
Ordet wrap betyder svep in, vira runt(engelskans wrap)
din egen sallad. Fyllningen i wrapen kan variera nästan i det oändliga. Den här gången
står inhemska kokta bondbönor i huvudrollen.
Torkade inhemska bondbönor är en rätt ny uppenbarelse i våra mataffärer
och ett bra alternativ till den uppsjö av torkade importerade bönor som säljs av olika
slag.
Ett plock ur bondbönornas näringsvärde/100 g: energi 59 kcal, protein 5.6
g, fett 0.6g varav mättat: 0.08g, enkelomättat: 0.12g, fleromättat: 0.27g, kolesterol:
0 mg, kolhydrater 7.5g, varav sockerarter: 1.7g, fibrer 4.2 g, fettlösliga vitaminer,
karoten (A-vit): 210mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg samt rikligt med olika mineraler.
Wraps
1 fullkornstunnbröd per person
Fyllning 1
Marinerade inhemska bondbönor
3 dl kokta bondbönor (enligt förpackningens bruksanvisning)
Dressing:
½ dl rybsolja eller god olivolja
1 msk balsamvinäger eller citronsaft
lite flingsalt& svartpeppar från kvarnen
1 dl finklippt persilja eller basilika
2 vitlöksklyftor, pressade
Rucola
Paprika eller tomat
I bitar skuren grillad kyckling eller skinka i strimlor
Rör ihop dressingen och häll över de avsvalnade bondbönorna. Låt
stå svalt och "dra" några timmar. Blanda med de övriga ingredienserna till
fyllningen(salladen). Servera på buffébordet, till sallad eller i wraps.
Tips och idéer: Då man tillreder torkade bönor lönar det sig att koka upp
hela påsen. Det tar lång tid med blötläggning och kokning men det lönar sig! De kokta
bönorna brukar jag frysa ner i lämpliga frysarkar, det är sedan lätt att ta fram och
tina för kommande bruk.
Rödlöksringar gör salladen vackrare.
Fyllning 2
Tatziki med bondbönor
3 dl kokta bondbönor
2 dl yoghurt, jag använder 10 % för den behöver inte rinna av
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
Lite flingsalt
Rucola, grönsallad
Rör ner alla ingredienser i den tjocka yoghurten, bönorna till sist.
Rör försiktigt så bönorna hålls hela. Låt tzatzikin stå och "dra sig" i
kylen några timmar innan du fyller dina wraps. Dekorera med rucola och salladsblad.
  FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Löntagaren 8.2.2011 nr
1/11
|