. vane.jpg (302 bytes)

"En omöjlig uppgift"

TRUMMISEN AARNE VESTERINEN, som är restaurangmusikernas riksomfattande förtroendeman, säger att intressebevakningen för ungefär 3 000 restaurangmusiker är en omöjlig uppgift. De värsta orättvisorna kan för det mesta avhjälpas, men det är en svår bransch.

– Jag har två timmar tid per dag att sköta förtroendeuppgifterna, och medlemmarna finns utspridda från Hangö till Ivalo och en del jobbar på passagerarbåtarna. Jag har telefontid, men samtalen kommer efterhand som det uppstår problem, ibland också på natten när spelningarna slutar. Jag måste ställa in telefonen på ljudlöst för att få sova, konstaterar Vesterinen.

Hård konkurrens om spelningarna, rädsla för att ta strid om saker och ting liksom brist på information gör att musikerna ofta godkänner löner som underskrider och arbetstider som överskrider det allmänt bindande kollektivavtalet.

Vesterinen säger sig förstå att elräkningen måste betalas och barnen få bröd på bordet, men det lönar sig att hålla fast vid arvodena enligt Finlands Musikers Förbunds allmänt bindande kollektivavtal.

Det gäller att hålla fast vid sina rättigheter, hur trevligt det än är att få uppträda, betonar riksförtroendemannen Aarne Vesterinen som själv är trummis. Foto: Tuulikki HolopainenVesterinen har nyligen omvalts för en ny period som förtroendeman. Eftersom musikerna som spelar på restauranger och båtar är frilansare är huvudförtroendemannen anställd av förbundet och arbetstiden är som nämnt två timmar per dag. Sin egentliga lön får han från jobbet som musiker.

ALLT FLER MUSIKER UTBILDAS medan det finns allt färre spelningar. Många av branschens problem beror på denna ekvation. Konkurrensen om spelningarna är stenhård, vilket leder till underprissättning. Visserligen har branschen enligt Vesterinens mening blivit mer professionell. Välutbildade musiker har en hög självkänsla och de vet sitt värde. Programbyråerna kan också bättre ta hand om saker och ting än ännu för tjugo år sedan.

– Det är inte de som sköter sig som är mitt bekymmer, utan de som med ringa kunskap blivit företagare. Vanligast är oklarheter gällande arbetstiderna och arvodena för spelningar. Arbetsgivaren vill förlänga spelningarna avvikande från vad man kommit överens, och betala mindre. Det är inte ovanligt att musikerna påminns om att det finns en hel kö av musiker som gärna vill ha jobb.

Vesterinen berättar att löneutbetalningen ofta strular och inte följer tarifferna. För en enskild musiker är det ofta svårt att kolla upp att lönen är rätt, eftersom löner och arvoden ofta kommer från flera håll.

VESTERINEN MENAR ATT JOBBET som huvudförtroendeman är speciellt intressant då medlemmarna är artister. För en musiker är arbetet hela hans liv och också en hobby. Många har själva svårt att dra en gräns, trots att professionalismen lyckligtvis har gjort det lättare.

Vesterinen säger också att musikerna drar sig för att ställa krav och säga att de är värda sin lön.

– Och ett annat problem är att det är roligt att musicera. Musikerna vill spela och få applåder, även till en lägre ersättning. Också detta är till nackdel för intressebevakningen.

Vesterinen säger att hans långa erfarenhet som musiker är till fördel i jobbet som förtroendeman.

– Jag känner gänget rätt bra, både musikerna och arrangörerna. För mig är det lätt att reda ut problem, eftersom jag känner skurkstrecken inom branschen. Jag vet vem som försöker luras och vem som talar sanning. Ofta ordnar sig allt när jag tar kontakt. Ibland har det gått till så att arbetsgivaren till en början försöker luras, men sen framgår det att han inte vet vad han talar om. Det finns okunskap på bägge sidor.

– Men å andra sidan får inte artisterna heller med sitt stora ego slå blådunster i ögonen på mig. Jag utgår ifrån att man berättar för mig hur det verkligen ligger till. Då kan jag ge de rätta råden och driva saken framåt, säger Vesterinen.

ARBETET ÄR VERKLIGEN ETT SNUTTJOBB och restaurangmusikerna finns över landet. Musikerförbundet har tre gånger ordnat ett riksomfattande seminarium för avdelningarnas medlemmar. Där har man informerat om elementära fakta om anställningsförhållanden och om anställningsvillkoren.

– Många har tyckt att seminarierna har varit den bästa servicen förbundet ger. På seminarierna lär man sig också mycket av andra. Då musikerna är så utspridda, är det lätt hänt att de tänker att "det bara är jag som har det illa ställt". På seminarierna får de bekräftelse för sina egna krav.

Vesterinen har några gånger besökt läroanstalter inom branschen för att berätta hur verkligheten ser ut på arbetsmarknaden. Han har betonat att det gäller att hålla fast vid sina rättigheter, hur trevligt det än är att få uppträda.

– Det ligger i allas intresse att allra minst begära avtalad minimilön. Vi har ju ett allmänt bindande kollektivavtal!

TEXT AINO PIETARINEN
ÖVERSÄTTNING CHRISTINA TALLBERG
FOTO TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Löntagaren 7.12.2011 nr 6/11

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)