 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Vid midsommar är vi i Finland vana vid att äta fiskbuffé med inlagd sill och
försommarens primörer färsk gräslök, rökt eller gravad lax och nypotatis samt
jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just 
nypotatisen, som gärna serveras med dill och kalla fiskrätter. Inlagd sill har sedan
länge tillhört vardagsmaten. Ändå är traditionen med nypotatis tillsammans med sill
relativt ung och skapades i storstäderna på 1920-talet. Förr ansågs det som slöseri
att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt eftersom den i norr inte hinner växa så
tidigt som till midsommar. Här tipsar jag dig om en mycket enkel men god böcklingrätt
till nypotatisen. Rökt fisk i alla former är utmärkt midsommarmat eftersom den kan
sparas i kylskåp längre än till exempel färsk fisk.
En skön midsommar och sommar till alla läsare!
Pikant marinerade böcklingar
4 portioner
600 g böckling
Sås:
½ dl citronsaft
½ dl olivolja
lite svartpeppar och salt
1-2 vitlöksklyftor
Till dekoration:
Salladsblad
½ rödlök
gräslök
Dra skinnet av böcklingarna och ta loss filéerna så hela som möjligt. Lägg
filéerna på ett serveringsfat. Skala löken och skär den i papperstunna skivor. Lägg
gräslök och rödlök på böcklingen. Blanda såsen och häll över fisken. Rätten kan
serveras genast men fisken blir saftigare efter några timmar i kylskåp. Garnera med
litet gräslök. Servera med kokt nypotatis och äkta rågbröd.
Fryst Cheese cake med jordgubbar
Botten:
20 st digestivekex
1 tsk kanel
100 g smör
Fyllning:
300 g naturell färskost, Viola eller Philadelphia
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Till garnering:
½ l färska jordgubbar
Du behöver en kakform med löstagbar botten som är 28 cm i diameter. Klä formen med
smör- eller bakplåtspapper.
Smält smöret. Finfördela kexen i en matberedare. Häll på det smälta
smöret och kanelen och blanda väl. Tryck ut kexsmeten i formen.
Blanda samman färskost, äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa grädde och
äggvitor var för sig till hårt skum. Rör ner grädden i smeten. Vänd till sist
vitorna försiktigt i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i frysen minst 4 timmar eller till
nästa dag.
Ta formen ur frysen ca en timme innan den ska serveras. För över kakan på
serveringsfat och garnera med jordgubbar och jordgubbsblad om du har sådana.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, fylld
paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o bärcocktail
Ugnsbakad potatis, caesarsallad,
äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o fruktsmoothie
Wrap o citronlax
o pastasallad
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
Sommarsallad
o rabarberpaj
Svampfylld zucchini o lingonpaj
Kålgryta,
morotssemlor o äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor,
lingonsmulpaj
Svamprisotto o äppelkompott
Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk
i örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
Laksoppa, pannkaka o bärkvark
Rotsaksgryta med nötkött, Kokta
speltkorn och Äppelgott
Rotsakssoppa med ost o äppelgott
Citronsill och Rabarbersmulpaj med
äpple
Spenatpaj och Toscakaka
Löntagaren
24.6.2010 nr 6/10
|