Mika, 19, har nu armén bakom sig, Joni, 19 fortsätter som
sanitetsman i armén till slutet av september. Mellan skolavslutning och armé rymdes
några månader av arbete. Mika fick jobba som kock i restaurang Elite i Helsingfors, Joni
jobbade på sin systers matrestaurang Calypso i Vanda. Restaurangjobbet visade sig just
så tungt och tradigt som pojkarna hade föreställt sig under studietiden.
Jag visste att jobbet i ett restaurangkök är hektiskt och det är just vad det
är, säger Mika.
Joni fick för sin del arbeta i en lite lugnare miljö. Arbetskompisarna ville inte
riktigt låta honom ta sig an de tyngre jobben.
Syrran sa till dem att de inte får släppa mig för lätt undan. Jag får en
felaktig bild av vad arbetslivet går ut på, skrattar Joni.
Studietiden gav de unga männen bara goda upplevelser.
Gänget var bra och studiemiljön aktiv. Givetvis fanns där saker som
förargade men helheten var fantastisk. Jag skulle utan vidare söka mig till samma skola
en gång till, om jag det kunde, säger Joni.
Armén lärde
Studiekamraterna kom till samma garnison i Vekarajärvi och fick till och med dela
stuga. Armén gav vägkost för livet.
I början kändes det som om ens frihet var berövad, men mot slutet gick det
bättre, berättar Mika.
Visst lär man sig en hel del i armén, till exempel att ta bättre vara på
sig. Tidigare kunde man gå timtals utan att dricka en enda droppe vatten. Nu fattar man
hur viktigt det är att dricka vatten under dagens lopp. Man har också insett vikten av
att helt och hållet ta ansvar själv. Armén gav livet en rytm och det var också
viktigt, säger Joni.
Ändå då garnisonens mat?
Skolbetyget blir sju. Alltför mycket potatis och samma matsedel varje vecka,
säger Mika.
Joni ger inte alls ett bättre betyg men säger att potatismos och köttsås är
smaskens efter en lång och hungrig skogsmarsch.
Skola och jobb
För Mika står det klart att det är restaurangkock han vill vara. Arbetsplatsen på
Elite väntar på honom efter armén.
Joni är mera tveksam.
Jag funderar på att fortsätta studera, men vet inte ännu var. Jag har börjat
boxa och det skulle jag gärna ge mera av min tid. Något arbete måste man ju ha.
Vad innebär arbetet?
Nog handlar det ju mycket om att få pengar till hobbyer och fritid, menar Joni.
Mika är inne på samma linje.
En restaurangkock har inte särskilt fria händer för sin kreativitet, för
portionerna är noggrant beskrivna och skall alltid vara likadana.
Jag gillar att laga mat till kompisarna på fritiden och då pröva på olika
saker. Responsen är rak och direkt, både när man lyckas och misslyckas, säger Joni.
Mika lagar maten hemma om veckosluten.
Pojkarna är inte alls rädda att bli utan jobb. De litar på att kockutbildningen
alltid öppnar vägen för något.
LEENA SERETIN
Översättning: ASTRID NIKULA
Foto:TUULIKKI HOLOPAINEN