. vane.jpg (302 bytes)

herro.jpg (2671 bytes)

Mikael Forss 

 
Mikael Forss

Om konsten att samla snören och plantera träd

pune.gif (67 bytes)  För var da' blir de' bättre, men bra lär de' aldri' bli; ja för var da' … Så lyder den gamla slagdängan.

Före andra världskriget samlade min mormor snören i massor obekymrad om retsamma kommentarer. Hon lär alltid ha hävdat att de ännu kommer till användning. Det kom de också, eftersom det senare skulle sändas paket i massor till familjens frontsoldater och snöret ju var en vital komponent i den tidens emballageteknik.

Också i övrigt var kriget en läromästare i återanvändning. Tyg, glas, papper, metaller, allt dög. Går vi ännu längre tillbaka i tiden finner vi att fattigdom och brist under alla tider tvingat folk till sparsamhet och återanvändning. Egentligen ter sig dagens återanvändningssystem rätt blygsamma i den jämförelsen.

"Fattigdom och brist
har under alla tider tvingat folk
till återanvändning.
Dagens system ter sig rätt
blygsamma i den jämförelsen"

Vi vräker ur oss hundratals kilo sopor per person och år — oftast till absolut ingen nytta. Förpackningar, söndriga apparater, utslitna möbler och kläder, eller helt användbara för den delen — bara det att vi råkat sluta tycka om dom.

Vi talar om att vara miljövänliga och spara energi men verkligheten är tyvärr en annan. Större och kraftigare bilar, finare och större bostäder, allt flera elapparater som går sönder allt oftare. Saldot är föga imponerande.

Vore det inte för de ökade säkerhetskraven och terrorhotet skulle flygtrafiken med största sannolikhet ha fortsatt växa ytterst snabbt.

Jordens befolkning är nu 6 miljarder och har fördubblats på 40 år. Många kineser, indier, afrikaner och sydamerikaner drömmer om att uppnå det som vi har gjort i Finland. Och jag tror inte att de nöjer sig bara med mobiltelefoner och Coca Cola. De vill ha hela köret.

Danskarna sa på åttiotalet något i stil med att de "reser till helvete – i första klass". Nu ser det ut som om alla vill med på förstaklassresan vart den än bär.

Hur den ekvationen ska gå ihop med jordens oljeresurser, naturens artrikedom, vattnets och luftens renhet och hälsovänlighet återstår att se för den som lever under senare hälften av detta århundrade.

Längre än så är knappast möjligt att ens spekulera innan ekvationens randvillkor börjar visa sig i form av tillsvidare oskådade problem. Eller så tar jordens och mänsklighetens agenda en oväntad vändning bort från konsumismens grottekvarn — upp mot ett samhälle som svävar mera enkelt, rent och fritt.

Vi borde nog hoppas på det senare — det var visst Luther som sa att han nog för egen del skulle plantera ett äppelträd även om han skulle ha fått vetskap om jordens snara undergång.

Låt oss alltså under tiden samla på snören och andra användbara ting till återanvändning; snören är t.ex. bra när man ska stöda upp späda äppelträd.

Löntagaren 2.7.2004 nr 6/04

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)