. vane.jpg (302 bytes)

Krister UggeldahlKrister Uggeldahl

På tal om bastu och fotboll

 TRISS PÅ HANDEN

pune.gif (67 bytes)  Häromdagen såg jag den brittiska fotbollsfilmen Damned United. Det är en bra intressant sak som handlar om managerstroppen Brian Clough (Michael Sheen) och hans 44 dagar som tränare för Leeds United.

Året var 1974 och med spelare som Billy Bremner, Johnny Giles och Peter Lorimer i öppningselvan gick klubben från klarhet till klarhet. Det vill säga tills pratkvarnen Clough ersatte fadersfiguren Don Revie och allting gick åt pipan. Idag håller ju Leeds till på det tredje trappsteget.

Som det råkade sig var Leeds United mitt favoritlag på den tiden, precis som Buster var det bästa i tidningsväg. Dessutom var föräldrarna hyggliga nog att prenumerera på fotbollsblaskan Goal, ett lömskt men välfungerande sätt att få mig att plugga engelska på fritiden.

Det var också på den tiden som lördag eftermiddag, tio i fem, var reserverad för ligafotboll på TV2. Det var en naturlig del av livet, lika centralt som lördagsbastun, något som förenade far och son.

Sedan gick det som det gick. De traditionella lördagsdrabbningarna försvann ur tv-repertoaren (en tid försökte man visst med matcher från andra divisionen), bara för att ersättas av betalkanalernas smörgåsbord som om något bidragit till att omvandla fotbollen till en miljardaffär.

Sportfånarna lär inte klaga, men visst tusan är det nåt som gått förlorat i takt med att teverättigheterna trissat upp spelarbudgeterna. Att som Brian Clough lyfta ett skitlag som Derby från tvåan till ettan och året därpå ro hem mästerskapet vore idag praktiskt taget omöjligt. År efter år är det samma gamla (stor)klubbar som kämpar om en plats i solen. Kul?

Tack och lov återstår lördagsbastun – och dokumentärfilmen. Och vad beträffar publiksuccén Männens tur (Miesten vuoro), i regi av Joonas Berghäll och Mika Hotakainen, är det en nästan lika lyckad kombination som bastu och engelska ligan.

Se här en film som presenterar en antites till Eppu Normaalis Murheellisten laulujen maa och Mikko Niskanens Kahdeksan surmanluotia, båda i sig kompetenta "nationalhymner". Om än rätt så karga och vemodiga sådana

I Berghälls och Hotakainens dokumentär pratar den finska mannen som aldrig förut. Om kärlek, längtan, sorg, vänskap och allting däremellan.

Här har vi till exempel bisin från Kajanaland, en oldtimer som erinrar sig första gången han och hans nya "kaveri" skulle bada bastu och kompisen flydde hals över huvud. Det är inte den enda märkliga detaljen i sammanhanget och i ett skede frågar man sig ifall gubben druckit en pilsner för många. Tills det framgår att hans bästa kaveri de facto är en björn (som plötsligt dyker upp i bild).

I övrigt är infallsvinkeln något mera vardaglig. Det handlar om den frånskilda pappan som inte sett sin dotter på flera månader: flickans mamma struntar i deras överenskommelse. Om krigsveteranen som följt sin hustru till graven och nu har en ny kvinna på gång.

Sorgligheter varvas med ljusglimtar, tårar med skratt. I bastun kommer sanningen alltid fram.

 

TRISS PÅ HANDEN

DOKUMENTÄR
"Dalton Trumbo", Teemalördag i de svarta listornas namn, Yle Teema 8/5
– 1950-talet var en på många sätt sorglig period i drömfabrikens Hollywoods historia, en tid när "kommunistjägaren" Joseph McCarthy härjade fritt, paranoian spred sig och många av de främsta förmågorna svartlistades. En av de drabbade var manusförfattaren Dalton Trumbo, föremål för kvällens programhelhet.

HUMOR
"Little Britain i America", brittisk kvalitetskomik tar ut svängarna, TV1 från 4/5
– Matt Lucas och David Walliams är något av det bästa (och fräckaste) som hänt den brittiska sketchhumorn: vem förmår glömma karaktärer som Vicky Pollard, småstadsfjollan Daffyd och rullstolsbundna Andy… Nu är det så dags att exportera konceptet, med såväl nya som gamla karaktärer i bagaget.

TV-FILM
"Michael Clayton", med George Clooney i hetluften, MTV3 16/5
– Den politiska filmen gör comeback i Tony Gilroys Michael Clayton, en vuxenthriller med tentaklerna i det moderna affärslivet. Clooney är den juridiska fixaren som har till uppgift att sopa efter sina klienter, men till sist blir det för mycket även för honom. Smart, spännande och moraliskt mångbottnat.

Löntagaren 29.4.2010 nr 4/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)