. vane.jpg (302 bytes)

herro.jpg (2671 bytes)

Mikael ForssMikael Forss

EU — Nee, Non?

pune.gif (67 bytes)  Så här lät det i Holland i början av juni: "Met 62% heeft het nederlandse volk gisteren NEE gestemd". Den som är bra på att gissa kan antagligen lista ut att det handlar om den holländska folkomröstningen om avtalet gällande EU:s grundlag, eller så kallade grundlag, vissa experter hävdar ju att det inte kan röra sig om någon grundlag, eftersom vart och ett land redan har grundlag.

Det blev alltså nej med övertygande majoritet. Strax innan sade fransmännen "non" med lite knappare, men ändå klar övervikt. Tillsammans blir det som ett österbottniskt "Nee Nå — nu fåår i vara nouv jäär".

Viktigt är att båda länderna hör till EU:s grundande medlemmar — "De sex". Intressant är också att båda ländernas toppskikt, den politiska eliten alltså, förordade ett ja. Grundlagen var ju långt ett verk av en fransk mästare på området, förre presidenten Valerie Giscard d'Estaing. I högsta grad kunnigt, i högsta grad franskt, men, kanske också i hög grad elitistiskt.

"EU är i djup kris, och håller på att falla sönder inifrån" säger en del olyckskorpar. En del andra skyndar sig genast att skyla över med ett: "Ingenting har ju egentligen hänt" — "allt går vidare som vanligt"-argument. Rent av på gränsen till rörande blir det ju nog när en del ur gruppen EU-religiösa, dit också tydligen en del stora tidningars ledarskribenter hör, frenetiskt försöker bortförklara röstningsresultaten och skuldbelägga de franska och holländska folken, som enligt dessa besserwissrar inte ens egentligen visste vad de röstade om!

Den förra gruppen kan säkert ibland beskyllas för illvilja, hämnd- och sensationslystnad. Den senare gruppen åter kan nog med fog ses som strutsaktig, d.v.s. gömmer i sin handlingsförlamning huvudet i en grop eller buske när faran hotar.

Som vanligt får vi säkert med den kallaste logik försöka att hitta en sanningen någonstans mitt emellan de båda extrema uppfattningarna. Själv har jag aldrig förhållit mig speciellt känslosamt till stora politiska eller religiösa organisationer och allra minst till EU.

Vi kan vara rätt säkra på att folkomröstningarna får effekter och att EU kommer att ta en andhämtningspaus både gällande utvidgning och fördjupning. Detta har föga överraskande i allmänhet beklagats och begråtits i ledarskikt och proffstyckarskaror.

Det finns emellertid också fördelar med att dra andan emellanåt. Det är i så måtto bra med en paus, att den något orealistiska EU-idealismen, som odlas och kryddas av olika maktintressen i Bryssel och Strasbourg, inte kommer åt att dominera samhället allt för starkt. Om de idealistiska dragen får alltför starkt fäste löper vi, speciellt här i Finland med vår pietistiska kultur och tjänstemannani stor risk att bli påvligare än påven själv.

Löntagaren 1.7.2005 nr 6/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)