. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (1627 bytes)

Investering i framtiden

pune.gif (67 bytes)  Om prognoserna håller streck har vi mellan 190 000 och 200 000 skolelever och studerande i sommarjobb denna sommar. Antalet är på det stora hela samma som förra sommaren. Flertalet av sommarjobbarna sysselsätts inom den privata sektorn. Kommunerna uppskattar sig ha omkring 40 000 unga i jobb i sommar.

Inom den privata sektorn är det särskilt servicesektorn som sysselsätter unga. Över hälften av sommarfåglarna har jobb inom servicenäringarna, t.ex. butiker, kaféer och restauranger. En tredjedel har fått jobb inom industrin och var tionde ung har sommarjobb i byggnadsbranschen.

Janne Sorvari, 18, sommarjobbar för staden Vanda. Hans jobb är att hålla idrottsplanerna i skick. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENKommunerna har vikt t.ex. olika slags kontorsjobb, parkarbete och underhåll av idrottsplaner för de unga. En del jobbar som museiguider medan andra hjälper till på åldringshem och daghem.

I den privata sektorn arbetade förra sommaren 140 000 unga i sommarjobb. För denna sommar ställde EK som mål att dess medlemsföretag sysselsätter 150 000 unga. Enligt arbetsgivarcentralens medlemsföretag är behovet av sommararbetare statt i lindrig ökning.

EK:s bekymmer är arbetskraftsbrist. Sommararbete är, enligt centralorganisationens erfarenhet, ett bra sätt att bekanta de unga med arbeten i olika branscher och få dem att, inspirerade av sina goda erfarenheter, söka sig till utbildning i branschen.

– De ungas erfarenhet av arbetslivet påverkar helt klart deras val av utbildning och yrkeskarriär. Enligt företagens sätt att se är dagens skolungdomar morgondagens arbetstagare. Om man erbjuder en ung ett sommararbete är det en investering i företagets framtid, understryker Satu Ågren, EK:s expert i utbildnings- och arbetskraftsfrågor.

På samma vis tänker man i kommunerna, där nästan hälften av arbetstagarna, 430 000 personer, går i pension före år 2025. Enligt den kommunala arbetsgivarens beräkningar minskar knappast kommun- och servicereformen kommunernas arbetskraftsbehov, eftersom branschen är starkt arbetsdominerad. Utmaningen är med andra ord att öka kommunernas dragningskraft som arbetsgivare i de ungas ögon.

Möjligheterna att få ett sommarjobb varierar i de olika delarna av landet. Lättast är det för de unga som har fyllt 18 år. Av kommunernas sommararbetare är flertalet mellan 17 och 19 år gamla.

I huvudstadsregionen finns det gott om deltidsjobb i servicesektorn för skolelever och studerande, men på små orter kan det vara mycket svårt att finna jobb för sommaren. Av kommunerna uppskattar bara fem procent att de kan sysselsätta alla de unga som har sökt sommarjobb i kommunen.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 19.6.2008 nr 6/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)