. vane.jpg (302 bytes)

Bukt med sjukfrånvaron

pune.gif (67 bytes)  En bra anda på jobbet, trevliga arbetskamrater och goda förmän. Det får processkötarna Arno Rinnelä och Matti Levander att trivas på på jobbet.

– Då är välbefinnandet på topp, säger duon. På ett flertal skärmar följer de med att allt löper som det ska i Stora Ensos kartongfabrik i Anjalankoski, i dag en del av Kouvola stad. I glasburen flyger skämt och kommentarer men blicken har de fastklistrad vid skärmen. Händer något sKvartetten processkötare på kartongfabriken, Pasi Ukkola, Janne Peltola, Jarkko Tani och Sami Ukkola är delade i sina åsikter om försöket med korta skiften, en del av Hyvis-projektet.  Foto: PATRIK LINDSTRÖMå ska det åtgärdas bums.

Båda har jobbat kring 35 år på fabriken. I dag är det teamarbete som gäller och mångkunnighet. Det gäller att lära sig behärska fem, sex yrken. Titelfloran har gallrats, vakanserna och hierarkin är ett minne blott. Gängse beteckning är processkötare.

Hyvis mitt i strukturomvandlingen

Välbefinnandet har varit på tapeten i Stora Ensos fabriker — här finns också en pappersfabrik men hela personalen är permitterad den vecka Löntagaren är på besök. Anjalankoskifabrikerna tillsammans med åtta andra pappersfabriker ingick i det s.k. Hyvis-projektet som Pappersförbundet och Skogsindustrin tillsammans genomförde åren 2008-2009. Målet var att finna ut vad som låg bakom och få ned den höga sjukfrånvaron i branschen. I massa- och pappersindustrin var personalen i snitt borta från jobbet pga sjukdom eller olycksfall 17 dagar i året. Procenten 7,4 toppades endast av livsmedelsindustrin.

I Anjalankoski låg sjukfrånvaron på 6,49 procent 2007, 6,64 år 2008 men ifjol hade sjukfrånvaron sjunkit till 4,94. – Under det här årets första kvartal var procenten 5,8, inklusive tillfälligt anställda.

– När projektet startade var vi den enda ort där strukturomvandlingen redan börjat på allvar. År 2007 var vi totalt 1064 anställda, år 2009 endast 599 om visstidsanställda ej tas med. Pappersmaskin 1 stängdes, underhållet, renhållningen och vaktfunktionen lades ut. Det var hårda förhandlingar, men ingen behövde sägas upp. Med pensionsslussen och omplacering klarade vi det plus personalen stöddes av bl.a. företagshälsovården, arbetarskyddet och personalutvecklingen, berättar arbetarskyddsfullmäktige Markku Leinonen.

Lyhördhet och tidigt ingripande vid problem samt ett nätverk för lokala lösningar ska få välbefinnandet att öka i pappersbranschen. Det hoppas arbetarskyddsfullmäktige Markku Leinonen och rekryteringschef Anu Neuvonen vid Stora Ensos Anjalakoskifabriker. Hyvis-projektet kom i rättan tid, tycker de. Foto: PATRIK LINDSTRÖMHan har sitt arbetsrum inhyst i en hundraårig trävilla mellan pappers- och kartongfabrikerna. Ett stenkast härifrån ligger brukets kyrka som byggdes 1913. Gudstjänstbesöken till Sippola kyrka 20 kilometer härifrån naggade alltför mycket på arbetstiden …

Mobbning överraskade

Arbetshälsoinstitutets första frågeformulär besvarades av 210 personer, svarsprocenten låg kring 31. Hotet gjorde att få var intresserade. Exakt lika många svarade 2009 men procenten med färre anställda steg nu till 210.

Sjukfrånvaron visade sig främst bero på problem i stöd- och rörelseorganen, men ifjol kom depressioner allt mer in i bilden, berättar rekryteringschef Anu Neuvonen.

