. vane.jpg (302 bytes)
herro.jpg (2671 bytes)

forss2.jpg (11026 bytes)Vart tog solidariteten vägen?

pune.gif (67 bytes)  Världen skakas av katastrofer mäktigt beskrivna av världens medier med CNN i spetsen. Världskatastrofernas chockerande hemskhet får oss kanske att rikta bort uppmärksamheten från mindre tydliga, långsamt framskridande, men för oss synnerligen katastrofala händelsekedjor i våra närmiljöer.

Vi är hela tiden mitt inne i ett katastrofalt, d.v.s. överraskande och fullständigt omvälvande, socialt händelseförlopp. Förloppet har sin upprinnelse i en kombination av händelser som jag ska försöka klarlägga så gott det går på de få rader jag förfogar över.

Under 1950- och 60-talen kunde Finland ses som ett smått idylliskt blandsamhälle vars städer och industrisamhällen hämtade sin livskraft i form av råvaror, arbetskraft och arbetsvilja från en stark, ja rent av urstark landsbygd och ett livskraftigt jordbruk. En seg styrka och moral som brukar sammanfattas i "sisu" producerade inte bara goda arbetare utan också världsberömda skidlöpare, spjutkastare, brottare och stora politiska ledare med UKK i spetsen På detta agrarindustriella fundament byggde vi under nästan ofattbart kort tid ett fredligt välfärdssamhälle med kommunal service, skolor, åldrings- och hälsovård.

"Den urbana ideologin
struntar också
i ungdomen som den låter flyta omkring utan uppfostran,
vård och
omsorg."

Vi har ännu ett välfärdssamhälle, men den bakomliggande samhällsstrukturen håller snabbt på att brytas ner. Industrins betydelse som arbetsgivare har stadigt minskat. Arbetsplatserna inom jordbruket har minskat ännu kraftigare. Det ser ut som om dagens unga hellre skulle söka sig till andra typer av jobb än traditionellt industriarbete, varför det rent av finns rekryteringsproblem i vissa branscher, samtidigt som vi dras med en betydande arbetslöshet i andra branscher.

Folk lever allt längre och mår allt bättre enligt hälsostatistiken. Samtidigt har födelsetalen, d.v.s antalet barn per kvinna i fruktsam ålder minskat drastiskt. Detta gör att vi är på väg att få en situation med väldigt många åldringar och allt färre människor i arbetsför ålder. Detta uppvägs i viss mån av utbildning och teknologi, men frågan kvarstår — vem ska sköta de vanliga jobben? De försvinner nämligen inte.

Dessutom sker det en stark regional omflyttning. De unga söker sig till större städer för att få utbildning och arbete. Detta lämnar vissa områden i en svår situation där åldringarna och de tjänster de behöver i form av vård, butiker o.s.v. är den främsta sysselsättande faktorn. Detta är redan ett faktum i vissa kommuner i östra Finland där andelen pensionärer närmar sig 40 %.

Den ekonomiska uppgången under senare hälften av nittonhundratalet har skapat en aldrig tidigare skådad rikedom. Problemet är bara att den nya rikedomen är synnerligen ojämnt fördelad både socialt och regionalt. Vi har orter som Grankulla där skattöret är 15 penni och där majoriteten torde leva i välstånd om inte rent av i lyx och överflöd. Samtidigt har vi orter av ovannämnda slag där de flesta hankar sig fram på synnerligen blygsamma inkomster.

Vad vi börjar skönja är ett urbant stadssamhälle där den urbana storstadsideologin, dvs. marknadssamhället, med sin livsstil, sina medier och sina nätverk blir den dominerande faktorn också på landsbygden. Den drar och lockar ungdomen via MTV och andra kanaler, men ser ut att dra allt mindre omsorg om sjuka, om vårdbehövande åldringar, om arbetslösa och om socialt utslagna.

Vill vi vara riktigt krassa struntar den urbana ideologin också i ungdomen som den låter flyta omkring utan uppfostran, vård och omsorg på de urbana scenerna såsom. torg och köpcentra.

Det var ju inte så det var tänkt under det goda 1980-talet när man ännu talade om en levande landsbygd och om Finland som praktexempel på en nordisk välfärdsstat. Över hälften av landets kommuner dignar under övermäktiga vårdbördor och någon räddning ser inte ut att finnas. Både finansministeriet och de rika städerna i söder med Esbo och Helsingfors i spetsen sluter sina öron och ögon.

Storstäder och tillväxtcentra tar gärna emot en färdigt utbildad ungdom. De suger musten ur den så länge den duger som arbetskraft. Men de skickar sedan gärna dessa människor tillbaka till en "angenäm pensionärstillvaro" på landet. Det rika urbana samhället tar med öppna armar emot fördelarna medan det fattiga ruralsamhället får bära kostnaderna. Vart tog solidariteten vägen?

Mikael Forss

Löntagaren 5.11.2001 nr 9/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)