. vane.jpg (302 bytes)

Förbunden organiserar sig i större helheter inom såväl arbetsgivar- som arbetstagarlägren.
   Bakgrunden till att fackförbunden går samman är förbundens strävan till en effektivare intressebevakning för sina medlemmar och en större tyngd i förhandlingar. Men en orsak är också att arbetsgivarna byter avtalsbranscher.

Starkare i framtiden

 Projektet TEAM

pune.gif (67 bytes)  – Om vi vill respektera tidigare generationers arbete med intressebevakningen i metallbranschen gör vi det i dagens värld allra bäst genom att grunda TEAM. Om TEAM inte blir av har vi inte lyckats bära vårt ansvar för den globaliserade framtiden och de unga, som i framtiden byter arbetsplats oftare än vi har gjort. I framtiden kan de sedan smidigt byta arbete från en avtalsbransch till en annan inom samma förbund, förklarar Pentti Mäkinen, som är ordförande för Metalls förbundsfullmäktige.

Mäkinen understryker att projektet TEAM nu är att betrakta ur dagens och också framtidens perspektiv. I 110 år har metallmarknaden och ägarna varit inhemska, men i dag är marknaden global och ägarna både inhemska och utländska.

– Arbetsgivarsidan tätar sina led och vill hantera färre avtal. Det kan vi bäst svara på i ett större gäng.

– Arbetslivet i vårt land har byggts upp med hjälp av helhetsavtal. Inte kan större förbund och bredare avtal ersätta de inkomstpolitiska uppgörelserna, men större förbund är starkare vid förhandlingar.

Foxconn väckte

Kemifacket har långa erfarenheter av förbundsfusioner, men den senaste impulsen gav fallet Foxconn. Där bytte arbetsgivaren ut kemibranschens avtal mot det förmånligare avtalet i teknologiindustrin.

– Till råga på allt konstaterades deras förfarande vara helt lagligt. Arbetsgivarna intensifierar sitt samarbete och vill minska antalet avtal. Det skapar tryck hos arbetstagarsidan som borde organisera sig på samma vis, konstaterar Marjatta Soidinsalo, ordförande för Kemifackets förbundsfullmäktige.

Soidinsalo säger att just fallet Foxconn visade att påverkningsmöjligheterna är bättre i ett större förbund och att bredare avtal på sitt sätt kunde bromsa möjligheterna till avtalsspekulationer mellan närstående branscher.

– TEAM känns nog som ett ganska stort steg att ta på en gång, trots att mina tidigare fusionserfarenheter har varit bara positiva. Det har varit bra för intressebevakningen att öka förbundets styrka, säger Marjatta Soidinsalo.

De små vinner

– För ett litet förbund är det viktigt att få större resurser för intressebevakningen, betonar Matti Eroaho, som leder Medieförbundets förbundsfullmäktige.

För arbetstagarnas intressebevakning är det viktigt att kunna förutse vad som sker hos arbetsgivarsidan, menar Eroaho.

Medieförbundet har under årens lopp utrett ett flertal alternativ och Eroaho betonar att förbundet inte blir stående med tummen i munnen ens ifall storförbundet TEAM inte blir av.

– Jag tror ändå att projektet TEAM lyckas och jag är heller inte rädd för att vi blir påtrampade av de större förbunden. Det finns betydligt flera plus än minus och stora fusioner kräver alltid sin egen anpassningstid.

– Så som jag ser det är det de små förbunden som har mest att vinna, konstaterar Medieförbundets Matti Eroaho.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA 

 

Projektet TEAM

  • Med i projektet är Metallarbetarförbundet, Kemifacket, Trä- och specialbranschernas förbund, Elbranschernas fackförbund, Medieförbundet och Järnvägsmannaförbundet.
  • Diskussioner om projektet har förts i cirka fyra år och det egentliga utredningsarbetet inleddes 2007. Metallarbetarförbundet och Kemifacket ordnarr nu en medlemsomröstning och det slutliga besluten skall fattas i förbunden i maj-juni.
  • Det nya förbundet skulle inleda sin verksamhet 2010.
  • Förbunden organiserar tillsammans cirka 330 000 medlemmar.

 

Löntagaren 29.1.2009 nr 1/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)