YRKESCHAUFFÖRERNAS
fackavdelning AKT 130 i Karleby gjorde slag i saken och skaffade sig en egen mack. Den
forna macken fungerar som facklig träffpunkt men erbjuder också medlemmarna möjlighet
att meka med sina bilar.
Vi hoppas få också
yngre med, säger Kari Markkanen som är ordförande i fackavdelningen.
Macken med AKT-skylten på taket fångar blicken där den ligger invid
väg 749. Den här lördagen ringlar sig en kö på femtiotalet bilar sakta framåt mot
smörjhallen där kvartetten yrkeschaufförer flinkt byter däck på karlebybon Voitto
Määttäläs personbil.
Vilken service! Hit kommer jag på nytt, säger Määttälä,
pensionerad postbils- och busschaufför. Fram till nu har han själv bytt till vinterdäck
men han är inte lika vig som tidigare, och nappade därför direkt på AKT:arnas annons i
lokaltidningen: Pensionärer får däcken gratis bytta på den forna Nestemacken.
TEXT INGEGERD EKSTRAND
FOTO ESA MELAMETSÄ
Reportaget kan läsas
i sin helhet i Löntagaren nr 6
PÅ DET LILLA FAMILJEFÖRETAGET
West Chark i Pojo jobbar fem kockar, vilket är mer än hälften av personalen. De
förenas av kärlek till goda, rena råvaror och närproducerat kött. Korven är
företagets bästsäljare. Produktsortimentet omfattar 17 olika slags korvar med namn som
till exempel Raseborgaren och Billnäs. Korvarna har en kötthalt på 80 procent och
innehåller färska råvaror, som väldigt långt kommer från trakten. Vissa produkter,
som t ex länkkorven Raseborgaren, är helt ekologiska.
Janne Berghäll är den på West Chark som hanterar det råa
köttet. Han har jobbat på West Chark i tre år har ett långt förflutet som kock.
Jag älskar kött, bra kött är
alltid gott. Men allra mest klappar mitt hjärta för korvarna, säger Janne och
tillägger att han aldrig skulle köpa dålig korv.
Tumregeln är att korven ska ha en grov karaktär. Är köttet mycket
fint betyder det att korven innehåller utfyllnadsämnen.
TEXT NINA COLLIANDER-NYMAN
FOTO PATRIK LINDSTRÖM