. vane.jpg (302 bytes)

Mikael ForssMikael Forss

Konsumera, eller ...?

pune.gif (67 bytes)  Ordet konsumera kommer från latinets consumere och betyder ungefär "förtära, göra sig av med, förstöra". Ursprungsbetydelsen har således en betydligt mera krasst realistisk, och rent av negativ klang än vad termen kommit att få i den moderna epoken — den tid som började kanske någon gång efter franska revolutionen, och som vissa menar är slut, eller åtminstone på väg att bytas ut mot något nytt. Vad detta nya är, och vad det ska heta, strider de lärda om men det talas om postmodernism, senmodernism, informationssamhälle, globalsamhälle m.m. Det är i alla fall i denna tid som man allt mera börjat fråga sig hur denna kultur baserad på masskonsumtion riktigt ska kunna överleva. Begreppet etisk konsumtion är en del av den analysen. Är det möjligt att övergå till en etiskt hållbar konsumtion som förorsakar mindre skada och som fördelar jordens resurser mera rättvist?

"Att konsumera etiskt
är för väldigt många högst
ett teoretiskt problem."

Ursprungsbetydelsen av verbet konsumera blir mer än uppenbar om man kopplar samman den med dess följder. Avfallsbergen, miljöförstörelsen, klimatfrågan och underbetalt, tungt jordbruks-, industri- och tjänstearbete berör oss alla, trots alla mera eller mindre illa dolda försök att sopa problemen under mattan. Vi försöker flytta bort dem ur vår åsyn, långt utanför städerna, till andra länder med mer liberal lagstiftning och mindre nogräknade myndigheter.

Den väldiga konsumtionen har gjort att hela mänskligheten ställs inför nya och ytterst svårbemästrade problem. Därför är det inte så underligt att de mera medvetna bland oss, speciellt många ungdomar, allt mer börjat intressera sig för att hitta vägar ut ur detta.

Enkelt är det inte. Vi är så gott som alla utan undantag tvungna att konsumera för att överleva. Konsumera eller konsumeras. Mycket få om ens någon har i dag den kunskap eller övriga resurser som behövs för att leva på självhushållning. Vi kan välja bort en hel del men inte allt. I själva verket är våra valmöjligheter i slutändan ganska marginella.

För den minoritet av mänskligheten som kan välja finns det en stor mängd produkter som enligt reklamen är producerade på ett etiskt hållbart sätt, men som för det mesta ändå har en mängd nackdelar. Vissa livsmedel kan vara ekologiskt odlade men de är ändå transporterade, behandlade och förpackade ungefär på samma sätt som alla andra. Lågenergilampor innehåller tungmetaller som inte finns i vanliga glödlampor, vilket gör dem till problemavfall. Kläder som är gjorda utan barnarbete och med hyggliga villkor för arbetarna kan ändå vara gjorda av problematiska material, s.k. bränslesnåla bilar är "ändå alltid bilar" osv.

I en vanlig butik konfronteras vi därför konkret med problemet att konsumera etiskt. För väldigt många är detta dock högst ett teoretiskt problem. De är helt enkelt tvungna att köpa de produkter som är förmånligast, för att familjen ska klara ekonomin, detta gäller både i rika och fattiga länder. Det betyder att de inte kan eller vill offra tid och energi på att analysera produktionskedjan från början till slut, för att hitta den produkt som innehåller minst problematiska element. Ofta har de inte den behövliga kunskapen heller.

Ofta, men tyvärr inte alltid, leder denna krasst ekonomiska regel ändå ganska rätt. Att konsumera begagnat, billigt, enkelt kan vara det bästa alternativet ur alla synvinklar, och för oss alla, trots alla invändningar jag i mitt inre öra kan höra från kommersialismens talesmän. Att konsumera någorlunda "vettigt" är troligen den mest etiska konsumtion vi klarar av att prestera under vår stund på jorden.

Löntagaren 7.12.2007 nr 10/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)