. vane.jpg (302 bytes)

Nya fullmäktiges första uppdrag var att besluta att Kemifacket fortsätter leta efter samarbetspartners, om industriförbundens storfusion inte blir av.

Unga beslutsfattare i Kemifacket

 Kemifacket

pune.gif (67 bytes)  Av Kemifackets nya beslutsfattare förväntas fräscha idéer om förbundet intressebevakning och för arbetet med en ny strategi för organisationsverksamheten. Beslut om att inleda strategiarbetet fattades vid det nyvalda fullmäktiges första session i slutet av maj.

Tomas Walls hoppas på gränsöverskridande samarbete mellan förbunden. Foto. TUULIKKI HOLOPAINENFörbundets eget strategiarbete anses viktigt, helt oberoende av projektet TEAM för ett storförbund. Förbundet vill snabbt och i två olika arbetsgrupper renodla tyngdpunkterna i sin intressebevakning och modernisera sitt organisationsarbete.

Förbundets förvaltning genomgick en total förnyelse efter fullmäktigevalet som arrangerades för första gången på åtta år. Det resulterade i en fullmäktigeförsamling och en förbundsstyrelse med nya och yngre ansikten.

Delvis fick förbundet också ny ledning. Socialdemokraten Timo Vallittu, 55, fortsätter som ordförande för en fjärde period, men vänsterförbundets förbundssekreterare bytte namn: Seppo Wikström ersattes av Hannu Siltala. Siltala, 51, kommer från Järnvägsmannaförbundet och var ett överraskningsnamn som dök upp först på slutrakan. Wikström slog handskarna i bordet redan tidigare, då det visade sig att han inte längre hade förtroende hos förbundets socialdemokrater.

Utmanande förändring

Ordförande Timo Vallittu inledde förbundets strategiarbete genom att påminna om de våldsamma förändringarna i verksamhetsmiljön.

– För fyra år sedan tillverkade över 3 000 av förbundets medlemmar skal till mobiltelefoner. I dag görs inte skalen längre av en enda av oss.

Vallittu förutspådde att arbetsgivarsidans avståndstagande från de inkomstpolitiska helhetsuppgörelserna kommer att få allvarliga följder.

– Vårt avtalssystem är hotat av en grundläggande strukturförändring som inte sker på löntagarnas, men nog på företagens villkor. Facket kan inte stå passivt och se på när det oundvikliga inträffar, utan vi måste reagera.

Vallittu sade att projektet TEAM, för att bygga ett stort FFC-anslutet industriförbund, är en sådan reaktion. Han underströk att förbundet kommer att fortsätta att leta efter strategiska allierade, också i det fall att det inte blir någon förbundsfusion enligt projektet TEAM. Det nya fullmäktige stödde Vallittus linje.

Fullmäktige tog också ställning i förbundets konflikt med Metallarbetarförbundet som gäller pensionärsmedlemmarnas rösträtt i det eventuella storförbundets val. För Kemifacket är pensionärsmedlemmarnas rösträtt omöjlig att acceptera.

TEAM-skepsis

Ett flertal inlägg i debatten handlade om TEAM, och många ställde sig kritiskt. I synnerhet uttryckte man oro över de små avtalsbranschernas framtid i storförbundet. En av kritikerna var Tomas Walls från Ekenäs, förtroendeman på IDO och ny i förbundsfullmäktige. Walls ansåg att TEAM skulle bli alltför stort.

– Avståndet mellan förbundet och arbetsplatserna och medlemmarnas vardag blir för stort, motiverade Walls under en mötespaus.

Walls välkomnade beslutet om medlemsomröstning om förbundsfusionen. Han ansåg att också de övriga förbunden i projektet borde genomföra medlemsomröstning.

Walls är mer intresserad av förbundets eget strategiarbete. Han vill lyfta fram globaliseringen tydligare i förbundets intressebevakning.

– Allt flere finländska företag har verksamhet runtom i världen. De fackförbund som verkar i de olika länderna måste intensifiera sitt samarbete för att reda sig i de företag som verkar multinationellt.

Walls egen arbetsgivare är ett bra exempel, eftersom IDO tillverkar badrumsinredning runtom i Europa.

Många fullmäktige uttryckte också sitt stöd för projektet TEAM. Man ansåg att en fusion av industriförbunden vore ett viktigt motdrag mot arbetsgivarens åtgärder och omvälvningen av avtalssystemets strukturer.

Nye förbundssekreteraren Hannu Siltala har deltagit aktivt i TEAM-arbetet. Han förhåller sig positivt till en förbundsfusion men underströk att Kemifackets slutliga ståndpunkt i frågan slås fast först efter medlemsomröstningen som sker sent i höst.

PIRJO PAJUNEN

 

Kemifacket

  • Medlemmar cirka 48 000, av vilka hälften är kvinnor
  • Medlemmarna arbetar inom bland annat den kemiska basindustrin, plast- och oljeindustrin och inom skogs-, läder-, gummiindustrin, liksom den glaskemiska, beklädnads- och textilindustrin.
  • Förbundet har 13 avtalsbranscher.
  • Högsta beslutande organ är fullmäktige med 53 ledamöter. Omkring hälften av ledamöterna är kvinnor, 40 är helt nya.
  • Förbundets styrelse har femton medlemmar, av vilka sju är kvinnor.

Löntagaren 19.6.2008 nr 6/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)