Vi har t.ex. brådskan och en för stor koncentration av arbetsuppgifter på en person, konstaterar Anne Mironen, ombudsman för arbetsmiljöfrågor på Kommunsektorns fackförbund KAT.

Dagens arbetsliv förändras oerhört snabbt. Arbetsinnehållet blir oklart, konflikter uppstår lätt. Arbetstagarna frågar sig vilken kärnan i deras arbete är, när arbetet kan anses färdigt utfört. Ovanpå detta kommer det allt stridare informationsflödet.

– Varken arbetstagare eller arbetsgivare hänger längre med. Det är viktigt att definiera arbetsbeskrivningen, att informera om ramarna, poängterar Mironen.

Ett bra sätt att klarlägga arbetssituationen är de utvecklingssamtal som införts på många arbetsplatser.

– Verktyget är bra men det bör också användas.

Nyckelordet att ha kontroll

Också hos förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige började orken tryta i mitten på 90-talet. De vände sig till sitt förbund för att få hjälp. KAT kontaktade socialpsykologen Merja Mäkitalo som utarbetade en metod för smågrupper. Övningar gjordes enligt handboken och erfarenheter från tio försöksgrupper förtroendevalda vävdes in i den slutliga versionen.

Grupperna lär sig identifiera belastningsfaktorer, sätta gränser och prioritera, reda ut sina arbetsuppgifter, hur delegera, vilken den egna förmågan är, hur man effektivt tar till sig information samt hur nå fram till ett bestämt och beslutsamt agerande. De tio mötena bokförs i en dagbok.

– Det gäller för var och en att få kontroll över sitt jobb, att smaka sig fram till ingredienserna i belastningskakan och att inse hur du kan påverka dem, understryker Mironen och berättar att metoden just nu marknadsförs över förbundsgränserna efter att ha varit i bruk inom KAT i ett drygt år.

Anne Mironen påpekar att kommunerna nog insett att psykiskt arbetarskydd behövs, men hittills har föga gjorts i praktiken. En dålig ekonomi är ingen ursäkt att försumma satsningar på gott ledarskap.

Materialet för hur lära sig ha kontroll över sitt eget arbete kan beställas från Arbetarskyddscentralen, tfn (09) 616261. Det finns två böcker: den den avsedd för förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktig, den andra för arbetsgemenskapen.

EU ligger före

FFC:s arbetsmiljösekreterare Raili Perimäki satt ordförande för en av EU tillsatt arbetsgrupp på trepartsbasis som tog upp både fysiskt och psykiskt våld i arbetslivet. Gruppen konstaterade att psykiskt våld utgör en hälso- och säkerhetsrisk precis som fysiskt dito. Utlåtande godkändes av EU-parlamentet i december.

– Arbetslivskvaliteten definieras vidare inom EU än i Finland. Vi kunde därför gärna beakta de här frågorna mera i vår nationella lagstiftning, påpekar Perimäki.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 4.2.2002 nr 1/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 1/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Du med tiden
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Dokument
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetarskydd
    Psykiskt arbetarskydd
    Kommunal

Brandmännen måste stå pall i alla väder
Kommunfacket lär ut metod för arbetskontroll

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska