. vane.jpg (302 bytes)

skomakarenslast.jpg (2856 bytes)

Katja Lehto-Komulainen är Europasekreterare på FFCKatja Lehto-Komulainen

Europaparlamentet
år 2008 och år 1993

pune.gif (67 bytes)  Då jag var juridikstuderande och skulle välja ett pro gradu-ämne föredrog min professor ett annat ämne än Europaparlamentets roll i den dåtida EGs beslutsfattande. Då var året 1993. EES-avtalet skulle träda i kraft fr.o.m. i början av 1994. Diskussioner om EG-medlemskapet pågick.

Nu är tiden en annan. Finland har varit med i EU från och med i början av 1995 och Europaparlamentets roll som beslutsfattare har under alla dessa år blivit betydligt större. Det är precis parlamentets roll som lagstiftare som stärkts på grund av ändringar i de grundläggande fördragen (Maastricht, Amsterdam och Nizza). Blir Lissabonfördraget ratificerat, stärks parlamentets roll ytterligare.

I dag kan parlamentet ändra själva innehållet i EU-direktiven. Till exempel i december ska Europaparlamentet besluta om arbetstidsdirektivet. Ministerrådets beslut i juni om innehållet gick emot löntagarens intresse. Parlamentet kan—– om det vill — ändra ministerrådets beslut.

Det har parlamentet verkligen gjort i vissa fall. Parlamentets behandling av det så kallade tjänstedirektivet är ett bra exempel på hur den fackliga rörelsen har fått gehör för sina synpunkter i parlamentet.

Det är viktigt vilka beslut som fattas I Europaparlamentet. Ju bättre parlamentariker förstår och lyssnar på löntagarnas åsikter om vad som händer på arbetsplatserna, desto bättre. Med det är inte självklart. På ett seminarium som Nordens Fackliga Samorganisation NFS och BASTUN, dvs Baltic Sea Trade Union Network, nyligen ordnade hörde vi om en dansk Europaparlamentiker som inte ens visste vad ett kollektivavtal är. Facket behövs för att ge denna information till parlamentarikerna. I Danmark kommer LO tillsammans med arbetsgivarorganisationen DA att ge mera information om arbetslivet för nyvalda Europaparlamentariker efter juni valet.

I dag skulle säkert professorn godkänna Europaparlamentets roll som beslutsfattare som ämne för en pro gradu. Mitt ämne då blev slutligen Regeringsformens 33a § och Republikens Presidents befogenheter. Det hade att göra med ändringar av Regeringsformen pga EES-avtalet. Sedan dess har Finlands nya grundlag trätt i kraft fr.o.m 1.3.2000. Presidentens befogenheter diskuteras om och om igen. Det skulle vara värt en egen kolumn …

Det nya Europaparlamentet väljs den 7 juni 2009. Förhandsröstningen sker 27.5–2.6.2009. Valet äger rum i alla 27 EUs medlemsländer samtidigt. Sammanlagt väljs 736 medlemmar till parlamentet, av dem 13 från Finland. Valet hålls vart femte år så mandatperioden blir 2009–2014. Röstningsaktiviteten var förra gången 41,1 %. Hoppas den blir betydligt högre denna gång. Vi i facket ska göra vårt bästa för att få fram arbetslivsfrågor i kommande diskusioner inför valet.

Jag anser att det är vår uppgift att informera de nyvalda parlamentarikerna också efter valet.

Europasekreterare, FFC

Löntagaren 11.12.2008 nr 10/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)