
Skärpta krav på livsmedelshygien ger allt fler
livsmedelsarbetare en kall arbetsmiljö. Men produkten får aldrig bli viktigare än
arbetstagaren, varnar Livs.
Rejäl klädsel
håller kylan stången
Produkten får inte vara viktigare än arbetstagaren
 Pinfärsk handbok
Kölden nyper rejält i
kinderna och andedräkten förvandlas i ett huj till små vita molnpuffar. Här inne på
Apetits fryslager i Säkylä ligger temperaturen på minus 23 grader, vilket inte tycks
bekomma lagerkarlarna Timo Nurminen och Matti Niemi ett dyft. Oberört kör
de truckarna, lyfter en låda här, rättar till en annan där. Färdigt förpackade
frysprodukter hämtar de i fabrikshallen som känns närapå varm med sina knappa 10
grader.
Inte känns det någonstans att
temperaturen växlar ständigt sisådär 30 grader, säger Niemi sävligt.
Kinderna och öronen lyser röda men han tycker det inte är något speciellt med att
jobba i låga temperaturen. Efter tio år är han van.
Sjuk har jag inte varit. Det mesta jag känner av är att näsan rinner. Klar
rinnsnuva är en jobbförmån, konstaterar Niemi.
Rinnsnuvan besvärar också kollegan Timo Nurminen men det tar också han med stoiskt
lugn.
Det här är ett bra jobb, någon flunsa då och då får man väl räkna med.
Känns det för kallt tar vi paus, totalt är vi en fem timmar på lagret under ett skift,
säger han.
Pauserna är ett kapitel för sig. Att skala av sig alla lager för några minuter är
inte att tänka på men i synnerhet sommartid är det väl varmt att ha samma dress i 60
grader varmare pausrum.
För dem som jobbar i fryslagret hela tiden borde vi ha ett ställe med ca
510 grader plus där de kan värma sig mellan varven, säger Yrjö Rajamäki,
arbetarskyddsfullmäktig för Livsmedelsarbetarförbundet.
Han menar att karlarna i lagret nästan är immuna mot kyla och feber, också mot det
drag som frysaggregaten ständigt producerar.
Kanske fungerar det hela som ersättning för vinterbad, skämtar han, men
tillägger att den torra luften nog tar på halsen.
Bullret kontra hygienen
Produktionsdirektör Orvo Aarnio påpekar att sjukfrånvaron för hela koncernen
Lännen Tehtaat är låg, kring tre procent. Också arbetsolyckor är sällsynta.
Överhuvudtaget är man rätt duktig på att använda skyddsutrustning, både
säkerhetsskor och hörselskydd, konstaterar han. Riskutvärderingen förra våren visade
inte heller på större problem. Utom bullret.
Bullret är det värsta problemet, det får vi aldrig bukt med, säger Aarnio
och Rajamäki nästan lite uppgivet och visar banden där djupfrysta produkter rasslar och
skramlar fram. Bullret är inbyggt i systemet, för att komma till rätta med det
borde allt kapslas in och då blir hygienen lidande.
Arbetstagarnas medelålder är 40+, av de 120 fastanställda är ungefär lika många
män som kvinnor. Problem i stöd- och rörelseorganen löser man genom att låta
arbetstagarna cirkulera, vilket dock stöter på patrull hos en del. Den nybyggda
konditionssalen har däremot blivit överraskande populär.
Atmosfärundersökningen visade att vi finns på den bättre halvan. Ett stort
plus är att ledningen hälsar på oss alla vid sin dagliga runda i fabriken. Och då är
det bara att säga till om något borde åtgärdas, säger Rajamäki.
Kläderna gör mannen
Yrjö Rajamäki demonstrerar den utrustning de 15 arbetarna på fryslagret bär.
Ovanpå egna underkläder kommer värme dito, lite tjockare än joggarnas. Så följer ett
mellanskikt i konstfiber, en värmeväst, och ytterst en tvådelad halare som tagits fram
i samarbete med en dräktfirma. Ingen skilsmässa i midjan, plaggen går långt utanpå
varandra.
Halsskydd, värmehandske jämte innerhandske, fodrade stövlar plus mössa med
öronlappar kompletterar utrustningen. Vissa föredrar kommandopipo, för att skydda
kinderna.
En lämplig mängd kläder. Det man först fryser om är fingarna, säger
Rajamäki och visar den smidiga, löstagbara innerhandsken.
Men tydligen fryser inte alla. Ute i fabrikshallen hanterar Mirva Hällström
stora plastpåsar med grönsakerna för storhushåll utan några handskar alls.
Inte känns det i fingertopparna. Dessutom cirkulerar vi i jobbet, förklarar
hon.
Kollegan Hanna Erholahti föredrar att hantera påsarna med fingrarna instuckna
i skärlila handskar. Också känsligheten för kyla är klart individuell.
Arbetet i svala utrymmen rentav är ett knepigare problem än i frysutrymmen.
Ännu mer markant är det i enheten Tresko i Gustavs som förädlar i huvudsak forell,
konstaterar produktionsdirektör Aarnio.
Automationen minskar kallt arbete
Automationen har dock eliminerat en del kallt arbete. Fyra kameror spänner ögonen,
förlåt linserna, i grönsakerna som flyter fram i en ränna. Är färgen fel puttar
luftströmmen dem åt sidan, de dumpas i tunnor och förpassas till djurfoder. Förr
skedde sorteringen för hand och gav tio människor jobb.
