. vane.jpg (302 bytes)

reportage.jpg (3166 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)vl-lippu.gif (5181 bytes)Politikern

Åländsk kollaps hotar

runu.gif (924 bytes)  Ministern: Inga planer höja sjöfartsstödet

pune.gif (67 bytes)  Hela det åländska välståndet bygger på sjöfarten. Och uttryckligen på sjöfart under finländsk flagg, med de regler som detta förutsätter. Fortsatt utflaggning innebär en risk för att hela det åländska systemet kollapsar, säger lagtingsledamot Barbro Sundback (sdp).

– Försvinner arbetsplatser på färjorna är följder katastrofala, inte bara för enskilda ålänningar utan för de åländska kommunerna som i snitt är små. Sjömännens förhållandevis goda inkomster ger skatter som är avgörande för kommunernas möjligheter att sköta skola och omsorg, påpekar Sundback och påminner om Kökar som höll på att gå i konkurs då Viking Lines svenska partrederi Slite gick omkull.

Flyttningsbenägenheten från Åland till Sverige är stor. Risk finns att sjömän drar västerut också genom att rederierna har större ekonomisk nytta om deras anställda bor i Sverige.

Dumt med olika system

– Sverige slår uttryckligen vakt om de svenska sjömännen. Vad gör vi? Det är dumt att Finland och Sverige inte har samma system, utbrister Sundback.

Hon är däremot inte beredd att kritiserar redarna för att de vill ha samma konkurrensförutsättningar för Sverige.

– Visst är sjöfartsnäringen lönsam och rederierna betalar ut allt större dividender. Men vi kan inte tänka så att redarna ska bedriva sysselsättningspolitik för Finlands regering. Åländska redarna tvingas välja Sverige om villkoren är bättre där, även om de dragit sig in i det sista, säger hon.

Sundback fnyser att Ålandspolitikern Roger Janssons förslag om att upprätta ett åländskt fartygsregister.

– Nationalromantik! Innan ett dylikt register förverkligats — om det förverkligas — har hela näringen gått under.

 

 

Ministern: lt-ylos.jpg (843 bytes)

Inga planer höja sjöfartsstödet

pune.gif (67 bytes)  Staten har inga planer på att höja stödet till passagerartrafiken. Principen är att inte stöda någon industrigren då företagsstöd förvränger konkurrensen. Det framhåller kommunikationsminister Kimmo Sasi.

– Också varvsstödet har nu begränsats så att nya lyxfartyg inte omfattas.

Staten betalar fullt stöd inom tillåtna EU-ramar för lastfartyg, ca 17 000 euro per anställ per år. Motsvarande summa för anställda på passagerarfartyg är endast 7 000 euro.

I princip kunde summan också här vara kring 17 000 euro. Men det är svårt att öka stödet, vidhåller Sasi.

Vad trafiken på Estland på finländsk bog beträffar verkar kommunikationsministern ha gett upp hoppet.

– Också med stöd är detta omöjligt, med Estlands låga bemanningskostnader. Blandbesättning är det enda alternativet.

Omplacera personalen

Enligt Sasi nåddes ett ganska tillfredsställande resultat då RG Line flaggade ut Casino Express till Sverige. En stor del av de anställda kunde bli kvar och löner betalas enligt svenska lönevillkor.

– Jag tycker det finns relativt stor möjlighet att göra motsvarande för Cinderella, så de finländska anställda kan behålla sina jobb,

Men merparten av Cinderellas personal bor på finländska fastlandet. De ser ingen möjlighet att betala tur-och-returresorna till fartyget ur egen börs, som det svenska avtalet kräver?

– Kunde inte rederiet omplacera personal från Åbo-Helsingfors-linjen till Cinderella på dess nya rutt, föreslår Sasi och efterlyser en flexibel attityd hos rederiet.

Den enda ljusningen i sikte gäller tonnageskatten som i dag är ett tomt ord.

– Kommunikationsministeriet intar en försiktigt positiv attityd till en ändring. Däremot har finansministeriet hittills varit återhållsamt.

 

Löntagaren 7.3.2003 nr 2/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)