. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

FFC bjuder egen tidsbanksmodell

pune.gif (67 bytes)  Arbetslivsavdelningen på FFC ska utarbeta en modell till arbetstidsbank för sina förbund. Det beslöt FFC:s styrelse som förkastade den bankrekommendation som inpo-arbetsgruppen hade utfärdat.

FTFC och Akava ingick i den inpomajoritet som omfattade bankrapporten. FFC kritiserar rapporten för att vara både vag och alltför arbetsgivarvänlig. Rekommendationen ger inte fackförbunden inflytande över hur arbetstidsbankens spelregler ska utformas och kör rätt över förbunden genom att gå in för individuella avtal på arbetsplatsnivå.

– Gruppen erbjuder arbetstidsbanker som utgår från produktionen och arbetsgivaren och som administreras av arbetsgivarna. Sista ordet när det gäller besparing och utnyttjande av sparledigheter har arbetsgivaren enligt gruppens rekommendation, kritiserar chefen för FFC:s arbetsmiljöavdelning Kirsti Palanko-Laaka.

För FFC var det en tröskelfråga att arbetstagarna skulle få ett så självständigt inflytande som möjligt både över hur de sparar arbetstid och håller sparledigt.

Gruppens rekommendation lovar inte löntagarna någon självbestämmanderätt här, utan tidsbanken skulle beakta vilken karaktär arbetsgivarens verksamhet har och personalresurserna. Likaså krävs ett avtal med arbetsgivaren om hur ledigheterna tas ut.

FFC anser att arbetsgruppen kunde ha byggt en verksamhetsmodell på förbundsnivån, enligt vilken man hade tillämpat tidsbankerna på arbetsplatserna. Organisationen anser att denna princip ingick i inpogruppens uppdrag och att gruppens majoritet misslyckades med att följa uppdraget till fullo.

I gruppens rekommendation föreslås ingen avgränsad period under vilken man kan deponera tid respektive ta ut tid ur arbetstidsbanken och heller inget tak för depositioner eller lån. FFC anser att sådant borde ha avtalats på förbundsnivå.

FFC betonar också att uttag av inbesparad ledighet inte får försvaga de förmåner som är inskrivna i lagar och avtal och som påverkas av anställningens längd. Likaså borde arbetstagaren ha rätt att flytta sin ledighet om han förlorar arbetsförmågan under en ledighet.

Inpogruppen rekommenderar bara att tidsbanksledigheterna inte minskar semesterrätten.

    Löntagaren 2.4.2004 nr 3/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)