. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Vid midsommar är vi i Finland vana vid att äta fiskbuffé med inlagd sill och försommarens primörer — färsk gräslök, rökt eller gravad lax och nypotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just Foto. MATTI YLIROTU
nypotatisen, som gärna serveras med dill och kalla fiskrätter. Inlagd sill har sedan länge tillhört vardagsmaten. Ändå är traditionen med nypotatis tillsammans med sill relativt ung och skapades i storstäderna på 1920-talet. Förr ansågs det som slöseri att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt eftersom den i norr inte hinner växa så tidigt som till midsommar. Här tipsar jag dig om en mycket enkel men god böcklingrätt till nypotatisen. Rökt fisk i alla former är utmärkt midsommarmat eftersom den kan sparas i kylskåp längre än till exempel färsk fisk.

En skön midsommar och sommar till alla läsare!

Pikant marinerade böcklingar
4 portioner

600 g böckling
Sås:
½ dl citronsaft
½ dl olivolja
lite svartpeppar och salt
1-2 vitlöksklyftor
Till dekoration:
Salladsblad
½ rödlök
gräslök

Dra skinnet av böcklingarna och ta loss filéerna så hela som möjligt. Lägg filéerna på ett serveringsfat. Skala löken och skär den i papperstunna skivor. Lägg gräslök och rödlök på böcklingen. Blanda såsen och häll över fisken. Rätten kan serveras genast men fisken blir saftigare efter några timmar i kylskåp. Garnera med litet gräslök. Servera med kokt nypotatis och äkta rågbröd.

Fryst Cheese cake med jordgubbar

Botten:
20 st digestivekex
1 tsk kanel
100 g smör
Fyllning:
300 g naturell färskost, Viola eller Philadelphia
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Till garnering:
½ l färska jordgubbar

Du behöver en kakform med löstagbar botten som är 28 cm i diameter. Klä formen med smör- eller bakplåtspapper.
   Smält smöret. Finfördela kexen i en matberedare. Häll på det smälta smöret och kanelen och blanda väl. Tryck ut kexsmeten i formen.
   Blanda samman färskost, äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa grädde och äggvitor var för sig till hårt skum. Rör ner grädden i smeten. Vänd till sist vitorna försiktigt i smeten.
   Häll fyllningen i formen och ställ i frysen minst 4 timmar eller till nästa dag.
   Ta formen ur frysen ca en timme innan den ska serveras. För över kakan på serveringsfat och garnera med jordgubbar och jordgubbsblad om du har sådana.

 

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff,
fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o
bärcocktail
runu.gif (924 bytes)  Ugnsbakad potatis,
caesarsallad, äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o
fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis
    med broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o
fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o
citronlax o pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, morotssemlor o äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa
    och rostade grönsaker o chokladshot med bär

runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor, lingonsmulpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svamprisotto o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
runu.gif (924 bytes) 
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad kalkon och plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Löksoppa, fattiga riddare och fullkornsbröd
runu.gif (924 bytes) 
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
runu.gif (924 bytes)  Kryddigt lamm, ört–vitlökspotatis o påskdessert
runu.gif (924 bytes)  Gäddfärsbiffar o valborgsfrestelse
runu.gif (924 bytes)  Fisk i örtpaket o rabarberkräm
runu.gif (924 bytes)  Svampgratinerad broccoli o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Fylld squash o bärtrifle
runu.gif (924 bytes)  Äppel- och potatisgratäng o bärgott
runu.gif (924 bytes)  Grönkålssoppa o morgondryck
runu.gif (924 bytes)  Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
runu.gif (924 bytes)  Laksoppa, pannkaka o bärkvark
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgryta med nötkött, Kokta speltkorn och Äppelgott
runu.gif (924 bytes)  Rotsakssoppa med ost o äppelgott
runu.gif (924 bytes)  Citronsill och Rabarbersmulpaj med äpple
runu.gif (924 bytes) 
Spenatpaj och Toscakaka

Löntagaren 24.6.2010 nr 6/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)