. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (1627 bytes)

Skyddad av lag

pune.gif (67 bytes)  Förtroendemannens uppgift är att representera de arbetstagare på arbetsplatsen som hör till fackförbundet. Han övervakar att lagar och avtal respekteras och företräder arbetarna i konflikter och förhandlingar. Förtroendemannen är också en länk mellan fackförbundet och arbetsplatsen. Han är i nyckelposition när man på arbetsplatsen förhandlar om permitteringar och uppsägningar eller när man t.ex. vill förhandla om arbetstider lokalt eller önskar utveckla rutinerna på arbetsplatsen.

Förtroendemännen (Kristo Korkepa) skyddas av skärpt uppsägningssydd och har rätt till information om företagets angelägenheter. Foto: JANNE RUOTSALAINENDet finns bestämmelser om förtroendemannens ställning i kollektivavtalen och i allmänhet i de centralförbundsavtal som är en del av kollektivavtalen. Också landets lagar stadgar om förtroendemannens ställning och rättigheter, särskilt arbetsavtalslagen och lagen om samarbete i företag.

Den senaste förbättringen i förtroendemannens ställning skedde i år, när det i lagen om beställarens ansvar skrevs en klausul om förtroendemannens rätt att företräda hyrarbetarna på arbetsplatsen.

Samarbetslagen, som trädde i kraft 2007, förbättrade förtroendemannens möjlighet att delta i utvecklandet av arbetsplatsen och hans rätt till information ökade. Lagen betonar principen om jämlika förhandlingar.

Förtroendemannen har ett stärkt uppsägningsskydd. Om företagets verksamhet upphör, är förtroendemannen den sista av arbetarna som sägs upp. Vid avslutat värv har förtroendemannen ett så kallat efterskydd som hindrar uppsägning av hans arbetsavtal. En kandidat har för sin del ett s.k. kandidatskydd. Förtroendemannen väljs för en mandatperiod på två år i sänder.

Det är straffbart att utan grund säga upp en förtroendemans arbetsavtal. Arbetsgivaren kan dömas att betala ersättning, rätt till utbildning och rätt att upprätthålla yrkeskunskapen. Kollektivavtalen har också en klausul om rätten till information. Den varierar i de olika branscherna.

Bred information

Förtroendemannen har omfattande rätt till information. En del av informationen är sådan som ska ges förtroendemannen automatiskt, en del sådan han ska begära.

Beroende på kollektivavtal har förtroendemannen rätt att få information om bland annat företagets ekonomiska situation, löner och om arbetstagare på viss tid eller deltid. Han har rätt att påverka vilken information som ges nya arbetstagare, vilka principer som ska följas vid anställning, personal- och utvecklingsplaner och principerna för bruk av hyrarbetskraft. Dessutom har förtroendemannen rätt att få information om bruk av utomstående arbetskraft.

Om det uppstår oklarheter eller konflikt beträffande vilka lagar och avtal som ska tillämpas på en arbetstagares lön eller anställning ska förtroendemannen ges all den information som inverkar på fallet.

Enligt arbetsavtalslagen kan en förtroendeman komma överens med arbetsgivaren om arbetstidsarrangemang och extra övertidsjobb. Beträffande arbetsskift kan förtroendeman framföra sin åsikt. Han har också rätt att se företagets arbetstidsbokföring och semesterbokföring.

Förtroendemannen är bunden av tystnadsplikt. Tystnadsplikten omfattar inte bara enskilda arbetstagares ärenden utan också information om företaget. Exempelvis sådan information som hänger samman med företagets ekonomiska planer kan vara hemligstämplad. I börsbolag binds förtroendemännen av reglerna om insiderinformation.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 6.11.2008 nr 9/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)