. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Hamnarbetarna mår bättre

Foto: HELI SAARELApune.gif (67 bytes)  Arbetsförhållandena, hälsan och arbetsförmågan har förbättrats hos hamnarbetarna. Inom byggnadsbranschen är utvecklingen däremot oroande. Byggnadsarbetarnas hälsa har klart försämrats, det visar den tredje 3T-undersökning som KAPL, egentligen LEL Arbetspensionskassa, offentliggjorde på Runebergsdagen.

Drygt 5 000 arbetstagare inom byggnads-, skogs, jordbruks- och hamnbranscherna fick en hälsoförfrågan per post våren 2001, 51 procent besvarade den, de flesta av dem män. Också branscherna är klart mansdominerade.

Svaren gav vid handen att männen röker mer än genomsnittsfinländarna och att rökandet ökar. Däremot är bruket av alkohol måttligt, det sitter illa för den som har ett fysiskt tungt arbete på ackord. Med motionen är det si och så, men endast drygt sex procent ansåg sig ha dålig kondition.

Damm och drag besvärar mindre

Inom byggnadsbranschen hade de ergonomiskt besvärliga skedena ökat sedan den förra 3T-undersökningen gjordes 1998, medan förhållandena för hamnarbetarna alltså förbättrats. Färre personer i bägge branscher besvärades däremot nu av damm, drag och temperaturväxlingar.

Stöd- och rörelseorganen hos samtliga fyra grupper belastas hårt. Mest utsatta är nacke och skuldror. Inom skogsbranschen hade dock belastningen minskat avsevärt.

Inom alla KAPL-branscher upplevs däremot brådskan och tempoarbetet fortfarande som ett problem. Inom byggnadsbranschen kände nästan var fjärde sig mera överansträngd nu. Stressen visar sig i svårigheter att somna och vakna, något som nästan var femte svarande uppgav sig lida av. Sjukdomsdagarna är också flera än hos övriga finländare.

Hälsovård saknas ännu

Också arbetsgivarna utfrågades och 43 procent svarade. Arbetsgivarna tyckte att problem med damm och drag minskat, däremot instämde de i att såväl brådskan som tempoarbetet ökat. Två av tre arbetsgivare ansåg att deras arbetstagare inte nämnvärt led av utmattning eller fysisk belastning.

Arbetsgivarna ansåg risken för arbetsolyckor vara lägre trots att en av tre bokfört minst en arbetsolycka under det senaste året.

Företagshälsovård saknades i ungefär vart fjärde företag med färre än tio anställda.

Enligt överläkare Juhani Juntunen vid LEL Arbetspensionskassa är det främst hälsovårdspersonalen som drar nytta av jämförelsematerialet om vilka faktorer som påverkar arbetshälsan och -välbefinnandet. Arbetspensionskassan har årligen hand om arbetspensionsskyddet för 170 000 arbetstagare inom byggnads-, skogs-, jordbruks - och hamnbranscherna.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 7.3.2003 nr 2/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Världsförbättrare
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Arbetssäkerhetskortet

Arbetssäkerhetskortet kan bli obligatoriskt
Hamnarbetarna mår bättre

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska