. vane.jpg (302 bytes)

skomakarenslast.jpg (2856 bytes)

Anita SpringAnita Spring

Dags för det röda strecket

pune.gif (67 bytes)  Det är en knapp månad till riksdagsvalet den 18 mars då alla vi finländare genom att avge vår röst kan påverka hur landets högsta beslutfattande organ — riksdagen — är sammansatt, vem som bildar följande regering och hurudant regeringsprogrammet för perioden 2007–2011 ser ut. Alla som röstar har rättighet att kritisera och ifrågasätta riksdagens och regeringens beslut under de kommande fyra åren. Den rättigheten har soffliggaren avstått från i och med att inte gå och rösta.

I gallupen om röstningsberedskap som FFC gjorde i oktober 2006 var 64% av de svarande säkra på att de röstar i riksdagsvalet. Det som är oroväckande är att endast 52% av arbetarna svarade att de säkert röstar. Däremot var 76–78% av cheferna samt de högre och lägre tjänstemännen och pensionärerna säkra på att de använder sin rösträtt. Ser man till fördelningen mellan löntagarorganisationerna så ligger FFC sämst till. Endast 63% av FFC:arna röstar säkert. För AKAVA-medlemmarna är siffran 86% och för FTFC:arna 80%.

Varför väljer ca 1,5 miljon finländare och närmare 400 000 FFC:are att inte utnyttja sin rösträtt? Orsakerna är många, och en är antagligen likgiltighet och det att intresse för samhälleliga frågor saknas.

Valdebatten i tv, radio och tidningar pågår hett och valfebern stiger. Alla partier vill gärna profilera sig som vänner till arbetstagare, pensionärer och andra folkgrupper. Det kan vara svårt för en som inte så noggrant följer med dagspolitiken att skilja åt de olika partiernas linjedragningar i exempelvis arbetslivsfrågor.

FFC frågade medlemmarna om deras åsikter i några väsentliga arbetslivsfrågor, och ställde samma frågor till de sex största partierna. Det var ingen överraskning att de borgerliga partierna i de flesta frågor svarade annorlunda än FFC:s medlemmar och vänsterpartierna. FFC har sammanställt frågorna och svaren i en broschyr som är tänkt att fungera som underlag i diskussioner på arbetsplatserna. Broschyren är nyttig då man diskuterar var olika partier står i frågor som är av stor betydelse i arbetstagarens vardag: den solidariska lönepolitiken, lokala avtal, begränsandet av strejkrättigheter, lika arbetsvillkor för fastanställda, visstidsarbete som hyresarbete och så vidare. Beställ broschyren på svenska eller finska från ditt eget fackförbund. Broschyren finns tillgänglig också på FFC:s webbsidor.

Nu är det viktigt att väcka diskussion på arbetsplatsen om FFC:s målsättningar för nästa valperiod 2007–2011 samt om olika partiers ställningstagande i frågor som är viktiga för arbetstagarens vardag. FFC vill att arbetstagarens inflytande på sitt eget arbete ökar och att arbetet blir mer meningsfullt.

Arbetskraft är inte bara musklar och hjärnor. Vi är människor som vill jobba och ta del i beslutsfattandet då det gäller vårt eget arbete. Vi vill utveckla vårt arbete på bästa möjliga sätt så att alla trivs på arbetsplatsen. Vi vill också att arbetet beaktar arbetstagarens olika livssituationer som till exempel familjeliv med små barn.

Vi väljer lagstiftare till riksdagen för följande fyra — det gäller att vara noggrann och vaken. Vilken riksdagskandidat och vilket parti är på löntagarens sida — på fullt allvar?

Anita Spring är svensk ombudsman på FFC

Löntagaren 22.2.2007 nr 2/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)