. vane.jpg (302 bytes)
Katja Lehto-Komulainen är Europasekreterare på FFC

Katja Lehto-Komulainen
är internationell expert på FFC

Polen — granne vid Östersjön

När grundades Finland? Det var den första frågan kolleger från Polen ställde mig nyligen. Den polska staten grundades ju redan på 1000-talet. Historien är närvarande i vardagen i Polen. Det är något man intresserar sig för. Landet har en oerhört fascinerande historia med berömda vetenskapsmän och -kvinnor och kulturella personer men också med synnerligen sorgliga tider.

Polen är en viktig EU-medlem och just nu EU-ordförandeland. Det är EU:s sjätte största land med en befolkning på 38 miljoner. Det polska folket är allmänt taget välutbildat och mycket religiöst. Den katolska kyrkan var viktig under historiens lopp och den är det fortfarande i dag.

Hurdana är då polska människor? Min före detta ryska lärarinna var polska och en jättesympatisk människa. Familjen, hemmet och den egna hembygden ligger mycket nära polackernas hjärta. Folk gillar inte att flytta efter jobb från landsbygden eller från sin egen stad till Warszawa eller till någon annan stad. Hellre tar de sig utomlands.

Nästan en miljon polacker har emigrerat sedan EU-medlemskapet 2004. I första rundan gällde det mest arbetare som flyttade utan sin familj. De flesta emigrerade till Storbritannien eller Irland där den katolska kyrkan är stark. En del bestämde sig för att flytta till Sverige för att jobba där. Jag fick lära känna ett par polacker som jobbade i Sverige redan i början av 90-talet. Det är sällan man hittar så empatiska människor.

Andra rundan av emigrationen präglas av att många unga och välutbildade människor har lämnat Polen för att jobba utomlands. En del av dem fortsätter sina studier i Polen men jobbar fortfarande i Storbritannien eller Irland. Under krisen har många av dem förlorat jobbet. En del flyttar tillbaka till Polen, en del pendlar mellan länderna. En del har även beslutat sig för att ta sig längre bort, som till exempel till Australien. Då Tyskland upphörde med att begränsa den fria rörligheten på arbetsmarknaden blev immigrationen från Polen inte så stor som väntat.

Ungefär 11 % av de polska löntagarna hör till facket. Likaså hör ungefär 11 % av arbetsgivarna i Polen till arbetsgivarnas centralorganisation. Det finns två fackliga centralorganisationer, det välkända Solidarnosc och OPZZ som är arvtagare till facket under den gamla regimens tid. FFC har relationer till bägge. Båda två hör till Europeiska fackliga samarbetsorganisationen EFS.

FFC har nyligen inlett ett gemensamt projekt med Solidarnosc, i anknytning till den sociala dialogen. Kolleger från Solidarnosc har indikerat att de vill lära sig hurdana relationer facket i Finland har med arbetsgivare på arbetsplatsnivå, hur förtroendemän agerar och hur de fortlöpande förhandlingarna går till.

Arbetsmarknadsparterna beslutar inte om minimilönen i Polen. Det är regeringen som beslutar och den lagstadgade minimilönen är i år 349 euro per månad. Kollektiva avtal finns endast på företagsnivå. Den sociala dialogen är fortsättningsvis mycket svag i Polen.

 

Löntagaren 7.12.2011 nr 6/11

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)