. vane.jpg (302 bytes)
 

Ordet wrap betyder svep in, vira runt(engelskans wrap) din egen sallad. Fyllningen i wrapen kan variera nästan i det oändliga. Den här gången står inhemska kokta bondbönor i huvudrollen.
   Torkade inhemska bondbönor är en rätt ny uppenbarelse i våra mataffärer och ett bra alternativ till den uppsjö av torkade importerade bönor som säljs av olika slag.
   Ett plock ur bondbönornas näringsvärde/100 g: energi 59 kcal, protein 5.6 g, fett 0.6g varav mättat: 0.08g, enkelomättat: 0.12g, fleromättat: 0.27g, kolesterol: 0 mg, kolhydrater 7.5g, varav sockerarter: 1.7g, fibrer 4.2 g, fettlösliga vitaminer, karoten (A-vit): 210mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg samt rikligt med olika mineraler.Foto: PATRIK LINDSTRÖM

Wraps
1 fullkornstunnbröd per person

Fyllning 1
Marinerade inhemska bondbönor
3 dl kokta bondbönor (enligt förpackningens bruksanvisning)
Dressing:
½ dl rybsolja eller god olivolja
1 msk balsamvinäger eller citronsaft
lite flingsalt& svartpeppar från kvarnen
1 dl finklippt persilja eller basilika
2 vitlöksklyftor, pressade
Rucola
Paprika eller tomat
I bitar skuren grillad kyckling eller skinka i strimlor

Rör ihop dressingen och häll över de avsvalnade bondbönorna. Låt stå svalt och "dra" några timmar. Blanda med de övriga ingredienserna till fyllningen(salladen). Servera på buffébordet, till sallad eller i wraps.
   Tips och idéer: Då man tillreder torkade bönor lönar det sig att koka upp hela påsen. Det tar lång tid med blötläggning och kokning men det lönar sig! De kokta bönorna brukar jag frysa ner i lämpliga frysarkar, det är sedan lätt att ta fram och tina för kommande bruk.
   Rödlöksringar gör salladen vackrare. 

Fyllning 2

Tatziki med bondbönor
3 dl kokta bondbönor
2 dl yoghurt, jag använder 10 % för den behöver inte rinna av
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
Lite flingsalt
Rucola, grönsallad

Rör ner alla ingredienser i den tjocka yoghurten, bönorna till sist. Rör försiktigt så bönorna hålls hela. Låt tzatzikin stå och "dra sig" i kylen några timmar innan du fyller dina wraps. Dekorera med rucola och salladsblad.

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDOR

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)