Tekniken är också i övrigt långt driven. Som bäst finslipas ett system som Apetit
tagit fram på partiaffärernas önskemål: bl.a. förses de färdiga pallarna med
streckkoder för att deras väg genom systemet ska kunna följas noga. Samtidigt hålls
lagret i realtid och egenövervakningen med hjälp av streckkodssystemet gör att man
nästan kan säga på vilken åker ärterna växt.
Apetit är i dag den enda inhemska industri som förpackar djupfrysta grönsaker.
Sortimentet utgörs av ca 400 produkter, förutom egna produkter som Kesäpöytä och
Apetit levererar fabriken varor till bl.a. Pirkka, Rainbow och Valio.
Varje höst tar Säkyläfabriken emot 26 miljoner kilo grönsaker från avtalsodlingar
inom en radie på 100 km. I dygnet frys 200 ton grönsaker in.
Säsongen pågår från spenaten vid midsommar till morötterna strax före jul. För
säsonggrönsakerna och förpackningen anställs ca 70 personer till.
EU-inträdet var på gott och ont. Tillverkningen av produkter som purjolök och
palsternacka blev olönsam då hela Europa nu är ett växtområde. Men vi exporterar
frysärter t.o.m. till Italien, de växer lika bra här som annorstädes i Europa, säger
produktionsdirektören.
Apetit har en årlig omsättning på ca 360 mmk medan börsnoterade Lännen Tehtaat
totalt gör ca 1,5 miljarder mark i året.
INGEGERD EKSTRAND
Veli-Pekka Anttila, Livs:
Produkten får
inte vara viktigare än arbetstagaren
Allt fler livsmedelsarbetare i
Finland arbetar i temperaturer under plus 10 grader. Kallt arbete ökar i takt med att EU
ständigt stadgar om lägre temperaturer i livsmedelshanteringen.
Idealet är att arbeta i drygt
20 grader plus, i fysiskt tungt arbete kan temperaturen vara lite lägre. I vår bransch
är dock kallt arbete oundvikligt med tanke på hygienen. Men hygienkraven får aldrig
hota arbetstagarnas hälsa och säkerhet, understryker Veli-Pekka Anttila,
socialsekreterare på Finlands Livsmedelsarbetarförbund eller Livs.
Ett klassiskt exempel är slaktarna. Handskar är ett måste ur hygienisk synvinkel, ur
arbetarskyddsvinkeln en klar risk. Att med hänvisning till hygienen kräva att kniven
hänger fritt rimmar också illa med arbetarskyddet: olycksrisken är stor då slaktarna
rör sig ofta för att slipa och tvätta knivarna.
Tio procent av livsmedelsarbetarna är ständigt på sjukledighet. Anttila betecknar
talet som oerhört högt, även om de höga frånvarosiffrorna till en del kan förklaras
med hygienkraven: plåster på skärsår sätter stopp för jobbet.
Den höga sjukfrånvaron bör få arbetsgivarna att inse att det lönar sig att
investera i skyddsutrustning, likaså i arbetsmiljön som i dag karakteriseras av kyla,
fukt, drag och buller. T.ex. halkolyckor är vanliga, hygienen tillåter inte mjuka ytor
och kräver att golven tvättas i ett.
Stramare krav på skyddskläder
Veli-Pekka Anttila sitter med i en arbetsgrupp där facket tillsammans med
arbetsgivarna försöker ta fram stramare bestämmelser om skyddskläder. I april besökte
gruppen bl.a. Lännen Tehtaat i Säkylä. Betyget blev gott.
Men knappast hade vi välkomnats i fabriker där situationen är dålig.
Problemen finns inte heller hos de stora arbetsgivarna.
Under årens lopp har Livs och arbetsgivarna tagit ihop om både skor och handskar. Den
s.k. tosspengen betalas endast om arbetsgivaren klart förutsätter att vissa skodon
används av hygieniska skäl. Stödet i "handskkriget" var inte kompakt i Livs
egna led då klumpiga handskar gör arbetet långsammare och sänker ackordet.
Händerna är överlag den kroppsdel som är mest utsatt i kallt arbete. Därtill
fungerar händerna sämre vid låg temperatur, muskelstyrkan sjunker med 3 procent per
sänkt grad.
Livs ledstjärna är att arbetsgivaren bör förhålla sig lika allvarligt till
arbetstagarens klädsel som till produktens hygien. Men många tycks anse att produkten
är den viktigare, säger Anttila sarkastiskt.
Idealet vore tekniska lösningar där arbetstagaren står i värmen medan produkten
hålls kall. Försök görs och en dylik lösning tilltalar också arbetsgivare det
kostar skjortan att hålla stora fabrikshallar kalla.
Automationen till trots finns arbetsskeden kvar där Livs hellre såg en robot än en
skadad arbetstagare. Den som arbetar i kyla löper t.ex. en tio gånger så stor risk att
drabbas av tennisarmbåge. Men belastningsskador räknas inte som yrkessjukdom. Än.
Pinfärsk
handbok
Institutet för arbetshygien m.fl. har gett ut en
pinfärsk handbok om kylarbete, "Opas kylmätyöhön". Den redogör för hur
kylan påverkar vår funktionsförmåga och hälsa, hur kylrisker kan utvärderas och
behärskas på arbetsplatserna, vilken insats företagshälsovården kan göra m.m.
Handboken kan beställas per tfn (09)
4747 2543, fax (09) 4775 071, eller via www.ttl.fi/julkaisu. Den svenska versionen "Handbok för
kallt arbete" kan beställas från Sverige t.ex. via Internet www.niwl.se. Eventuellt säljs
boken senare också i Finland.
Också "Kylmätyö elintarviketeollisuudessa" som tagits fram i samarbete med
Arbetarskyddscentralen kan beställas från samma adress.
Löntagaren 27.5.2002 nr
5/02
|