. vane.jpg (302 bytes)

"De kallar krig för fred"

Fredsaktivisterna bekymrar sig över att gränsen mellan krig och fred suddas ut. Samtidigt får den åldrande fredsrörelsen söka nya former för att överleva.

DEN 24-ÅRIGE POSTILJONEN Sippo Kähmi, som är aktiv inom både facket och fredsrörelsen, är bekymrad över hur man talar om krig och fred i samhället i dag.

Postiljonen Sippo Kärmi vill att facket satsar mer på fred- och solidaritetsarbete. Foto: ROBERT SEGER– Fredsarbetet torpederas genom att man kallar krig för fred. Nyligen åkte krigsfartyget Pohjanmaa till Afrika och alla hyllar det som en fredsgärning. Samma sak gäller det som händer i Afghanistan. Jag tycker att det är ett krig, en brottslig gärning, eftersom Finland är med och dödar människor. Ändå talar man allmänt om att vi gör det för fredens skull, säger Kähmi som är aktiv inom Post- och logistikunionen i egenskap av förtroendeman.

Då fackföreningsfolkets fredsdagar arrangerades i Åbo i början av januari slöt omkring 200 deltagare upp. Enligt arrangörerna är det mer än på många år. Under dagarna behandlades inte bara traditionellt fredsarbete, utan även andra aktuella frågor som berör finländska arbetstagare, så som osäkerheten i arbetslivet och gästarbete.

ÄVEN OM DELTAGARANTALET var stort och debatten gick livlig, var medelåldern bland de närvarande rätt hög.

– Fredsrörelsen har något av en 70-talsklang. Här ser man ändå att det kan handla om mycket mer än Vietnamdemonstrationer, säger Li Andersson som studerar folkrätt vid Åbo Akademi.

Andersson ser flera orsaker till att den yngre generationen inte engagerar sig i fredsrörelsen.

– Dagens unga har inte upplevt krig och konflikter på nära håll. Dessutom har många, i dagens detaljerade informationsflöde, svårt att se helheten och behovet av övergripande rörelser. Det är de specifika frågorna som engagerar, påpekar Li Andersson.

Hon tycker ändå inte att det är fredsrörelsens dödsryckningar vi ser.

– Rörelsen i sin gamla form är kanske inne i sitt slutskede. Frågan är då hur man ska samla de nya mindre rörelserna – eller om man alls ska göra det.

AKTIVISTERNA EFTERLYSER ett starkare fackligt engagemang i freds- och solidaritetsfrågor.

– Freds- och solidaritetsarbetet är en av fackföreningsrörelsens viktigaste uppgifter, påpekar Kähmi.

Under fredsdagarna betonade man bland annat vikten av de projekt som fackförbundens solidaritetscenter SASK administrerar. Deltagarna ville också att fackförbunden sprider information om freds- och solidaritetsfrågor bland sina medlemmar.

Text: JONNY SMEDS
Foto: ROBERT SEGER

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)