. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (1627 bytes)

Av snabbmatkedjornas arbetstagare är merparten tjugoåriga studerande. På arbetsplatserna är det sällsynt med en förtroendeman och medlemskap i facket är okänt för många.
   På de bästa arbetsplatserna i branschen satsar man ändå på ordentlig inlärning och på trivseln i jobbet.

Deltid och inhyrt

pune.gif (67 bytes)  Organisationsgraden är låg på de snabbmatsrestauranger som hålls igång av studerande, medger ombudsman Anne Salmela på Servicefacket PAM:s distriktsbyrå för Helsingfors och Nyland.

Julia Schorim, 17-årig helsingforsare, har vid sidan om studierna arbetat på McDonald’s sedan förra hösten. Nu är det paus i studierna och sommaren förlöper i arbetets tecken. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Merparten av arbetstagarna är studerande och de upplever knappast servicebranschen som sin framtidsbransch, och det motiverar dem inte att organisera sig i facket.

Salmela säger att det är svårt för fackförbundet att nå arbetarna i snabbmatskedjorna, eftersom flertalet av dessa verkar enligt franschisekonceptet och är mycket små. Därför finns där heller inga förtroendemän eller arbetarskyddsfullmäktige. Inte heller för denna artikel fann vi en enda personalrepresentant att intervjua.

Salmela säger att många kedjor utnyttjar hyrarbetare, vilket ytterligare försvårar kontakt med arbetstagarna.

– Exempelvis Hesburger har ett flertal egna bolag som hyr ut arbetskraft.

PAM söker upp de unga genom att besöka arbetsplatser och kalla arbetstagarna till lokala ungdomsevenemang.

Behandlingen av unga arbetstagare varierar.

– På en del av arbetsplatserna blir de nya arbetstagarna väl insatta i sina arbetsuppgifter. Så finns det tyvärr också arbetsplatser som ger de unga en mycket dålig uppfattning av hela restaurangbranschen.

Fackförbundet kontaktas ofta av sommarjobbarnas föräldrar.

– När arbetet är över börjar man grunna över lönen eller undrar varför den unga inte har fått någon semesterersättning. Ibland erbjuds de unga mycket få arbetstimmar, trots att man i början lovade något annat, berättar Anne Salmela.

Inkörningen viktig

På Finlands McDonald’s ligger arbetstagarnas snittålder på 21 år. Av kedjans 82 restauranger ägs 68 av privatföretagare på franchiseavtal. Kedjan sysselsätter inalles cirka 3 200 arbetare i vårt land. Inför sommarsäsongen har man rekryterat cirka 400 nya arbetstagare, berättar personalchef Jenni Kosonen.

För många unga blir just McDonald’s det allra första sommarjobbet.

– Det syns på deras iver men också som ett behov av en ordentligt introduktion i arbetsuppgifterna. Varje ny arbetstagare får ett personligt utbildningsprogram och vi utser en personlig utbildare för var och en. Vi önskar att de unga skall trivas hos oss och därför satsar vi fortlöpande på arbetstrivseln, berättar Jenni Kosonen.

Trivseln i arbetet mäts regelbundet på McDonald’s.

McDonald’s erbjuder i regel de unga fast deltidsarbete. Kosonen berättar att man alternativt kan erbjuda sommarjobbarna en visstidsanställning, om de så önskar. Av sommarjobbarna har ändå många ingått fortlöpande arbetsavtal, eftersom de önskar fortsätta att arbeta deltid på hösten, vid sidan om sina studier.

Personalomsättningen är störst i huvudstadsregionen. Å andra sidan är utbudet på arbetstagare också gott här.

– I huvudstadsregionen byts i genomsnitt 40–50 procent av personalen ut under årets lopp. På andra håll i landet är omsättningen betydligt mindre och anställningarna kan bli långvariga.

En restaurangarbetares genomsnittslön på McDonald’s är 11,12 euro i timmen. Lönen följer branschens kollektivavtal.

De arbetstagare som är anställda direkt av McDonald’s hade ännu i vintras en riksomfattande förtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig. Han övergick dock i annan tjänst och det har inte gått att finna någon ny i hans ställe.

PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

Löntagaren 19.6.2008 nr 6/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)