. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Övertid ersätts alltid

pune.gif (67 bytes)  Har jag rätt att vägra arbeta över? Om jag går med på det, har jag då rätt till ersättning — i pengar om jag så önskar?

Svaret är ja, på bägge frågor. Arbetstidslagen — som förnyades år 1996 och ersatte tidigare arbetstidslagar för t.ex. handel, kontor, bagare, gårdskarlar — är entydig. Texten är lättillgänglig och det ska också själva lagen vara också rent fysiskt. Den hör till det knippe viktiga arbetslivslagar som bör finnas tillgängliga på alla arbetsplatser.

Jorma Rusanen, ansvarig jurist på FFC, ger rådet att kolla paragraf 18 i arbetstidslagen. Där sägs klart och tydligt att arbetstagaren bör samtycka till att arbeta övertid varje gång detta blir aktuellt. Eller ge sitt samtycke för en kortare period på en gång, för att till exempel kapa säsongtoppar i industrin eller handeln.

"Övertidsarbete får utföras endast om arbetstagaren särskilt för varje gång ger sitt samtycke. Arbetstagaren kan dock ge sitt samtycke för en bestämd, kortare tidsperiod åt gången, om detta är nödvändigt med tanke på arbetsarrangemangen."
Arbetstidslagen 18 §

– Arbetsgivaren kan inte binda arbetstagarens händer i förväg genom att ta med skyldigheten till övertidsarbete i arbetsavtalet. I det kan man endast avtala om mertidsarbete, inte övertid, påpekar Rusanen.

Men också i fråga om mertidsarbete kan det påföras arbetstagaren endast om denne har möjlighet till det. Det bästa är att mertiden skrivs in på arbetslistan i förväg. Om så sker är arbetstagaren skyldig utföra mertidsarbete.

Skriv upp övertiden

Arbetstagaren har alltid rätt att få ersättning för övertidsarbete. Arbetsgivaren är skyldig att föra arbetstidsbok men det är skäl för var och en arbetstagare att också själv bokföra sin övertid. Enligt Rusanen har utbetalningarna vanligen sköts i FFC-branscherna, dock inte alltid inom servicebranschen och i småföretagen.

– Vågar du inte kräva övertidsersättning så länge du är anställd, har du möjlighet att göra det inom två år efter att övertidsarbetet utförts. Om arbetsgivaren försummat sin bokföring har rätten ansett att också arbetstagarens egen bokföring räcker.

Övertidsersättningen kan baseras på den dagliga arbetstiden eller på veckoarbetstiden, dock inte samtidigt på båda. Enligt arbetstidslagen är övertidsersättningen 50 procent för de två första övertidstimmarna, därefter 100 procent. För veckoarbetsövertid betalas lön förhöjd med 50 procent. Avtalen ger rätt till 100 procent efter 8 timmars veckoövertidsarbete.

Övertid och ersättningar är ett större problem inom Akavas branscher.

Övertid eller mertid?

I dag, då arbetstiden i många kollektivavtal kortats ned till kanske 7 h 30 min och inte längre är lagstadgade 8 timmar, är det skäl att minnas att övertidsarbete uppkommer först efter 8 timmar. Den fallerande halva timmen räknas som mertidsarbete, med normal lön. Först efter 8 timmar ges övertidsersättning.

– Men det finns branscher där det kommits överens om att övertiden börjar omedelbart efter den arbetstid som stipulerats i kollektivavtalet. Det lönar sig alltså att alltid kontrollera i det egna kollektivavtalet, råder Rusanen.

Arbetstagaren kan avtala med sin arbetsgivare om att ta ut ersättning för såväl övertidsarbete som mertidsarbete i ledig tid. Däremot kan arbetsgivaren inte ensidigt besluta att ge ersättningen i ledig tid, för att hålla kostnaderna nere.

– Arbetstagaren har rätt att få ersättning i pengar alltid då han eller hon så önskar.

INGEGERD EKSTRAND

Stadgandena i och tolkningarna av arbetstidslagen
finns samlade i boken"
Työaika – vuoden 1996 työaikalain säännökset ja tulkinnat"
där bl.a. FFC-juristerna Jorma Rusanen och
Kirsti Palanko-Laaka medverkat.

Löntagaren 4.3.2005 nr 2/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)