. vane.jpg (302 bytes)

kolumnen.jpg (2731 bytes)

Ari Seger, Foto: PATRIK LINDSTRÖM 

ARI SEGER

Skål för nyktrare tider

pune.gif (67 bytes)  Dödsfallen till följd av alkoholkonsumtion ökar snabbt i Europa. År 2002 skördade alkoholen 600 000 liv, 15 procent fler än år 2000 enligt nya siffror från FN-organet WHO. Siffrorna är hårresande. WHO räknar ändå bara de dödsfall som direkt kan kopplas till alkoholskador. Många dör också i t.ex. olyckor och våld där alkohol är en indirekt orsak. Européerna dricker mest alkohol i världen. WHO:s recept för att minska skadorna är bl.a. med förnuftig skattepolitik.

Hur är läget i Finland? Tyvärr, trenden är likadan och alkoholkonsumtionen har ökat dramatiskt. När finnarna på 60-talet drack 3 liter ren alkohol per person årligen, så dricker vi i dag 11 liter — och trenden är stigande. Det är säkert många saker som förklarar konsumtionsökningen. Ser vi på de sista fem års utveckling, kan vi konstatera att alkoholskattens sänkning tycks korrelera direkt med konsumtionsökningen. Det är inget överraskning. Många sakkunniga forskare har varnat upprepade gånger för de negativa följderna. Att sänka alkoholskatten var inget måste, utan ett politiskt val och beslut. Varför det behövdes, det förklarade man t.ex. med turistexporten av alkohol från Estland och övriga Europa. I dagens situation har politikerna varit mycket tysta, som om de skulle skämmas för detta, men inte våga tala om det.

Det finns massor av bevis för och forskning om alkoholbrukets skadeverkningar — hälsorelaterade, sociala och ekonomiska — som berör individer, arbetsplatser och hela samhället. Men bara en akademisk diskussion om problemet räcker inte, man måste göra något för saken. Redan det, att över 100 000 barn i Finland lider av föräldrarnas alkoholmissbruk borde öppna beslutsfattarnas ögonen.

Samtidigt som man i Finland tog det politiska beslut som lockar människorna att supa mera, beslöt man också om ett riksomfattande Alkoholprogram 2004–2007, som koordineras av social- och hälsovårdsministeriet. Ett alkoholprogram är bra, men det är dubbelmoral att samtidigt sänka alkoholskatten. Arbetsmarknadsparterna har också vaknat upp i saken. I samband med alkoholprogrammet har de centrala arbetsmarknadsorganisationerna beslutat om åtgärder och planer för att förebygga alkoholens skadeverkningar. En rapport har skrivits ihop.

De centrala arbetsmarknadsorganisationerna har man också grundat ett projekt vars sikt är att förnya vårdhänvisningssystemet som ursprungligen är från 1973. Saken är känslig för arbetsgivarna, de är också rädda för eventuella ökade kostnader och ansvaret. Tillsvidare har diskussionerna varit sakliga, även arbetsgivarna ännu anser att skyldigheten att hänvisa till vård inte behöver skärpas. Och förnyar man endast vårdhänvisningssystemet, utan att skapa några förebyggandeåtgärder var företagshälsovården är närainkopplad, blir resultatet klent.

FFC har varit den mest aktiva bland arbetsmarknadsorganisationerna att ta tag i problemet. FFC har grundat ett samarbetsprojekt med Förbundet för sund livsstil med syfte att ingripa i alkoholproblemet på arbetsplatserna. Projektet finansieras av PAF och har ett roligt mer betecknande namn "Huugo". Var och en kan hitta mera information om projektet från www.elamantapaliitto.fi.

Medan vi väntar på beslutsfattarnas beslut om förnuftiga åtgärder för att minska alkoholbruket, kan var och en fundera på sitt eget förhållande till alkohol. Skål för nyktrare tider!

Ari Seger biträdande chef
för FFC:s arbetsmiljöavdelning

Löntagaren 6.5.2005 nr 4/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)