. vane.jpg (302 bytes)

Hårdnande klimat oroar fullmäktige

Den ökande rasismen, arbetsgivarsidans hårdnande inställning till facket och den frodande svarta ekonomin var några av de frågor som väckte debatt vid FFC:s fullmäktigemöte vid Kiljavainstitutet i Nurmijärvi.

 Fullmäktige får ta tag i svåra frågor

MÅNGA AV FULLMÄKTIGELEDAMÖTERNA oroade sig över den hårdnande inställningen mot facket som arbetsgivarsidan har visat upp. Bland annat Harri Jonkka från servicefacket PAM oroade sig över situationen vid kärnkraftverksbygget i Olkiluoto där fackanslutna polacker sägs upp. Som ett annat exempel nämnde också det lockouthot som Finansbranschens centralförbund riktade endast mot fackanslutna.

– Vi måste göra klart för arbetsgivarsidan att vi inte godkänner sådant här, sa han.

Veijo Kukkonen från livsmedelsarbetarförbundet SEL framhöll att också fjolårets lockout inom livsmedelsbranschen riktade sig enbart mot SEL:s medlemmar. Pentti Mäkelä från Metallförbundet frågade sig varför arbetsgivarsidan försöker rasera samarbetet på arbetsmarknaden.

– Av vilka orsaker angriper man sina avtalsparter?

Den ökande rasismen i samhället och även i arbetslivet väckte också debatt.

Nura Farah från JHL påpekade att arbetsgivarsidan aktivt rekryterar utlänningar till låglönebranscherna. På arbetsmarknaden är dessa utsatta.

– Devisen samma lön för samma jobb gäller inte. Är det ett under att atmosfären stramas åt och att rasismen ökar då lönerna pressas? sa Nura Farah.

Vesa Pohjola från AKT konstaterade att många praktikanter är utsatta.

– De används som slavarbetskraft, de utnyttjas grovt.

DEN SVARTA EKONOMIN är numera en stor del av arbetslivet, konstaterade fullmäktigeledamöterna.

– Den är ett problem i alla branscher och vi måste ta till med krafttag. FFC måste ta en ledande roll i bekämpningen av den svarta ekonomin, krävde Markku Arvola från Elektrikerförbundet.

Enligt bedömningar går staten varje år miste om skatteintäkter på fem miljarder euro på grund av den svarta ekonomin, en summa som Toni Åman från servicefacket PAM ville sätta i relation till hur mycket pengar som används på att bekämpa den svarta ekonomin.

– Om du hade fordringar på 100 000 euro, hur mycket pengar skulle du sätta på att få tillbaka de här pengarna? Enligt den här jämförelsen sätter staten 50 euro på det, sa han om sina egna uträkningar.

– Det lovades i tiderna att Olkiluotobygget skulle sysselsätta finländare. Det har det ju också gjort — poliser, inspektörer, sa Johanna Elonen från Byggnadsförbundet.

Hon krävde att FFC tar en huvudroll och koordinerar med förbunden så att man får i gång en fungerande intressebevakning på de mest utsatta arbetsplatserna.

Den enda svenska rösten i FFC:s fullmäktige är Bo Vilander. Han hoppas att FFC-förbunden ska kunna samarbeta för att bland annat kunna bekämpa den svarta ekonomin. Foto: Tuulikki HolopainenI RESOLUTIONEN kräver fullmäktige att arbetsgivarna respekterar organisations- och strejkrätten, samt att man slutar utöva påtryckningsåtgärder. Fullmäktige fördömer också arbetsgivarnas hot om att skära i arbetspensionerna och framhåller att pensionsåldern inte behöver höjas om man åtgärdar problemen som leder till arbetsoförmögenhet.

Fullmäktige fördömer främlingsfientlighet och rasism i alla dess former och betonar att FFC:s grundvärderingar är frihet, solidaritet, jämlikhet, demokrati och fred.

TEXT JONNY SMEDS
FOTO TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Fullmäktige får ta tag i svåra frågor

DEN ENDA SVENSKSPRÅKIGA ledamoten i FFC:s nya fullmäktige är Metallförbundets Bo Vilander från Dalsbruk på Kimitoön. Han sitter sedan tidigare bland annat i Metalls styrelse och har tidigare varit suppleant i FFC:s fullmäktige. Han räknar med få jobba hårt för att kunna försvara de svenskspråkiga intressena.

– Vi är så få svenskspråkiga här och vi blir bara färre. Jag tror att det kan bli en intressant period. Som jag ser det är Löntagaren en viktig informationskälla. Den ska fortsätta komma till alla svenskspråkiga medlemmar i pappersformat, säger han.

DE KOMMANDE ÅREN kan bli svåra för arbetstagarna i Finland.

– Det skulle vara bra om vi kunde uppnå full sysselsättning, men det tror jag inte kommer att lyckas. Jag tror att det kommer att bli en svår tid. Solidaritetstänkandet är viktigt. Man kan inte se bara på sitt eget förbund. Vi sitter alla i samma båt.

Ett stort problem som också han lyfter fram är den svarta ekonomin.

– Vi får hoppas att den här regeringen tar hårt tag i problemet. Det är mycket viktigt. Den förra regeringen lät det rinna i väg. Den svarta ekonomin berör alla. Jag hoppas att FFC går till regeringen för att trycka på, att budskapet härifrån är att det behövs kraftåtgärder.

I FFC:S FULLMÄKTIGE sitter 119 representanter för medlemsförbunden. Drygt en tredjedel är kvinnor och nästan hälften av ledamöterna är nya. De största fullmäktigegrupperna har JHL med 24 personer, PAM med 22 och Metallförbundet med 16.

Ordförandeskapet tillhör det största förbundets ordförande, men eftersom JHL bytte ordförande mitt under perioden är det fullmäktiges vice ordförande Piia Yli-Heikkuri från PAM och Mika Vuoti från Metall som svingar klubban tills JHL i sommar utser en ny ordförande.

JONNY SMEDS

 

Löntagaren 7.12.2011 nr 6/11

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)