. vane.jpg (302 bytes)

ffc-nytt-pal.jpg (4434 bytes)

Nu bäddar man för inpon

pune.gif (67 bytes)  Inom FFC har man börjat förberedelserna för en eventuell inkomstpolitisk helhetsuppgörelse. Tillsammans med de olika branschdelegationerna har man dryftat vilka frågor som borde lyftas fram i kommande förhandlingar. Biträdande chef Ari Seger säger att en hel del olika frågor har aktualiserats. Ur dem sållar man fram huvudmålsättningar som man kan koncentrera förhandlingarna kring.

För dem som arbetar inom servicesektorn vore en fyra timmars minimiarbetstid en välkommen reform. Foto: EIJA HILTUNENSeger nämner exempelvis frågor som har med arbetarnas kompetens att göra och arbetstidsfrågor, behovet att utveckla anställningsskyddet och att förbättra förtroendemännens ställning.

– Kompetensen är kanske den fråga där arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen sammanfaller bäst. Den här frågan kommer säkert upp i förhandlingarna, säger Seger.

Aktuella arbetstidsfrågor är hur man bättre ska kunna jämka samman arbete med familjeliv, en minimiarbetstid för deltidsanställda och ett eventuellt arbetstidskonto eller -bank. Också skiftarbetarnas arbetstider har varit på tapeten.

– Beträffande anställningsskyddet påtalas behovet av att höja tröskeln för uppsägningar, berättar Seger.

Han hoppas att man snabbt kunde enas om att göra systemet med alterneringsledighet permanent utan att frågan kopplas till de inkomstpolitiska förhandlingarna.

– Frågan har ju redan behandlats i samband med den nu gällande uppgörelsen.

Bättre villkor för snuttjobbare

I samband med att branschdelegationerna hördes kom flera förslag fram som skulle leda till förbättringar av snuttarbetarnas ställning. Ett förslag är att stadga om en fyra timmars minimiarbetstid. I synnerhet servicebranschen skulle välkomna en sådan reform. Det vore viktigt också att utveckla snuttjobbarnas tillgång till företagshälsovård. Frågan om att i alla branscher betala lön för sjukfrånvaro i arbetsförhållanden som varar högts en månad har också varit uppe.

Utöver själva förhandlingsrundan för arbetsmarknadsorganisationerna ständiga förhandlingar om att utveckla arbetslivet. I en del frågor, exempelvis jämställdhetsfrågor, är detta ett naturligt tillvägagångssätt.

– I den här kategorin kan vi placera utvecklandet av förhandlings- och avtalssystemet och många av arbetstidsfrågorna, förklarar Ari Seger.

Aktuellt nu är att komma överens om hur det europeiska avtalet om distansarbete ska bringas i kraft på den nationella nivån.

– Den här frågan måste lösas oberoende av avtalsrundan, påpekar Seger.

Utlänningarnas arbetsvillkor i skick

I samband med en inpo är det möjligt att lösa också andra frågor än dem som avgörs arbetsmarknadsparterna emellan. Staten har under de senaste åren bidragit med både skattelättnader och beredskap att förnya exempelvis arbetslivslagar liksom med sysselsättningsfrämjande åtgärder.

Ari Seger säger att aktuella reformfrågor nu bl.a. är att förbättra arbetarskyddsdistriktens övervakningsmöjligheter och effektivera övervakningen av utlänningars arbetsvillkor.

– Den sistnämnda frågan förefaller att vara brännande i många branscher.

FFC:s styrelse förde en inledande debatt om vilka kvalitetsfrågor som borde drivasvid eventuella förhandlingar. Under septembermötet går styrelsen djupare in på frågorna. Ordförande Lauri Ihalainen anser att egentliga förhandlingar kunde inledas i slutet av september.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 30.8.2002 nr 7/02

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)