. vane.jpg (302 bytes)

Eftet Team kommer…

Fusion eller union?

pune.gif (67 bytes)  Sedan Metallförbundets minoritet fällde uppkomsten av ett storförbund för industrin har förbunden inte vilat på lagrarna. TEAM är färdigt och på grundvalen av före detta Medieförbundets stadgeändring kan ett nytt TEAM resa sig om andra förbund ansluter sig till det. Ett annat scenario är en unionsmodell, där förbunden förblir självständiga men har gemensamma verksamheter. Många betraktar ändå unionsmodellen som Motståndet från Vänsterförbundets grupp fällde hela TEAM-projektet vid Metalls kongress. Nu funderar de övriga förbunden på hur de kan gå vidare.  Foto: JANNE RUOTSALAINENen temporär form som man lika väl kan hoppa över och ta steget ut till sammanslagning av förbunden, dvs. till en fusion.

Diskussionerna om vad det skall bli av TEAM är i full gång och efter semestrarna skissas de första riktlinjerna upp för en eller flera nya förbundshelheter. Enligt förbundens ordföranden kommer någonting att hända, för det arbete som redan har lagts ner på TEAM är värt att ta tillvara.

Lepola föredrar fusion framom union

– Jag tycker att en fusion är bättre än en union, för unionsmodellen är ändå bara en etapp på vägen mot samgång. Med en union får vi inte samma fördelar som om vi slår oss samman direkt, kommenterar Träfackets ordförande Sakari Lepola läget efter att TEAM föll.

Lepola menar att det vore viktigt att på en gång ta det större steget mot en fusion, för numera måste man springa hårt, till och med för att kunna stå på stället.

Inom Träfacket finns inga hinder för att driva olika samarbetsalternativ vidare. Förbundet var enhälligt på väg in i TEAM och söker också nu nya alternativ.

Lepola berättar att förtroendemännen i skogskoncernerna träffar varandra och diskuterar. Med Pappers har man mycket samarbete. För att fördjupa förbundssamarbetet krävs det vettiga helheter, säger Lepola.

– En vettig helhet kunde skapas mellan Pappersförbundet, Träfacket och Elbranschen tillsammans med branschens tjänstemannagrupper. I och med att energibranschen blir starkare skulle Elektrikerna vara en lämplig partner för skogsindustriförbunden, betonar Lepola.

Medie friar till Kemi

Styrelsen för Medieförbundet (Industriförbundet TEAM) har gett förbundets ledning fullmakt att inleda fusionsförhandlingar med Kemifacket. Syftet med förhandlingarna är en fusion av de två förbunden, som kunde genomföras från början av nästa år.

Medieförbundet har goda erfarenheter av samarbetet med Kemifacket och förbundens a-kassor har gemensam föreståndare. Medieförbundet inbjuder också den FTFC-anslutna Medieunionen MDU till fusionen som, delaktig i en förbundsfamilj för informationsbranschen, skulle göra det möjligt att förhandla om ett enda tjänstemannakollektivavtal.

Inom Kemi grunnar man på Medieförbundets invit. Förbundet utreder också andra samarbetsmodeller och utesluter inte unionsmodellen, säger ordförande Timo Vallittu.

För Kemifacket var TEAM:s fall en djup besvikelse. Enligt Vallittu var det särskilt bittert att konstatera att fackföreningsrörelsen inte förefaller att kunna täta sin led, samtidigt som arbetsgivarna lyckas med det. Avtalsgränskonflikterna kommer att öka, trodde man på Kemis fullmäktigemöte.

Det nuvarande Kemifacket har uppstått ur fusioner och Vallittu tror att de positiva erfarenheterna av förbundssammanslagningar gör att man inom Kemi inte upplever dem som hotfulla troll.

– Det grundarbete vi gjorde inom projektet TEAM borgar för att fusioner kan genomföras också mycket snabbt, om det bara finns vilja därtill, säger Vallittu.

Alakoski stöder en lös union

En fusion ligger inte i elarbetarnas intresse, säger ordförande Martti Alakoski. Han menar att den vettiga modellen som allra mest vore en "lös union", vilket innebär självständiga förbund med vissa gemensamma verksamheter.

– En union gör det möjligt att ställa upp gemensamma avtalsmålsättningar och att främja dem, även om förbunden på egen hand skulle förhandla om sina kollektivavtal.

Alakoski säger att TEAM:s fall gör att man är tillbaka vid startpunkten. Ursprungligen var det en samarbetsmodell mellan självständiga förbund, en union, som industriförbunden gick in för att skapa.

Järnvägsarbetarnas tåg står inne

Järnvägsmannaförbundet är redo att öppet utreda TEAM:s fortsättning, säger förbundets ordförande Vesa Mauriala. Nu står tåget inne på station, och förbundet väntar på att Metall och Kemi skall ta första steget.

– Förberedelserna och alla planer för TEAM har varit så pass värdefulla att det inte lönar sig att låta arbetet gå till spillo. Jag skulle nu gärna återuppväcka unionsmodellen, säger Mauriala.

– Det finns behov av ett större förbund inom industribranschen och nu kunde de ursprungliga TEAM-förbunden samlas än en gång för att se över läget. Jag väntar nu på att de större förbunden, Kemi och Metall först skall se över sina mått och steg beträffande kommande samarbetsparter.

– Vi har tåget berett på station, men spåren kan leda i olika riktning. Med elektrikerna och Metall löper våra spår mest parallellt, men vi får se, säger Mauriala.

AINO PIETARINEN & PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

Löntagaren 25.6.2009 nr 6/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)