. vane.jpg (302 bytes)

Läs och surfa med fingerspetsarna

Det är mycket prat om läs- och surfplattor nu för tiden.
Men vad är de egentligen? Din guide i digidjungeln reder ut begreppen.

 Surfplattan
 Läsplattan

LÄSPLATTA, SURFPLATTA, PEKDATOR OCH TABLET-PC.. Kärt barn har många namn? Nej, fast de alla delar samma basfunktion, en stor pekskärm, så har begreppen olika betydelse. Tablet-pc är inget annat än det engelska ordet för en pekdator. De här har funnits på marknaden i många år, främst i formen av en bärbar dator med pekskärm. Men det är egentligen först i dess nuvarande form som pekdatorerna börjat bli riktigt populära.

Så vad är det då som är speciellt med dagens pekdatorer? De två vanligaste varianterna av dagens pekdatorer är läsplattan och surfplattan. Man kunde också tänka sig smarttelefoner med pekskärm som en form av pekdator. Men den här gången ska vi fokusera på läsplattan och surfplattan. De liknar båda varandra till formatet, en platta bestående av en skärm och kanske några knappar, men de kan variera mycket i funktion.

LÄSPLATTAN har egentligen redan funnits i några år, men det är först nu man i någon större utsträckning också börjat prata om dem här i Norden. Läsplattan har egentligen bara en funktion – den fungerar som plattform för att läsa texter. I stället för en vanlig lcd-skärm så har läsplattan så kallat elektroniskt papper. Det här påminner till utseende och känsla om vanligt papper, men fungerar som en skärm. Det är därför väldigt skönt för ögonen att använda en läsplatta, och tanken är att man skall kunna sitta och läsa i flera timmar som med en bok av papper.

Läsplattorna kan laddas med läsbart material på olika sätt. Antingen kan man koppla ihop sig med någon nätbokhandel och köpa böcker via nätet, eller sen så har en del bokhandlar och bibliotek börjat erbjuda att man kan ladda in böcker direkt från dem. Fördelen över en vanlig bok är att man sparar en hel del utrymme. I stället för en kan man ha hundra böcker i väskan samtidigt. Ett annat argument är förstås att det sparar på pappersförbrukningen. I dagens läge är läsplattorna däremot inte särskilt billiga, så pocketboken vinner så länge som man inte behöver ha flera med sig samtidigt.

I MOTSATS TILL läsplattan har surfplattan en mängd olika funktioner. Till många tillverkares plattor skrivs det också hela tiden nya program, så det är egentligen rätt obegränsat vad man kan använda dem till. Men som namnet säger, så är den primära funktionen förstås att surfa på internet. Det finns modeller både med och utan inbyggd 3G. Vill man kunna surfa var som helst bör man skaffa en med 3G. Annars kan man bara surfa om man finns i närheten av ett trådlöst nät. En surfplatta kan också fungera som läsplatta, men då går man miste om den avslappnade skärmen.

Största problemet med surfplattan är att det än så länge är oklart om det alls finns ett behov för den. I princip är surfplattan ett sorts mellanting mellan en smarttelefon och en bärbar dator. Den är större en än smarttelefon, men har ungefär samma funktioner. Den kan inte heller ersätta den bärbara datorn när det kommer till att skriva dokument och liknande. För nätsurfande när man är borta från hemmet är den smidig, men frågan är om inte folk kommer att tycka att smarttelefonen är tillräcklig för det. Speciellt eftersom surfplattorna kommer med en häftig prislapp.

STAFFAN SMÅROS

 

Apples pressbild Surfplattan

Den första verkligan surfplattan var Apples iPad. Men i dag har många andra tillverkare också börjat göra egna tillverkare. Innan man bestämmer sig för en modell bör man fundera om man tänker använda sig av alla de möjliga olika tilläggsprogram som finns tillgängliga. I så fall lönar det sig att fokusera på en av Apples modeller eller en modell med operativsystemet Android av Google, eftersom de här har absolut störst programutbud.

 

LäsplattanAmazon Inc. pressbild

Den mest kända läsplattan Kindle lanserades av den amerikanska nätbokhandeln Amazon, men de finns i dag många olika modeller. Enklast tycks man i dag få tag på läsplattor just via bokhandlar. En del bibliotek har också börjat erbjuda e-böcker, så det här är definitivt något som är på kommande.

 

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)