. vane.jpg (302 bytes)

Macken sätter AKT på kartan

YRKESCHAUFFÖRERNAS fackavdelning AKT 130 i Karleby gjorde slag i saken och skaffade sig en egen mack. Den forna macken fungerar som facklig träffpunkt men erbjuder också medlemmarna möjlighet att meka med sina bilar.

AKT:s mack fungerar som en träffpunkt, men någon bensin säljer man inte här. Foto: Esa Melametsä– Vi hoppas få också yngre med, säger Kari Markkanen som är ordförande i fackavdelningen.

Macken med AKT-skylten på taket fångar blicken där den ligger invid väg 749. Den här lördagen ringlar sig en kö på femtiotalet bilar sakta framåt mot smörjhallen där kvartetten yrkeschaufförer flinkt byter däck på karlebybon Voitto Määttäläs personbil.

– Vilken service! Hit kommer jag på nytt, säger Määttälä, pensionerad postbils- och busschaufför. Fram till nu har han själv bytt till vinterdäck men han är inte lika vig som tidigare, och nappade därför direkt på AKT:arnas annons i lokaltidningen: Pensionärer får däcken gratis bytta på den forna Nestemacken.

TEXT INGEGERD EKSTRAND
FOTO ESA MELAMETSÄ

 Reportaget kan läsas i sin helhet i Löntagaren nr 6

 

På West Chark klappar hjärtat för närproducerad mat

PÅ DET LILLA FAMILJEFÖRETAGET West Chark i Pojo jobbar fem kockar, vilket är mer än hälften av personalen. De förenas av kärlek till goda, rena råvaror och närproducerat kött. Korven är företagets bästsäljare. Produktsortimentet omfattar 17 olika slags korvar med namn som till exempel Raseborgaren och Billnäs. Korvarna har en kötthalt på 80 procent och innehåller färska råvaror, som väldigt långt kommer från trakten. Vissa produkter, som t ex länkkorven Raseborgaren, är helt ekologiska.

Janne Berghäll är den på West Chark som hanterar det råa köttet. Han har jobbat på West Chark i tre år har ett långt förflutet som kock.

Närproducerad korv på långa rader. Foto: Patrik Lindström– Jag älskar kött, bra kött är alltid gott. Men allra mest klappar mitt hjärta för korvarna, säger Janne och tillägger att han aldrig skulle köpa dålig korv.

Tumregeln är att korven ska ha en grov karaktär. Är köttet mycket fint betyder det att korven innehåller utfyllnadsämnen.

TEXT NINA COLLIANDER-NYMAN
FOTO PATRIK LINDSTRÖM

 Reportaget kan läsas i sin helhet i Löntagaren nr 6

 

Löntagaren 7.12.2011 nr 6/11

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)