Vid uppbådet
konstaterades bageriarbetaren Jan Heino ha atopisk hud och pollenallergi. Hade
kontrollen varit grundligare och råden därefter, hade han kanske valt att byta bransch
redan då.
I dag är Jan Heino telemontör. Sin arbetsrelaterade astma håller han stången med
medicin. Han hade turen att träffa på en förstående arbetsgivare.
Självklart berättade jag om mina hälsoproblem direkt, annars hade grund för
uppsägning förelegat om de kommit fram senare, säger den f.d.
arbetarskyddsfullmäktigen.
Sin nya arbetsplats hittade Heino via en två månaders arbetspraktik.
Försäkringsbolaget bekostade ett halvt års förberedelse för arbetslivet för att se
att branschen var lämplig. I dag är han fast anställd.
Huden och näsan reagerade
Heino arbetade på packningsavdelningen i ett medelstort bageri i två sju års
repriser, med ett år i isoleringsbranschen däremellan. År 1991 återvände han till
samma bageri där han börjat som 16-åring.
Jag packade bröd, bullar, småfranska, i plast och papper. Emellanåt hjälpte
jag till att grädda kaffebröd.
På vårvintern 1998 blev ryggen och axlarna röda och ömma. Rinnsnuvan tidigare hade
han endast ryckt på axlarna åt.
En äldre läkare på en hälsocentral konstaterade vetemjölsallergi direkt, ett
blodprov bekräftade misstankarna. Företagshälsovården förpassade honom till
Institutet för arbetshygien för fortsatt undersökning.
Alla andra orsaker än jobbet till att jag fått kontaktallergi, astma och
kronisk snuva skulle uteslutas. Arbetsgivarens försäkringsbolag godkände hudproblemen
men krävde ännu prov i tryckkammare. Det gjordes våren 1999 så att jag tog med
produkter från bageriet. Då blev också försäkringsbolaget övertygat om att
hälsoproblemen hade fysikaliska orsaker.
Lämplighet och intresse
Via försäkringsbolagens rehabiliteringscentral och lämplighetstest på
arbetskraftsbyrån fick Heino besked att jobb bland damm och kemikalier inte var att
tänka på. Själv var han intresserad av datateknik, sökte och kom in i en yrkesskola
där han studerade tre år med arbetsolycksfallspension. Två olycksbröder från samma
bageri fanns också där.
Tio månader efter att Heino sjukskrevs i september 1998 tog arbetsgivaren en första
kontakt och föreslog ett uppsägningsavtal. Heino gick med på det då han fått besked
om bekostad omskolning, detta trots att arbetsgivaren borde ha väntat i ett år.
Själv hade Heino funderat på att säga upp sig direkt då hälsoproblemen dök upp.
Hade jag gjort det hade jag inte fått omskolningen bekostad, inte heller det
att försäkringsbolaget skjuter till mellanskillnaden om jag får ett sämre betalt jobb
i min nya bransch, säger han.
Som tvåbarnsfar är Jan Heino nu mera mån om sin hälsa. Är det nya jobbet det
minsta dammigt så ser han till att ha andningsskydd.
Jag har ett rörligt jobb i dag. Också i bageribranschen vore utsattheten
mindre med större arbetsrotation.
INGEGERD EKSTRAND
Luftvägssjukdomar
och förslitningar på nacke och skuldror är de främsta hälsoproblemen i
livsmedelsbranschen.
Problem nummer ett i bageribranschen är mjöldammet. Att få bukt med det är
en kostnadsfråga som mindre bagerier sällan mäktar med. Inte vill vi slakta bagerier
men vi måste utgå från hälsan. Jobbet får inte vara skadligt för den som utför det,
understryker socialsekreterare Henri Lindholm på Livs
Toppar på upp till 850 mg per kubikmeter flera gånger under arbetsdagen är omöjliga
att undvika vid manuellt arbete. Ändå är det rekommenderade gränsvärdet, htp, endast
5 mg per kubikmeter per åtta timmar Värst är de små dammpartiklarna. Snuva och astma
kan drabba bageriarbetare ut redan efter några år och tvinga till branschbyte.
Tragiken till trots är det de som får sina hälsoproblem klassade som
yrkessjukdom som är de lyckligt lottade. Endast då är arbetstagaren berättigad till
ersättning och blir omskolad på försäkringsbolagets bekostnad.
Där det inte går att bevisa leder hälsoproblemen ofta till att arbetstagaren nog
tvingas sluta men måste omskola sig på egen bekostnad.
Det viktiga är att komma åt problemet i tid. Tröskeln till undersökning
måste bli lägre. Och även om beskedet från Institutet för arbetshygien blir negativt
ska man inte kasta yxan i sjön. Beslutet går att överklaga.
I Finland finns i dag ca 900 bageriföretag. Branschen domineras av industrikedjorna
Fazer Bröd och Vaasan ja Vaasan som tillsammans behärskar 60 procent av marknaden.
Utvecklingen går obönhörligt mot industribagerier och där är
mjöldammet ett mindre problem. I nya lokaliteter med god ventilation och sugar kan
mängderna hållas nere. Men är det en utveckling vi ska påskynda, frågar sig Lindholm.