Att hela 17 procent upplevde sig vara mobbade överraskade både henne och Markku Leinonen. Inget hade kommit fram tidigare, varken på arbetsplatsen eller i företagshälsovården. De flesta mobbades av sina arbetskamrater, en del av förmän.

– En delförklaring var påtryckning av fyrtiotalisterna att släppa jobbet, säger Leinonen.

Stora Enso har nu direktiv för identifiering av osakligt bemötande: arbetskamrater isoleras, utsätts för psykiskt våld, mobbas, trakasseras eller diskrimineras i jobbet. Förmän på olika nivåer, arbetarskyddsfullmäktige och företagshälsovården kopplas in, vid behov också utomstående utredare.

Egen sjukanmälan positiv

I Pappers kollektivavtal 2008 togs egen sjukanmälan med. Inget läkarintyg krävs för sjukfrånvaro i högst tre dagar. Inget missbruk har noterats.

Om sjukfrånvaron ska ned krävs satsningar på arbetstagarnas arbetsförmåga. Stora Enso har utbildat förmän så de ingriper i ett tidigt skede om någon börjar samla på sig många frånvarodagar, beter sig annorlunda och får svårt att klara jobbet.

Juha Kekoaho t.v. sköter underhållet, som lagts ut på Empower. Kari Toikander är Stora Ensoanställd. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Förmannen diskuterar med arbetstagaren, så kommer avdelningschefen med och arbetstagaren kan ta med arbetarskyddsfullmäktige eller förtroendemannen som stöd. Företagshälsovården kopplas in, rehabiliteringsbehov utreds, likaså om personen kan fortsätta i sitt gamla jobb eller bör omplaceras, berättar Leinonen.

Treskiftsarbete sliter på hälsan. Som ett led i Hyvis-projektet pågår försök med korta skiften: två morgonskift, två dagsskift, två kvällsskift och ovanpå det fyra dagar ledigt.

Bra eller dåligt? Åsikterna är delade bland processkötarkvartetten Pasi Ukkola, Janne Peltola, Jarkko Tani och Sami Ukkola. Hinner kroppen återhämta sig tillräckligt då skiftena följer hack i häl? Hur blir det att träffa kompisar?

Om ett är de ense. För välbefinnande krävs en lagom arbetsbelastning.

– Vi blir allt färre som ska utföra allt fler jobb!

Och tekniken, den ska fungera. Det säger trion Oskari Vuojolahti, Petri Rantala och sommarjobbande kemiteknikstuderande Jutta Tiitinen som följer med efterbehandlingen från en liten glasbur. Just nu krånglar arkskäraren krånglar.

Tryggt och trevligt

Satsningen på välbefinnande kräver kunskap och olika nyckelpersoner har utbildats. Regelbundna granskningar av arbetsförhållandena görs. Medel har budgeterats för 59 riskanalyser 2010 jämte 295 sessioner då resultat och åtgärder diskuteras. Arbetet fortsätter de två närmaste åren.

Anu Neuvonen påpekar att det finns ett klart samband mellan sjukfrånvaro och avdelning där jobbet sker. Det fysiskt tunga arbetet inom packning och tillverkning på pappersfabriken syns klart i siffrorna.

Målet är att alla arbetstagare kan jobba tryggare, mot saklig ersättning. Det ska vara roligt att gå till jobbet!, säger Markku Leinonen som menar att Hyvis klart svarade mot ett behov.

– Nu jobbar vi vidare för att arbetet ska kännas ska kännas meningsfullt och utmanande. Arbetsgemenskapen är nyckeln. Grupperna är på miniminivå, umgänget intensivt och konflikter måste undvikas, säger arbetarskyddsfullmäktige Markku Leinonen.

INGEGERD EKSTRAND
Foto PATRIK LINDSTRÖM

 

Löntagaren 24.6.2010 nr 6/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)