. vane.jpg (302 bytes)
oliktankt.jpg (2979 bytes)

Myten om privatiseringen

pune.gif (67 bytes)  Allt längre köer på hälsocentralerna, överfulla sjukhusavdelningar, överansträngd personal, svår läkarbrist och stigande patientavgifter. Krisen inom det finländska hälsovårdssystemet är uppenbar.

Men det finns några som har en enkel medicin mot problemen — privatisering. Ständigt får vi höra hur ineffektiv och byråkratisk vår offentliga hälsovård är. Samtidigt krävs att nivån på vården upprätthålls med sjunkande budgetmedel. Sedan början av 90-talet har effektiveringen inom den offentliga sektorn varit så omfattande att varje inbesparing idag direkt försämrar vården.

Hur har då myten om att privatisering ökar effektiviteten uppstått? All erfarenhet visar att det effektivaste sättet att erbjuda jämlik hälsovård av hög kvalitet till hela befolkningen är genom offentligt finansierade och offentligt producerade tjänster.

Ett bra exempel på detta är Kanada och USA. Kanada har ett hälsovårdssystem av skandinavisk modell medan hälsovården i USA är extremt privatiserad och finansieringen sker långt via privata försäkringsbolag. USA använder 14% av BNP på hälsovård, Kanada 9%. Trots detta är kanadensarna mycket nöjdare med sitt vårdsystem. I USA saknar 40 miljoner människor sjukförsäkring och ojämlikheten i fråga om tillgång till hälsovård är större än någon annanstans i väst.

Utan någon offentlig debatt eller ideologisk diskussion har tjänstemän och politiker i Finland redan inlett privatiseringen av hälsovården. Kommunerna köper allt fler tjänster från privata läkarstationer och sjukhus. Jourläkare hyrs in från läkarförmedlingsföretag. Nästa logiska steg blir anbudstävlingar för att sköta verksamheten vid hälsostationer och sjukhusavdelningar. Och till slut: försäljning av offentliga sjukhus till privata investerare.

Varifrån kommer då trycket att privatisera hälsovården om det varken leder till lägre kostnader eller bättre kvalitet? Det är den nyliberala frihandelsideologin som slagit igenom också inom den offentliga sektorn. Allting skall vara till salu.

Hälsovårdsbolag, främst från USA, har upptäckt att den europeiska hälsovårdsmarknaden är en outnyttjad guldgruva. Tack vare WTO:s tjänstehandelsavtal GATS kommer de offentliga hälsovårdsmonopolen att kunna brytas ner och marknaden bli fri för multinationella bolag.

Det kanske inte dröjer länge förrän vi har amerikanska sjukhuskedjor som erbjuder sina tjänster till dem som tröttnat på de långa köerna och den försämrade servicen. Och då går det illa om man inte har råd med en privat sjukförsäkring.

VILLE HOLMBERG
med.kand.

Löntagaren 4.2.2002 nr 1/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)