. vane.jpg (302 bytes)

"Slår aldrig ut pappersboken"

Vissa bibliotek har många medan andra är utan. Efterfrågan varierar lika mycket. Men läsplattorna är här för att stanna.

Texten på en läsplatta är mycket mer behagliga att läsa än på en datorskärm. Till och med i starkt solljus.  Foto: TUULIKKI HOLOPAINENpune.gif (67 bytes)  Hagalunds bibliotek i Esbo skaffade en handfull läsplattor i våras. Hittills har det ändå inte varit någon kö för att låna dem.

– Efterfrågan har varit ganska diskret. Mest är det herrar som är intressade av att prova. De tittar och säger tja, inte var det väl så speciellt. Men det kan ju ta fart ännu, säger specialbibliotekarie Camilla Åhlberg i Hagalund.

På stadsbiblioteket i Åbo har läsplattorna däremot slagit igenom med full kraft. Där är de tio läsplattorna hela tiden utlånade och kanske lite mer etablerade eftersom stadsbiblioteket var det första biblioteket som skaffade läsplattor år 2009.

– Speciellt äldre människor är intresserade av läsplattorna eftersom de själva kan bestämma storleken på texten, säger bibliotekarie Aija Laine med ansvar för nätservice på Åbo stadsbibliotek.

På studentbibliotek kunde man tänka sig att läsplattor och speciellt e-böcker skulle vara eftertraktade eftersom kurslitteratur har en tendens att inte räcka till, speciellt just innan tenten. Vid Helsingfors universitets bibliotek säger Marja Hirn på bibliotekets koordineringsenhet att de ändå inte har införskaffat några läsplattor.

– Planer finns men ingen konkret tidsplan. Det beror främst på utbudet av innehåll. Vi har en del kurslitteratur som e-böcker. Men väldigt få inhemska verk. Största delen av vår kurslitteratur i elektronisk form är på engelska och gjord utomlands.

Litteraturutbudet är utan tvivel den springande punkten. Inhemsk litteratur finns ännu i väldigt begränsad utsträckning. I höst har de stora förlagen ändå lovat att de ska ge ut mera e-böcker.

Hur stor roll e-böckerna sist och slutligen kommer att få i hela bokspektret är svårt att sia om. Förlagens och författarnas förtjänst är också ett frågetecken när det gäller e-böcker.

– Hur som helst är vi inte rädda för att de ska slå ut pappersböckerna på något vis. Folk vill alltid kunna ta med sig sina böcker på resor och till vildmarken och vart som helst, säger Camilla Åhlberg.

JOHAN GULLMETS
Foto TUULIKKI HOLOPAINEN

 Läsplattor testas i undervisning
 Surfa samtidigt som du åker buss
 Vänder sida med fördröjning

 

Läsplatta
  • Många bibliotek har olika modeller för att kunden själv ska få pröva sig fram.
  • Läsplattorna måste laddas men batterierna håller omkring 2 000 sidvändningar.
  • Texten är lik pappersbokens. Trots att solen lyser på skärmen blir texten inte svårare att läsa.
  • Den förmånligaste läsplattan kostar kring 150 euro och den dyraste mot 500 euro.
  • De nyaste läsplattorna har funktioner som gör dem mera lik en dator med internetuppkoppling och olika program.

 

Löntagaren 30.9.2010 nr 8/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)