. vane.jpg (302 bytes)
Herr O  -  Mikael Forss

MIKAEL FORSS
Mikael Forss har en bakgrund
som forskare i nationalekonomi
men är numera närmast
yrkesbyråkrat och amatörfilosof

Vårens valthriller

Vårens riksdagsval ser ut att bli en riktig rysare. Timo Soini och hans sannfinländare har lyckats skaka om de stora partierna ordentligt. Ingen kan veta hur det slutliga resultatet kommer att bli, men som det nu ser ut kommer nästa regering att bestå av en mängd nya och antagligen oerfarna medlemmar.

Vilka det än må vara som kommer med i nästa regering blir de tvungna att ta itu med stora utmaningar. De måste verkligen bevisa sin förmåga att ta ansvar. Det är som känt mycket enkelt att kritisera politiken utifrån. Betydligt svårare är det att agera som ansvarig beslutsfattare.

Det är riktigt stora frågor som smyger upp på agendan. Europas enhet och eurons stabilitet mot bakgrund av de enskilda ländernas finansieringsproblem är en av dem. Den saken är inte en fråga för Finland utan en ödesfråga för hela den europeiska unionen. Därvidlag vågar jag vara optimist; jag tror att Europa och euron rider ut, och går stärkt ur krisen. Som bieffekt kan det tvinga medlemsländerna till bättre budgetdisciplin och gemensam finans- och penningpolitik, vilket är bara bra.

En annan fråga som med säkerhet blir akut är helt inhemsk, nämligen social- och hälsovårdens finansiering och organisation mot bakgrund av en finansiellt ohållbar men politiskt och juridiskt mycket stark, rigid och svårförändrad kommunstruktur. Politiskt är detta en miljardfråga och för var och en av oss är det en sak som påverkar våra liv i mycket stor grad. Rättigheten till god vård är i princip grundlagstryggad, men för tillfället är den ändå mycket beroende av var, dvs. i vilken kommun du råkar bo.

Det återstår att se hur en ny regeringskoalition väljer att tackla detta. Min tippning är något pessimistisk men kanske obehagligt realistisk. Jag tror att nästa regering möjligen väljer att sträcka upp händerna och överlåta ansvaret på följande regering, eller därpå följande. Det är nämligen enklast så, för det här är ju omständigheter som utvecklas mycket långsamt.

Retoriken kommer naturligtvis att vara en annan. Vi har ju redan upplevt talet kring PARAS-projektet, kring den nya hälsovårdslagen och så vidare. Den nya regeringen kommer givetvis att försöka tackla problemen, men i värsta fall närmast på en verbal nivå. Det kommer projekt av olika slag, det kommer lagförslag, men själva kärnan kommer man inte åt.

Just nu finns det två motstridande förslag till hur det hela kunde ordnas på ett bättre sätt. Det ena går ut på att stärka kommunstrukturerna och kommunfinanserna genom sammanslagningar. I och för sig ett bra förslag men det går mycket långsamt fram, vilket de senaste årens utveckling har visat. Dessutom lider detta förslag av en grundläggande regionalekonomisk svaghet. I östra och norra Finland hjälper det inte till att skapa starka enheter, eftersom så många kommuner är svaga.

Det andra förslaget är att minska primärkommunernas ansvar för social- och hälsovårdens finansiering och föra upp den på en regional och nationell nivå. Jag hör till dem som förordar denna lösning på problemet. Jag tror att det endast på detta sätt går att garantera en hygglig nivå på social- och hälsovård för alla invånare i detta land. Globalt sett är vi en liten befolkning. Elektroniken och kommunikationerna är numera så bra, att det inte finns några hållbara skäl att hålla kvar den kommunala besluts- och finansieringsstrukturen. Vi har allt att vinna på att tänka om.

Vem som än vinner valet och kommer med i nästa regering hoppas jag att de tänker till ordentligt!

Löntagaren 8.2.2011 nr 1/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)