. vane.jpg (302 bytes)
reportage.jpg (3166 bytes)

Efter smällen – krutrök och krossat berg

Foto: MATTI YLIROTUpune.gif (67 bytes)  När 12 dynamitladdningar spränger granitberget är smällen dov. Krutröken sticker i näsan. De sju ett ton tunga plastmattorna, tyngderna på berget, har kastats huller om buller av sprängkraften.

Också i Hangö byggs det flitigt. Nya, rymligt tilltagna egnahemshus växer upp längs med kusten. Nybyggena för med sig jobb för Karisföretaget Louhintaveljekset Åkerfelt som spränger bort berg för att ge plats för husgrunderna.

På egnahemshusområdet i Skogsnäs i Hangö sprängde Pekka Åkerfelt tillsammans med en av företagets tre anställda, brorsonen Jani Åkerfelt, bort 30 kvadratmeter berg, som grävskopan stötte på i den sandblandade leran.

Extra-dynamit från Forcit

På morgonen dagen för sprängningen vek Åkerfelts paketbil in till dynamitfabriken Forcit för att plocka upp beställningen på några lådor Extra-dynamit.

Pekka Åkerfelt,som har papper på att han genomgått kursen för överladdare, har huvudansvaret för de tre sprängningarna. Jani Åkerfelt, med sina fyra år i branschen som praktikant, är påpasslig hantlangare.

Först går Pekka runt till de 12 ca halv meter djupa borrhålen och tar bort de röda plastpropparna för att mäta det mer exakta borrhålsdjupet —djupet och stentyp avgör mängden dynamit som ska placeras i borrhålet. Ca en halv dynamitpatron förbunden med stubintråd som med hjälp av elektricitet utlöser sprängkraften i dynamiten, trycks ned i varje granithål. Jani fyller hålet med sand så att dynamitpatronen ska hållas på plats. Han ser också till att elledningarna i alla hål hänger ihop med varandra.

I mitten av husgrunden ligger en hög plastmattor hopsydda av traktordäck, sju tunga skyddsmattor som Pekka med grävskopans hjälp ska lyfta ovanpå sprängberget. Jani hjälper till.

I paketbilen finns elektriciteten som Pekka kopplar till stubintråden. Jani som bär hörselskydd, placerar en tjutande siren på paketbiltaket och inom loppet av en minut detonerar sprängladdningarna — en efter en i en krutröksdimmig vågrörelse, snabbare än ögat kan uppfatta.

Stenkross blir vägmaterial

Sprängningen lyckades enligt förväntningarna. Om smällen blir extra hög betyder det att någon laddning inte utlöses.

Grävskopan lyfter bort plastmattorna från högen med stenkross. De behövs igen när den avslutande sprängningen färdigställs. Men före det lyfter Pekka och Jani in de halvfulla lådorna med dynamitpatroner i paketbilen som för dem på lunch in till Hangö. Dynamit är ingenting man kan lämna efter sig på en obevakad arbetsplats.

Det grova stenkrosset kastas inte bort utan återanvänds som vägfyllningsmaterial.

Polislov

En sprängning genomför sprängfirman inte utan att ha ansökt om polislov. Därtill hör rutinkontroll av grannhusen till för att dokumentera redan existerande sprickor. Ifall sprängningen mot förmodan förorsakar nya sprickor vill man veta vilka som är nya.

En halv dynamitpatron förbunden med stubintråd trycks ned i varje granithål. Det är klart för sprängning.  

Löntagaren 2.4.2002 nr 3/02

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 3/2002

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Skyddsutrustning
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Reportage

Säkerheten A och O
Efter smällen - krutrök och krossat berg

runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsvärdering
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska