. vane.jpg (302 bytes)

flimmer.jpg (3605 bytes)

krister.jpg (10118 bytes)

Läsa bör man, annars dör man

runu.gif (924 bytes) TRISS PÅ HANDEN

pune.gif (67 bytes)  Flimmer och brus i all ära, men den här gången tycker jag mig höra prassel i bakgrunden. I och för sig har det varit rätt tyst kring den finlandssvenska pressen på sistone, men med tanke på de ekonomiska trenderna lär det bara vara en tidsfråga innan debatten återigen blossar upp.

Hur skall vi bli bättre, vackrare och attraktivare hör till de frågor som tidningsfolket ställt sig. Ursäkta bara, men frågan är fel ställd.

Det är inte i första hand tidningarna som skall bli bättre, det är de potentiella läsarna som borde skärpa sig. Inte minst i huvudstadsregionen där otroheten gentemot den svenskspråkiga dagspressen nått direkt epidemiska proportioner.

Med den här takten är det snart svårare att vandra in i ett finlandssvenskt hem med Husis på vardagsrumsbordet än att åtnjuta en Svenska dagen fest utan kommunistligister på programmet.

Förklaringen är alltid den samma: "Du vet, måste man välja mellan Hesari och Husis så blir det ju Hesari". Just det, ja. Enligt samma logik borde man väl som Åbobo välja Turun Sanomat framom Åbo Underättelser.

Okej, jag kan förstå att de som gillar idrott, dödsannonser (finskspråkiga dör oftare och tidigare varför finlandssvenska blaskor inte har en chans) och kaffe-erbjudanden föredrar TS. Å andra sidan, råkar man intressera sig för så obskyra saker som barndagvård, skolfrågor, läkartjänster på det tredje inhemska o s v ligger man risigare till.

Enligt gällande journalistisk praxis är nämligen svenska dagisbarn och deras problem på den kommunalpolitiska arenan inte värda att notera. Då är det bättre om man t.ex. äger en hund som springer omkring och biter folk. Hundar struntar i språkaspekten och är därför mera tacksamma nyhetsobjekt.

Det där är sånt som man stöter på lite här och där. Själv brukar jag till vardags sporta med att skriva filmkritik i Hbl. I samband med det brukar man dela ut stjärnor, och man skulle ju tycka att "svenska" stjärnor är lika värdefulla som finska stjärnor. Icke, sa Nicke. I reklamen föredrar man att citera 7 Päivää, Ruotuväki och andra framstående filmtidskrifter.

Vad jag ödmjukt och anspråkslöst försöker säga är att finlandssvenska tidningar, ja, medier överlag, ibland kanske kan erbjuda ett mervärde i vissa frågor. Eller sen inte. Faktiskt ljög jag lite grann när jag påstod att det är bara läsarna som borde ta sitt förnuft till fånga. Det skulle ju inte skada om också tidningarna skulle skärpa sig, göra mera och bättre grejer.

Va' då? Vi sliter ju redan häcken av oss (inom de givna ekonomiska ramarna) hör jag någon säga. Det är inte alls att tvivla på, men frågan är om det trots allt inte finns outnyttjade resurser.

Jag tror det var Thomas Rosenberg som i tiderna undrade huruvida de finlandssvenska tidningarna förstår att utnyttja sina frilanskrafterna till fullo. Svaret är "nej". Under mina femton år som frilansråddaktör har jag ytterst sällan fått den kritiska frågan: "Nå, vad går du EGENTLIGEN går för?"

Aj att det kostar? Det gör det inte. För de flesta tidningar är frilansarna rena rama gratisarbetskraften. Löntagaren är ett undantag. Ni får gärna läsa vidare.

Krister Uggeldahl

TRISS PÅ HANDENlt-ylos.jpg (843 bytes)

TV-MAGASIN
"Mediemagasinet", kritiskt om medierna, SVT
– Medierna bevakar samhället och politiken men vem bevakar medierna? Frågan är lika enkel som den är berättigad och personligen tycker jag att Mediamagasinet gör ett schysst jobb. Var finns den finländska motsvarigheten?

RADIO
"Skvalet i Radio Vega", debatt om musikval, Hufvudstadsbladets insändarspalt
– Radio är bäst i tidningen. I och för sig bör man respektera insändarskribenternas ångest över den klassiska musikens öde, men då vederbörande i samma andetag stämplar all lätt musik som "disco" blir det onekligen fjantigt.

TV-FILM
"Papillon", fängelseskildring med Dustin Hoffman & Steve McQueen, Fyran 10/5
– Papillon, det klassiska fängelsedramat om fångarna som försöker fly från en helvetisk fängelsö, var en kioskvältare på 70-talet. Faktum är att det fortfarande är gripande stoff, spännande och emotionellt välunderbyggt.

Löntagaren 2.5.2003 nr 4/03

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2003

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner

Marianne Backlén:
Mamma, blir det krig?
HerrO:
Övertalighet
Oliktänkt - Wiik:
Höj skatterna!
Flimmer & brus:
Läsa bör man, annars dör man

runu.gif (924 bytes) Tema
    Gränslös gräns
runu.gif (924 bytes) FFC Nytt
runu.gif (924 bytes) Notiser & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes)
Arbetsmiljö
    Dieselgaser
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur

Anderssons dikt
Flimmer & brus:
Läsa bör man, annars dör man

runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska