. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Svårare övervaka utlänningars arbetsvillkor

pune.gif (67 bytes)  FFC är missnöjt med förslaget till EU-direktiv om tjänsternas fria rörlighet. Enligt förslaget tillämpas utgångslandets lagstiftning på serviceföretag som verkar i andra länder och myndigheterna i utgångslandet är skyldiga att övervaka att företagen följer lagen. Det innebär att till exempel ett estniskt företag som erbjuder sina tjänster i Finland följer estnisk lagstiftning.

FFC menar att man bör kunna övervaka arbetarnas arbetsvillkor i det land där serviceföretaget erbjuder sina tjänster. Texten i utkastet till direktiv om utsända arbetstagare försvårar denna kontroll. Om direktivet godkänns i nuvarande form försvåras också de åtgärder som syftar till att förhindra skattesmitning och motarbeta den grå ekonomin.

I EU:s grundfördrag står det att de som erbjuder tjänster i ett annat medlemsland bör tillämpa samma villkor som tillämpas i det aktuella landet. Utgångslandsprincipen i det nya direktivet är också därför problematisk, menar FFC.

På FFC anser man att utgångslandsprincipen uppmuntrar till spekulation, till att exempelvis grunda s.k. postlådsföretag i länder med slappare övervakning och där avgifter och skatter är förmånliga för företagen.

Om utgångslandsprincipen börjar tillämpas på gränsöverskridande hyresarbete och underentreprenader borde man på unionsnivå bestämma att det beställande företaget har ansvar för att underleveransföretaget tillämpar de lagar och arbetsvillkor som gäller i det land där arbetet utförs, betonar man på FFC. Arbetsmarknadsparterna borde också ges gränsöverskridande rätt att väcka klagan för att kunna övervaka att arbetslagstiftningen tillämpas.

Håll bastjänsterna utanför

FFC anser också att servicebegreppet borde avgränsas i direktivet och att man slopar de artiklar som handlar om utkommenderade arbetare och om medborgare i s.k. tredje land, d.v.s. utanför EU. Tjänstedirektivet är inte, enligt FFC, rätt forum för att harmonisera EU-ländernas politik i fråga om de rättigheter att invandra, arbeta eller röra sig som man ger medborgare utanför EU-området. Man kan underlätta utomstående yrkeskunnigas rörlighet i EU på andra sätt, såsom genom ett flexiblare arbetstillståndsförfarande.

FFC betonar också att de offentliga bastjänsterna bör hållas utanför direktivet också om dessa tjänster är avgiftsbelagda. Direktivet borde inte heller tillämpas på godstrafiken eller på hamnservicen, stuveriverksamheten inkluderad.

Förutom FFC har Kommunsektorns fackförbund KAT, Servicefacket och Bil- och transportbranschens arbetarförbund gett utlåtande om förslaget till direktiv. Utkastet ska ännu i år behandlas i EU:s ministerråd och efter det går det till behandling i Europarlamentet.

FFC:s utlåtande till handels- och industriministeriet kan läsas i sin helhet på finska på webbadressen http://netti.sak.fi/sak/pdf/palvdir.pdf

    Löntagaren 2.4.2004 nr 3/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)