. vane.jpg (302 bytes)

Arbetspensionsutdrag visar pensionsnivån

pune.gif (67 bytes)  Detta år får nästan alla landets löntagare ett arbetspensionsutdrag med posten. I utdraget finns samlad information om alla anställningar och om den pension dessa berättigar till. Utskicket av arbetspensionsutdrag inleddes i april och beräknas vara klart i slutet av november. I framtiden sänds detta utdrag en gång per år.

– I april börjar pensions-
anstalterna sända ut utdrag över deras arbetspension som arbetar eller har arbetat inom den privata sektorn. Utdraget innehåller information om de anställningar och den företagarverksamhet som har berättigat till pensionspoäng och om de oavlönade perioder, t.ex. arbetslöshet, som också har berättigat till pension. Det aktuella utskicket gäller alltså bara den privata sektorn, för den offentliga sektorns del sänds motsvarande utdrag ut först efter 2011, berättar direktör Markku J. Jääskeläinen på Arbetspensionsförsäkrarna TELA.

Av landets löntagare har cirka 40 000 arbetat endast inom stat eller kommun, och de får alltså inte sina arbetspensionsutdrag i detta skede. Den offentliga sektorn sysselsätter sammanlagt omkring en halv miljon löntagare.

Jääskeläinen berättar att utdraget efter detta utskick kommer att sändas en gång per år och att det ökar löntagarnas insikter i pensionssystemet och ger dem möjlighet att korrigera eventuella brister i tid.

Äldre arbetstagare, dvs. över femtioåringar får en uppskattning över hur arbetspensionen kommer att se ut om de slutar arbeta vid 63-, 65- eller 68-årsålder, enligt de alternativ som den nuvarande arbetspensionslagstiftningen medger.

– För personer under femtio år ges ingen uppskattning av hur stor den kommande pensionen blir, för ju yngre person det handlar om desto osäkrare blir en uppskattning.

Tillsvidare får pensionärerna inga arbetspensionsutdrag med posten, men den möjligheten dryftas också, berättar Jääskeläinen och hänvisar till att pensionärer numera allt oftare hoppar in i olika arbeten.

Granska noga

Det är viktigt att arbetstagarna noga granskar den information som har antecknats på utdraget. Om där saknas information, som gäller den egna arbetshistorien eller om informationen är felaktig, är det skäl att genast meddela pensionsanstalten om detta.

– Så här kan man korrigera felen och säkerställa att arbetspensionsförsäkringen har skötts lagenligt. I början kommer det säkert att ställa till med en del oklarheter, att jobben inom den offentliga sektorn helt saknas i utdraget.

Utskicket av arbetspensionsutdrag är pensionsanstalternas skyldighet enligt lag, och det ökar samtidigt arbetstagarens ansvar för att de egna pensionspoängen är rätt räknade. Från år 2013 är pensionsanstalterna skyliga att utreda brister i arbetspensionsförsäkringen bara för de fem år som föregår utskicket av pensionsutdrag. Dagens utredningsskyldighet gäller tio år bakåt. Också fel som är äldre än så kan korrigeras om arbetstagaren otvetydigt kan påvisa felen.

– Om utdragets information är riktig behöver löntagaren inte göra någonting alls. Om han i det här sammanhanget önskar allmän information om hur arbetspensionen beräknas, är det bra att studera informationen på pensionsanstalternas webbplatser innan man slänger sig på telefonluren och belastar rådgivningen i onödan, förklarar Jääskeläinen.

Från och med slutet av maj kan man finna löntagarnas arbetspensionsutdrag också i elektronisk form på pensionsanstalternas webbplats. I framtiden kan löntagarna välja om de vill ha sina utdrag elektroniskt eller i pappersutskrift per post.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 17.4.2008 nr 4/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)