. vane.jpg (302 bytes)
skomakarenslast.jpg (2856 bytes)

Katja Lehto-Komulainen är Europasekreterare på FFCKatja Lehto-Komulainen

ILOs globala sysselsättningspakt visar vägen

pune.gif (67 bytes)  Internationella arbetsorganisationen ILO fyller 90 år i år. Internationella arbetskonferensen dvs. ILOs högsta beslutsfattande organ godkände i juni en global sysselsättningspakt (Global Jobs Pact) för att bemöta krisen. Paktens text hittas på ILOs webbplats www.ilo.org. Pakten var arbetskonferensens viktigaste beslut i år. Alla tre parter inom ILO — alltså vi i arbetstagargruppen, de i arbetsgivargruppen och de i regeringsgruppen — var ense om pakten. ILOs trepartssamarbete är förresten unikt I världen. ILO är den enda internationella organisationen vars struktur vilar på alla tre ben.

ILOs globala sysselsättningspakt hävdar den sociala dialogens betydelse I krishanteringen och fackets och arbetsgivarorganisationernas roll i det hela. Pakten hänvisar till ILOs Decent Work Agenda (anständigt arbete) och till fjolårets ILO globaliseringsdeklaration (Declaration on Social Justice for a Fair Globalization).

I pakten prioriteras god sysselsättning, offentlig service med kvalitet och social trygghet för alla. Man ska stöda människor som krisen försatt i de mest sårbara situationerna (unga, lågutbildade, människor med låginkomster, informella sektorns arbetare och immigranterna).

Enligt pakten är utbildning med kvalitet det som nu behövs. Man ska undvika protektionistiska åtgärder och lönedeflation. Likaväl ska man undvika försämringar av arbetsvillkor. För att undvika lönedeflationen framhåller pakten bland annat vikten av social dialog, kollektiva förhandlingar och minimilöner enligt kollektiva avtal. I pakten nämns också att lönegapen mellan män och kvinnor bör minskas.

Pakten kommer med flera förslag om hur man ska skapa nya jobb och hjälpa människor i denna kris: genom att öka efterfrågan, skapa stimulanspaket, gripa till aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder för arbetslösa, investera i utbildningen för löntagare vilkas jobb hotas, investera i infrastruktur och i offentlig service. Enligt pakten borde resurser till arbetarskyddet också förstärkas.

Pakten lägger stor vikt vid att mera regulera finansmarknaderna och övervaka dem bättre. Detta är alltså den gemensamma åsikten hos facket, arbetsgivarna och regeringarna!

Pakten understryker betydelsen av ILOs internationella arbetsnormer. Krisen är inget skäl att försämra arbetslivet eller åsidosätta ILO-konventionernas förpliktelser. Detta poängterade också konferensens applikationskommitté där jag själv arbetade i juni. Pakten påpekar särskilt den fria förenings- och förhandlingsrätten.

Den nationella ILO-kommittéen har skickat pakten för kännedom till Arbets- och näringsministeriet och till övriga relevanta ministerier I Finland. Vi i facket ska se till att pakten blir förverkligad här på hemmaplan. ILOs globala sysselsättningspakt får ej tystas ner.

Skribenten är sakkunnig i internationella ärenden på FFC

Löntagaren 1.10.2009 nr 8/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)