. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (1939 bytes)

En förbättring av hyrarbetarnas ställning är en av de viktigaste frågorna som FFC vill driva i höstens förhandlingar. Före det dryftas frågan i en trepartskommitté. Kommittéarbetet förväntas bli besvärligt. Löntagarna och arbetsgivarna står mycket långt ifrån varandra.

Hyrarbete – hur skall vi ha det?

pune.gif (67 bytes)  Rapporten Spelregler för hyrarbetet lägger fram en rad åtgärder för att förbättra hyrarbetarnas ställning och begränsa bruket av hyrarbetskraft.

FFC vill ha målsättningar beträffande hyrarbetet inskrivna ochkså i den kommande regeringens program, säger Lauri Lyly FFC:s intresebevakningschef.– Rapporten är FFC:s anförande i diskussionen om hur problematiken borde tacklas. Jag är säker på att våra åtgärdsförslag inspirerar till också andra slags ställningstaganden, sade FFC:s intressebevakningschef Lauri Lyly då rapporten offentliggjordes i början av februari.

Lyly blev fort sannspådd. Redan samma eftermiddag torpederades FFC:s förslag av Personalserviceföretagens förbund och Finlands näringsliv EK.

Arbetsgivarsidan menar att personaluthyrningsbranschens spelregler redan är i skick. FFC:s krav på att hyrarbetarna i huvudsak skall vara anställda tillsvidare och att man borde betala dem garantilön faller inte arbetsgivarna på läppen.

Bruket av hyrarbetare har snabbt blivit allt vanligare de senaste åren och man känner till fall där företagens egna anställda har ersatts delvis eller rentav helt med hyrarbetskraft. FFC bestrider arbetsgivarsidans påstående om att företagen tyr sig till hyrarbetare enbart för att tillgodose tillfälliga arbetskraftsbehov.

Spelreglerna haltar

Även om personaluthyrningsföretagen och de hyrande företagen anser att spelreglerna är i skick, ser saken helt annorlunda ut ur hyrarbetarnas perspektiv.

– Hyrarbetarens anställningsskydd är svagt. En fast anställning skulle göra hyrarbetarna likvärdiga med andra arbetstagarkategorier oberoende av vem deras arbetsgivare är. En fast anställning skulle tvinga personaluthyrningsföretaget att i likhet med andra arbetsgivare bära sitt arbetsgivaransvar, förklarar arbetsvillkorssakkunnig Nikolas Elomaa på FFC.

FFC anser att arbetsavtalslagen kräver preciseringar för hyrarbetets del. Enligt den gällande tolkningen kan man avlöna hyrarbetare istället för uppsagda arbetstagare och man behöver inte erbjuda deltidsarbetare extra timmar, utan man kan ta in en hyrarbetare istället.

Om hyrarbetarnas ställning skall förbättras måste man också ge förtroendemännen i användarföretaget ökade befogenheter. FFC föreslår att förtroendemännen får rätt att representera också hyrarbetarna och får information om deras löner och andra arbetsvillkor.

Kommitté utreder

Hyrarbetets spelregler tangerades också i en trepartskommitté under arbetsministeriet, som leddes av lagstiftningsrådet Tarja Kröger, och vars uppdrag var att finna metoder att komma åt de ogrundade visstidsanställningarna. Hyrarbete är i huvudsak visstidsarbete.

Kommittén som nyss blev klar med sitt betänkande föreslår att en trepartskommitté tillsätts med det uttryckliga uppdraget att behandla hyrarbetet. Denna kommitté har våren på sig att komma med förslag.

Arbetet blir knappast lätt, eftersom gapet mellan arbetsgivarna och löntagarna — att döma av tidningsskriverierna — är sällsynt stort. Det kräver med andra ord ett under om kommittén ska kunna åstadkomma ett enhälligt förslag.

Rapporten Spelregler för hyrarbetet finns på finska i pdf-format på FFC:s webbplats.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 22.2.2007 nr 2/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)